Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6653276 www.bgdnes.bg

"Наглите" поръчали Петър Христов

С 8 куршума надупчиха бизнесмен в София

Застреляният пръв подал информация как да се стигне до бандата за отвличания

"Убийството на Петър няма нищо общо с икономика или бизнес. За мен причината трябва да се търси около помощта, която оказва на полицията в миналото." Така коментираха от полицията вчерашното убийство на бизнесмена Петър Христов.

Реклама

Собственикът на "Лактима Балкан" бе покосен с осем куршума на столичната улица "Ралевица" към 10 ч. Килърът изчаква Христов да слезе от колата, в която пътува без охрана, а само с шофьор. Секунди след като се запътва към офиса си, бизнесменът е надупчен с олово. Уцелен е в главата, шията и гърдите. Половин час по-късно издъхва в болница.

Мястото на покушението се намира близо до т.нар. правителствено трасе на столичния бул. "България". Там бяха убити банкерът Емил Кюлев и оръжейният бос Филип Найденов-Фатик. Техните килъри не се стреснаха, че именно по този път ежедневно минават кортежите на президента и премиера на държавата. Покрай европредседателството това ще бъде пътят, използван и от гостуващите еврочиновници и правителствени ръководители от чужбина. Заради сигурността на гостите булевардът бе оборудван с допълнителни охранителни камери, а наоколо постоянно има засилено полицейско присъствие.

Близки до Христов намекнаха, че подозират кой е поръчителят, но не смеят да обявят името му публично. "Трябва да се търси около "Наглите"!, отсичат те. Тази версия е и сред първоначалните, по които разследващите на убийството на 49-годишния бизнесмен от Велико Търново започнаха да работят, научи "България Днес".

Според хипотезата Петър Христов е елиминиран, тъй като именно той е човекът, свързал служителите на МВР с представител на престъпния свят, готов за първи път да разкаже за групата за отвличания. Твърди се, че това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участвал в част от отвличанията. Благодарение на неговите показания бандата бе разбита при зрелищна акция на МВР.

Веднага след арестите стана ясно, че задържаните са само изпълнителите на похищенията на богаташи. Веднага след акцията криминалисти коментираха, че хванатите бандити нямат капацитета да организират подобни престъпления. Повечето от окошарените се оказаха дребни престъпници, предимно крадци на коли. Техният опит позволява единствено да бъдат изпълнители на предварително спуснатия им план как да похитят поредната си жертва. Сред тях бяха известни бизнесмени, техни деца, близки до олигарси и дори дъщерята на наркобоса Евелин Банев-Брендо.

Босът на "Наглите" така и не бе разкрит и задържан въпреки няколкогодишното разследване и дългия съдебен процес. Освен че шефът на "Наглите" не бе изправен пред съда, ченгетата не успяха да открият и над 30 млн. лева, прибрани от откупи за отвлечените. Твърди се, че името на боса е известно, но заради силните му позиции и липсата на категорични доказателства той така и не е задържан. Разследващи подозират, че липсата на възмездие позволява на боса на "Наглите" да възобнови дейността си. Това става през миналата година, а първата жертва е Адриян Златков, син на собственик на една от най-големите автокъщи за луксозни коли. След плащането на откуп младежът бе освободен, а похитителите не бяха задържани. Твърди се, че полицията все пак се е добрала до данни за престъпниците. Информацията допълвала фактите за боса на "Наглите" в сянка, осигурени в миналото от Ихтиманския, разкриват запознати. По думите им не е изключено това да е един от възможните мотиви за разстрела на Петър Христов.

Реклама

Накърнени бизнес интереси или конфликти със съдружници са другите версии, по които работят ченгетата за убийството на Петър Христов. Вчера стана ясно, че великотърновският бизнесмен не е получавал заплахи и се е движел без охрана. Разследващите проверяват всичките му фирми, които са с широк спектър на дейност. От производство на кисело мляко и айрян до строителство на затворени жилищни комплекси, ремонт на пътища, участие в европроекти за милиони.

По неофициална информация през последните месеци Христов е "убеждаван" да продаде част от млечния си бизнес. Проверяват се и контактите му от миналото. Близки до Христов припомнят, че в началото на демокрацията той е представител на силовата групировка СИК за Велико Търново. По това време основава скандалната охранителна фирма "Дито", замесена в множество случаи на рекет и тъмни сделки. Приятели са с друг бос на групировката - Поли Пантев, който бе застрелян на остров Аруба.

През последните години името на Христов нашумя покрай скандала с ареста на шефа на търновските антимафиоти Орлин Тодоров. Спецченгето бе арестувано заради теч на класифицирана информация. Според прокуратурата тя отивала нерегламентирано при Петър Христов.

Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама