Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6651930 www.bgdnes.bg

Историкът Божидар Димитров: Ставам президент, ако народът реши

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол. Доктор по исторически науки, старши научен сътрудник II степен и почетен професор на УНСС. Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов.

Димитров обяви, че ще инициира референдум за промяна на държавното управление и иска професори да стават министри. "България Днес" разговаря с него за политическите му планове.

Реклама

- Г-н Димитров, обявихте, че ще инициирате референдум за смяна на държавното управление от парламентарна на президентска република. Какви са мотивите ви за подобен ход?

- Целта на референдума е България да бъде с държавно управление, както е в Русия, САЩ, Франция и Турция. Разбира се, и в много други държави, но това са четири водещи сили в света. Ставайки от парламентарна на президентска република, президентът ще може да замени партиите, които трябва да дадат "хляб" на своите партийни функционери. И ще може да назначава министри и зам.-министри, знаейки дали тези хора имат хал хабер от работата, за която ще получават заплати.

- Лансирахте и идеята страната да се управлява не от политици, а от професори.

- Ако референдумът бъде приет от българския народ, президентът ще може да назначава правителства от специалисти, които аз наричам "професори". Това не означава непременно да имат академична титла. Може да бъдат академици и професори, но могат да бъдат и едни много доказали се специалисти в дадена област. Има дисциплини, по които няма академични титли.

- Какво ви вдъхнови за подобна коренна промяна в управлението на страната?

Реклама

- Този модел е изпробван в България по времето на цар Борис III през 1935 година. Разбира се, той е облагодетелстван от факта, че само седем месеца по-рано военният кръг "Звено" е направил преврат и е забранил всички политическа партии. Царят харесва това, че няма да има партии, и не връща Търновската конституция. Дори през 1938 г., когато връща парламента, изборите са по лично качество на всеки един депутат, а не по партийна линия. Тогава България прави най-големия скок в своето икономическо-културно развитие през всичките години след Освобождението.

- Вие готов ли сте за президент, ако се смени държавното управление?

- Това ще го реши българският народ и движението, което основаваме.

- Кои популярни лица имат готовност за членство в професорското ви движение?

- Четох по вестниците как прибързано са написали кои са станали членове. Споменават се имената на Кубрат Пулев и отец Боян Саръев. Истината е, че те само са дали съгласие да участват в учредителната конференция, която ще бъде към края на януари или началото на следващия месец. Тогава ще разберем колко членове имаме и колко нямаме.

- Казвате, че не е задължително бъдещите министри да са професори, а специалисти в своята област. Такъв ли е Кубрат Пулев?

- Не само той, но и Боян Саръев е такъв. Така е било и при цар Борис III и затова правителствата са били професорски - поне 60% от министрите са били с професорски титли.

- Проф. Юлиан Вучков обяви, че идеята за професорска партия е негова (виж карето) и първи я е предложил?

- Аз се отнасям много приветливо към проф. Вучков и затова няма да го коментирам. Не само той знае историята на България. И други хора я знаят. Само това мога да кажа.

- След пенсионирането ви обявихте, че искате да продължите активно да участвате в обществения живот. Политиката ли е продължението на професионалния ви път?

- Това е обществен живот, а не политика. Аз политическа партия не основавам и няма да правя. И няма да влизам в такава. Цял живот съм бил държавен човек. Бил съм на държавна работа и съм свикнала да работя за народа си и държавата. Даже се гордея с това. Дори когато съм бил в секретните служби. Това мога и това правя.

- Вярвате ли, че народът ще приеме идеите ви?

- Надявам се. Надявам се. Надявам се. Основавам се на социологически проучвания, правени преди години, макар и в други условия. Вижда се, че хората искат нещо подобно. Трябва им здрава ръка. И Путин, и Ердоган управляват с твърда ръка и държавите им вървят напред. И за нашия народ трябва здрава ръка. Ние ще работим за възход и величие на българската нация, а не за оцеляване. Някакви хора правят партии за спасение и оцеляване на България. Няма нужда от оцеляване.

- Възходът и величието в кои сфери ще ги налагате?

- Във всички! Идеята ми дойде от един военен паметник в Македония. Той е при село Мало Чичево, където сме разбили нахлуващата френска армия, за да помогнем на сърбите. На военните паметници обикновено пише "загинаха за..." и "за тебе те умряха", а на него е изписано, че нашите войници са се били за възхода и величието на България. И ние няма да загинем, а ще победим като български войници. Нещо подобно е казал и ген. Владимир Вазов. В нощта преди решителния щурм на англичаните му докладват от полковете, че бойците са готови да умрат за страната. Първия полк. Втория полк. При третия полк на генерала му писва и казва: "На мен не ми трябва хора, които да умират за България, а да се бият за България и да победят". И те побеждават.

Проф. Вучков през 2014 г.:

Да направим професорска партия

Още преди близо 4 години проф. Юлиан Вучков заговаря за професорска партия у нас.

"Искам да се създаде професорска партия, на която да бъда консултант, тъй като вече съм човек на възраст", заявява той в телевизионно предаване.

"Кандидатите за депутати са свързани на престъпна основа, лъжат и крадат заедно с едрия бизнес", добави професорът.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама