Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6624508 www.bgdnes.bg

Започна риболовът на лед

Добромир ДОБРЕВ

Любимият на мнозина подледен риболов вече започна! Новината потвърдиха пред "България Днес" ентусиасти, които се качиха на първия лед. Естествено, както всяка година, сефтето се прави в Родопите.

В началото замръзват "Малък Беглик", "Тошков чарк", "Широка поляна", както и намиращото се съвсем наблизо малко язовирче "Блатото". Именно на последния водоем бе открит сезонът за тази зима. Най-големите смелчаци стъпиха на 10-сантиметров лед. Ниските температури в последните дни със сигурност увеличават дебелината на ледената кора с часове.

Реклама

Знае се, че първият лед е с най-здрава структура и най-стабилен. Въпреки това винаги имайте едно наум и спазвайте правилата за безопасност! Не ходете по леда сами, желателно е да носите със себе си спасителна жилетка или плаващ гащеризон и въже!

Резултатите от първите излети са страхотни, което е много обещаващо за целия сезон. Най-масово разпространената риба зимно време е костурът. Този хищник е направил стабилна популация в родопските язовири, макар преобладаващите екземпляри да не са едри. Рибки по 10-15 сантиметра най-често се закачат на примамките.

Как да го уловим? Най-сигурният начин е с малка мормишка. Това е оловна или волфрамова дребна примамка с кукичка на нея. Допълнително се закача хирономус (ларва на комар). Ето това е наистина неустоимият деликатес за костурите през тези месеци от годината. Примамката се спуска до дъното чрез специална въдичка с много мек индикатор, наречен кивок. Той индикира с потрепвания всяко кълване. Използва се много тънко влакно, най-много до 0,10 мм. Добре е да бъде флуорокарбоново, тъй като във водата става невидимо за рибите.

Очаква се, ако студовете продължат, след Нова година да замръзнат и водоемите около София, и тези в Северна България. Другата популярна риба за улов от дупка в леда е бабушката. От хищниците пък може да се измъкне щука, бяла риба и пъстърва, където я има.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама