Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6631027 www.bgdnes.bg

Лазерни обувки помагат на страдащите от Паркинсон

Холандски специалисти са разработили иновативни насочващи лазерни обувки, които в значителна степен ще помогнат на страдащите от болестта на Паркинсон да ходят свободно, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

Известно е, че един от симптомите на заболяването засяга походката на пациентите и крачката им "замръзва" по средата. Новите обувки, снабдени с лазерни лъчи, могат да помогнат за преодоляването на този проблем.

Реклама

Обикновено при страдащите от болестта на Паркинсон стъпалото остава на пода, докато тялото им по инерция продължава движението си напред. Пациентите обаче без проблем могат да прескачат препятствия. Именно на този механизъм залагат иновативните обувки. Всяка от тях проектира права линия върху пода. Болните биват насърчавани да мислят за нея като за препятствие и да я следват, като я настъпват с другия крак. Така походката им се стабилизира и не "замръзва".

Обикновено "блокажът" при ходене се наблюдава в напреднала фаза на заболяването. "Замръзването" може да трае от няколко секунди до минути и обикновено се отключва при стресови ситуации в непозната среда или при изтичане на действието на лекарствата, които взимат болните.

При тестове с лазерните обувки, разработени от специалисти от университета на Твенте, случаите на "замръзване" били намалени с 46 процента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама