Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6631190 www.bgdnes.bg

Провалите и скандалите

Спортната 2017-а година предложи изключителни емоции за феновете, но скандалите не се разминаха. Допинг, уредени мачове, изненадващи резултати, жесток побой между фенове... Негативните новини традиционно бяха коментирани много повече от положителните. Специално за читателите на "България Днес" направихме селекция на най-интересните събития за последните 12 месеца.

По света

Руският допинг

Мащабното разследване на Международния олимпийски комитет и Световната антидопингова агенция срещу практиките за непозволено стимулиране на руските спортисти достигна своя апогей. Специална комисия потвърди целенасочена политика за допингиране на елитни шампиони. Нейният пик е бил за олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Реклама

Според доклада на комисията над 1000 руски спортисти са се възползвали от допинг чадър в периода 2011-2015 г. Жестоките нарушения рефлектираха в брутални санкции. Целия руски отбор беше наказан да не участва на зимната олимпиада в Пьончан. Отделни състезатели ще имат възможност да се пуснат на най-големия спортен форум, но под неутрален флаг.

Щангите под въпрос

Спортът с най-много допинг скандали - щангите, отново се прочу. Повторно отваряне на пробите от олимпиадите в Пекин 2008 и Лондон 2012 имаше за резултат нови 49 положителни резултати. От тях 30 са на медалисти.

Цели девет държави бяха наказани да не участват на световното първенство през 2017 г. Сред тях бяха суперсилите Китай, Русия и Казахстан. Останалите санкционирани страни са Беларус, Азербайджан, Молдова, Украйна, Армения и Турция. Всяка една от тях има поне по трима уличени тежкоатлети.

Заради поредния скандал Международният олимпийски комитет порица сериозно световната федерация по вдигане на тежести. Недвусмислено беше загатнато, че при нови провинения спортът може да бъде отстранен от олимпийската програма.

Без Италия на световното

Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. ще премине без един от колосите на играта Италия. "Скуадра адздура" пропуска Мондиал за пръв път от 60 години. Италианците отпаднаха на квалификационните баражи.

Реклама

Водени от своя безсмъртен капитан Джанлуиджи Буфон, те не успяха да преодолеят Швеция. Първият мач завърши с успех на скандинавците 1:0. Вторият двубой приключи 0:0.

4-кратните световни шампиони са единственият отбор с титла от най-големия футболен форум, който пропуска първенството.

Падението на Ноле

Новак Джокович записа най-слабия сезон в своята тенис кариера от 2004-а година насам. Сръбската звезда приключи годината след турнира "Уимбълдън", където се отказа заради контузия. Той имаше проблеми с болежки през цялата година.

Сърбинът загуби своята позиция като номер едно в световната ранглиста. Джокович спечели едва два турнира през 2017-а. Ноле завърши сезона с посредствените за неговото ниво 32 победи и 8 загуби. Балансът го отпрати на 12-о място в класацията между тенисистите.

Подобна беше съдбата на неговия най-голям съперник през последните 3 години - Анди Мъри. Шотландецът също загуби позицията на щ1 в света, след като се контузи. Британецът триумфира едва на един турнир, завърши 16-и в света, а сезонът му също приключи след "Уимбълдън".

Митът за Фрум

Митичният английски колоездач Крис Фрум тръгна по стъпките на Ланс Армстронг. След феноменален сезон се оказа, че той е дал положителна допинг проба. Тестът е бил направен на 20 септември по време на Колоездачната обиколка на Испания.

"Вуелтата" беше спечелена именно от Фрум. Британецът направи дубъл, след като триумфира за четвърти път в "Тур дьо Франс". Звездата на "Скай" добави два бронзови медала от световното първенство и беше обявен за най-добър колоездач на 2017-а.

У нас

Пелето и школата на "Левски"

Бившият капитан на "Левски" Станислав Ангелов влезе в открита война със "синия" клуб. Причината беше детско-юношеската школа, базирана на стадион "Раковски". Доскорошният футболист беше обвинен, че е откраднал цялата академия, като е елиминирал от управлението легендите на клуба Кирил Ивков, Добромир Жечев, Сашо Костов и др.

Според Ангелов разривът е настанал, след като от "Левски" са преустановили да плащат заплатите на треньорите и са престанали да се интересуват от децата на стадион "Раковски". Той обясни, че е спрял да отчита таксите към клуба, защото с тях са се плащали наеми и консумативи.

Камбуров vs Крушарски

"Локомотив" (Пд) се превърна в арена на жесток сблъсък между клубната легенда Мартин Камбуров и собственика Христо Крушарски. Нападателят, който продължава да чупи рекорди, скочи срещу боса заради ненавременното изплащане на заплати. Капитанът напусна тима и отиде в "Берое". Това изобщо не трогна Крушарски. Бизнесменът изрече жестоки думи, след като друг играч на "смърфовете" Дани Кики изрази съпричастност към Камбуров.

"Няма да дам банда гейове да ме командват - изцепи се Крушарски. - Никой не може да ми даде наклон на оная работа."

Черното тото

Всяка година българското първенство е извор на сигнали за черно тото. УЕФА се осъмни в честността на двубоя от Първа лига между "Монтана" и "Славия" (3:4). Двубоят се игра на 15 април. Заради него европейската централа изпрати доклад от 33 страници, които отчитат необичайно големи залози според данни на 550 букмейкъра. В срещата "Монтана" водеше с 3:1, но в крайна сметка допусна пълен обрат.

Отново през първата половина от годината сингапурската преса разкри как бившият президент на "Беласица" Костадин Хаджииванов - Коце Маца, е сред лидерите на глобалното уреждане на мачове.

Боят в Пловдив

Зверският бой на стадион "Лаута" между фенове на "Локомотив" (Пд) и ЦСКА обиколи международния видеообмен. Бруталните сцени на пистата и покрай терена се разминаха с минимални наказания за двата отбора. Футболистите бяха прибрани в съблекалните, а мачът беше прекъснат. Главно действащо лице беше емблематичният запалянко на "червените" Иван Кюстендилеца. Тарторът на агитката се превъплати в Конан Варварина и използваше колан вместо меч.

Въпреки многобройния видеоматериал той не беше подведен под отговорност. Нещо повече, броени дни по-късно Иван Кюстендилеца беше отново на терена и поздрави героя от победата на "армейците" над "Лудогорец" за Купата на България Кирил Десподов като го вдигна във въздуха.

Контузията на Кобрата

Изключителен малшанс сполетя най-добрия наш боксьор Кубрат Пулев - Кобрата. Дни преди битката за световните титли в тежка категория срещу Антъни Джошуа (Анг) българинът се контузи. Травмата е станала по време на подготовката за двубоя.

Пулев не успя да получи отлагане на мача, а Джошуа надали ще му даде скоро нова възможност. Все още не е ясно колко дълго ще се възстановява 36-годишният софиянец. Очаква се той да изиграе своя следващ мач в САЩ.

 Борис Крумов

Реклама
Реклама
Реклама