Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6651613 www.bgdnes.bg

Ето го първото гадже на Ламбо!

Ученическата му любов

Скъсвахме се от танци и натискане, много го ревнувах, разказва Мими

Мими, или Людмила Стефанова, е първата любов на големия актьор Стефан Данаилов, научи сензационно "България Днес". Красавицата, която Ламбо галено наричал Мими, си изкара трудовия стаж като коректор-стилист в издателство "Народна култура". Тя била най-сериозното увлечение на Мастера преди повече от 30 години.

Двамата с него са съученици от 34-то училище "Д-р Иван Пашов" - сега прочутото руско средно училище "Ал. Пушкин" на ъгъла на ул. "Шишман" и "Аксаков". Тогава Мими е в 11-и "а" клас, а Ламбо - в 11 "в". Всички момичета си падат по него, само Мими не го поглежда. Това го влудява и той я сваля с два-три влажни погледа на един купон. От яд и ревност намацва белите й обувки със синьо мастило.

Реклама

"Обувките бяха на мама. Едва не изядох боя, че съм ги съсипала", спомня си Мими. Прегръдките и целувките с Ламбо й се услаждат, затова омаяната девойка тръгва с него по купони.

"Най-често се събирахме у Митко Стефанов, сина на диригента Васил Стефанов, на ъгъла на "Сан Стефано" и "Шипка". Той имаше грамофон и получаваше плочи от чужбина. Скъсвахме се от танци и натискане. И у Данаилови сме се събирали, в големия апартамент до телевизията. Но само когато родителите на Ламбо ги нямаше", разказва Мими.

През цялото време, докато са заедно, красивата девойка силно ревнува актьора. "Обичах и да му се репча, особено ако покани друго момиче да танцува с него на купоните. Той пръв ме покани на концерт в зала "България". Помня, че слушахме Чайковски. После ме заведе на театър - в Армията на "Раковска". Гледахме сестра му Росица Данаилова и Иван Кондов. Толкова ми е силен споменът, че после дълго време не стъпвах на театър", разказва Мими.

И на абитуриентския бал красивата двойка е заедно. Ламбо я взема от къщи. Купонясват до среднощ в бирхалето на ресторант "България". После - в бар "Астория" на бул. "Руски". Мими не помни какво са правили в бара, само се сеща, че там пеел Боян Иванов. След "Астория" абитуриентите се юрват в Борисовата градина и танцуват на лятната естрада. "Хубави времена бяха. Като че ли имаше много по-силна и истинска любов от сега", смята красавицата. За съжаление, както в някои истории за голяма любов, двамата се разделят, защото "не им е било писано".

"На войнишката му клетва в Самоков отидох с неговите родители. Толкова се притеснявах, че дума не обелих в колата. Често ми пишеше любовни писма от казармата. Всичките ги изгорих по-късно, да не попаднат в ръцете на сина ми", разказва Мими. Малко преди да се уволни, Ламбо тактично й пише да не го чака, защото той има намерение да следва.

Реклама

"Преди да се разделим, аз усещах, че нещо има, не беше всичко наред. Съученик ми каза, че срещнал Ламбо на улицата, когато беше в казармата. Той бил в отпуск, но не ми се обади. Сърцето ми се разби! Прибрах се у дома и звъннах. Ламбо отговори! Тряснах слушалката и легнах болна. Даже вдигнах температура, а майка ми се уплаши", припомня си ученическата изгора на Стефан Данаилов - Мими.

Девойката преживяла тежко раздялата. "На мен вече ми беше време да се женя, но разбирам, че той точно тогава беше започнал да става звезда. Нямаше как да го спирам с любовта ни. Помня дори, че веднъж го срещнах на улицата, но той отмести поглед. Не ни е било писано. Тогава той вече беше женен за Мария, много красива жена. Разбрах, че била манекенка и й викали "българската Марина Влади", разказва Мими, която и досега с умиление разказва, че Стефан Данаилов е първата й голяма любов.

Росица Данаилова: Не помня Мими!

"Не помня Мими. Е, вярно, че тогава времената бяха други. Никой не говореше за чувствата си под път и над път - казва сестрата на Ламбо Росица Данаилова. - На клетвата на брат ми аз не можах да отида и за Самоков заминаха само мама и татко. Възможно е да са взели момичето със себе си, те бяха широко скроени хора. Спомням си едно друго гадже на Ламбо - Катето, пак от най-младите му години. Толкова беше хлътнал, милият. Само че Катето замина за Америка, а брат ми страда ли, страда. Но после я забрави и нея", смее се Росица Данаилова. Възрастната жена днес не е в най-цветущото си здраве, но продължава да подкрепя брат си във всяко негово начинание.

Хубавици в Елена се били за Стефан

И днес Ламбо не е загубил чара си. Жени са си скубали косите и си драли лицата с нокти за това коя да притежава снимка на Стефан Данаилов. Необикновеното приключение се случило преди повече от 35 години в град Елена по време на снимките на култовия филм "Иван Кондарев". По това време героят от "На всеки километър" вече бил всенароден любимец, а жените от 15 до 75 примирали всеки път, когато се появял на черно-белия екран. Новината, че в гр. Елена ще се снима филм и че самият майор Деянов ще им дойде на крака, хвърлила в душевен смут еленчанки. Всяка от тях искала поне да се ръкува със своя идол, а в мечтите си най-смелите дори си представяли как ще пият кафе с него в някоя сладкарница. Самият Ламбо дори и при най-добро желание едва ли би могъл да отдели нужното внимание на всички красиви балканджийки, тъй като снимките често продължавали с часове.

Случката, която се е превърнала в истинска градска легенда за еленчани, се разиграла в самия център. В местната книжарница получили снимки на най-известните български артисти: Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Стоянка Мутафова и, разбира се, Стефан Данаилов. Новината за снимките бързо обходила малкото градче и пред книжарницата се заформила опашка. Дали от София са изпратили малко снимки на Ламбо, или продавачките са ги скрили за свои познати и приятелки историята мълчи. Фактът обаче е, че когато книжарницата отворила врати, в нея имало само една снимка на Данаилов. Две от чакалите повече от половин час млади жени яростно се вкопчили в черно-бялата фотография и започнали да я дърпат. Всяка от тях искала да притежава образа на Ламбо и нямала никакво намерение да го дава без бой на съперничката си. След като не могли да се разберат с добро, двете фенки се хванали за косите и започнали да скубят накъдрените си фризури. А когато и това не помогнало, в употреба влезли ноктите и токчетата на обувките. Накрая победителката от двубоя излязла на улицата, стискайки гордо в ръка скъсаната фотография на своя идол.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама