Шефът на СБП Боян Ангелов: Срамно е Бай Ганьо да е образът ни!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Шефът на СБП Боян Ангелов:
Срамно е Бай Ганьо да е образът ни!

Боян Ангелов Снимкa: Пламен КОДРОВ

Внасяме закон за българския език

Кой е той

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Главен редактор е на сп. "Читалище". Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища. От 1998 живее и работи в Швейцария, където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и в областта на гьотеанистиката, историята на философските системи, социалната и педагогическата психология. Автор е на множество книги.

- Преди дни връчиха на Съюза на българските писатели Сертификат за незабрава по повод Международния ден в памет на жертвите на холокоста. Зарадва ли ви призът?

- Да, с това поставихме началото на кампанията "75 години - Незабравените лица на спасението". Каква е заслугата ни ли? СБП има 105-годишна история и съюзът никога не е имал политически окраски. Създаден е от интелектуалци, сред които и Пейо Яворов. По това време 28 писатели, членове на СБП, се обръщат към министър-председателя Богдан Филов с думите, че България винаги е била толерантна към етносите и не бива да депортираме евреите. СБП застана до БПЦ с искането да бъде отменена депортацията и така са спасени 48 000 евреи.

- Българинът е толерантен, но немалка част от населението не приема Истанбулската конвенция. Какво мислят писателите за нея?

- СБП също е против конвенцията, имаме и декларация по този повод. Смятам, че има достатъчно европейски и български законодателства, които защитават човека. Ние трябва да погледнем първо към човека, а не да го разделяме на мъж и жена. Разделението отново е вид дискриминация, независимо в каква посока. Това смятаме всичките 820 писатели, членове на съюза. Иначе да, българинът е много толерантен и пример за това ни дава Васил Левски.

- Скоро отново ще почетем живота и делото на Апостола, СБП как ще направи това?

- Като цяло съм против тези национални комитети, които правят тържества и после всичко потъва в забрава. По повод 170-ата годишнина от рождението му предложих да бъде направена антология със стихове, посветени на Левски. Тя имаше голям успех. Би било прекрасно тази година да я обогатим.

- Казвате, че не трябва да забравяме хората с принос към нацията. В Народния театър Мариус Донкин прави постановки за възрастните актьори. Мизерията при писателите обаче е пълна - Димитър Яръмов си отиде немил-недраг от нелекувана пневмония. Паскал Андонов замръзна на една пейка. Петър Лозанов е закаран за последно в болницата от милозливи съседи. Калина Цанева просто се отказа да живее в такива мъки, болна и гладна. Всички те бяха членове на СБП...

- Почти половината от членовете ни са над 70 години. Ние сме освободили възрастните писатели от членски внос, но нашият съюз не получава никаква държавна субсидия. Никой обаче, който е дошъл за помощ, не е бил отпратен. За съжаление не сме спортисти или певци и не сме атрактивни. Но ето, с помощта на фирми направихме луксозната антология "България е любов". Тя включва стихове от Любен Каравелов до наши дни. За съжаление преди убиваха писателите физически, а сега мизерията ги убива.

- А вие защо се върнахте от Швейцария?

- Аз постоянно пътувам и най-важното за мен е, че децата ми решиха да останат тук, в България.

- Как успяхте да запазите съюза от скандални партийни ежби?

- Аз самият не съм член на партия, но групичките в съюза не си и правя илюзия, че съм обединил. Няма отлив, откакто съм на това място. Но и аз понякога се правя, че не чувам това-онова, не виждам... и така.

- Как мислите, коя награда трябва да е нашият български "Пулицър"?

- Мисля, че Ботевата награда би трябвало, разбира се, и Вазовата. Ботевата награда миналата година не се даде, тя се дава на пет години. Миналата година се бяхме разбрали с бившия кмет Николай Иванов, който сега е депутат от БСП, че ще бъде дадена, но не го избраха за кмет. Сегашният пък каза, че приоритет му е футболът. Не нападам човека, просто ви обяснявам. За мен обаче Ботевата награда трябва да се даде тази година и то на поет, публицист, който да наподобява творчеството на нашия революционер. Има такива хора.

- Кога най-после ще има закон за българския език?

- И аз това се питам. Той е жизнено необходим. Ще ви дам пример с Чехия. След 1918 г., когато се разпада Австро-Унгарската империя и се създава чешкото правителство, те издават закон за чешкия език. И в продължение на десетилетия той успява да се освободи от много немски думи. Такъв закон има и във Франция, а в Швейцария - в немскоговорещата част говорят и пишат на немски, във френскоговорещата на френски, в италианската - на италиански. Те не са отишли като нашите македонци и да кажат - хайде да си направим собствен език. Няма македонски език, има вторична книжовна форма на българския език и другото е банатската форма, която се пише на латиница. А нашият език е приет за официален църковен и държавен език през 893 година на Преславския събор. И езикът ни никога не е заличаван след това. Второ - когато се прие новата конституция, трябваше след това да се приеме и закон за езика. Но поради зле разбраната ни демокрация това още не се е случило. По времето на Николай Хайтов, когато е бил председател на СБП, Любен Корнезов е внесъл закон, но той не стигна до пленарна зала. По времето на 43-ото НС отново стигнахме до зала, но падна правителството и пак не се получи. Сега ми се иска, понеже ние нямаме законодателна инициатива, да подпишем с всички съюзи - композитори, артисти, художници, които са повече от 60 000 души, и да го приемем. Тогава ще сме сила.

- Кой избира кои думи да отпаднат от речниците и кои не?

- Това са езиковеди, сигурно добри специалисти, но те не би трябвало да са основната сила, която да казва това "да", а това "не". Имаме словно богатство от почти един милион думи. Тази година ще има юбилей на Найден Геров, създал седемтомен речник на българския език, който, ако се преиздаде, ще се уверите колко цветущ и красив е българският език. Тази работа не би трябвало да се върши от езиковеди, без да обиждам тези специалисти.

- Как си обяснявате факта, че постепенно българинът става емигрант и се "отродява", по думите на Хайтов?

- Смятам, че държавата е виновна, а не хората, които си търсят щастието навън. Ценностите вече са различни. Кои днес са успелите хора? Втълпяват ни, че милионерите. А как се става милионер по честен път? Фактът, че тук в собствената ти страна не ти дават равен старт и по-човешки условия на труд, кара хората да излизат извън България. Навън поне в това не ти пречат. Има и друго - защо постоянно обясняват, че сме робска нация? Водим за национален герой Бай Ганьо! Срамно е това! При условие, че са дадени 150 000 български жертви по време на Междусъюзническата и Първата световна война и нашата армия се бие три години с цяла Европа - френската, английската, гръцката, сръбската, включително сенегалската, и ги побеждаваме и чак когато се подписва капитулацията, тогава и ние подписваме, защото съюзниците капитулират. Толкова смели хора сме имали, а Бай Ганьо бил образът ни!

- В този смисъл свободни ли сме днес?

- Няма свобода наполовина и наполовина любов. Свободни сме да минаваме границите, но само тази свобода не е достатъчна на народа. Трябва да му се даде основното - минимум високи пенсии и заплати, с които хората да живеят достойно. И да има справедливост! Ето сега като фалира КТБ, и няма виновни, ние угаснахме със 100 000 лева и никой не иска да ни ги върне. С тях щяхме да дадем на 100 писатели по 1000 лева, които си го заслужават.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

  Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

  Легендите на българския ъндърграунд Васил и Георги Илиеви оживяха! Главния се появи с емблематичния си бял костюм, а батко му се върна от отвъдното по анцуг и получи куфарчета с пачки. Застреляните основатели на империята ВИС възкръснаха в първата у нас чалга постановка - "Поп фолк хроники: Бели птици и куршуми".

  Свидетелка, измъкнала се на косъм от извратеняка: Убиецът Северин тичаше след Вики!

  Свидетелка, измъкнала се на косъм от извратеняка: Убиецът Северин тичаше след Вики!

  Млада жена разпознава и заковава убиеца на журналистката от Русе Виктория Маринова - 21-годишния Северин-Селяйдин Надеждов Красимиров, научи "България Днес"! Във фаталния ден на 6 октомври свидетелката прави джогинг на метри зад Вики, когато вижда мургавия младеж да се навърта наоколо. Понеже я хваща страх,

  Северин изкарва убийството на Вики случайност

  Северин изкарва убийството на Вики случайност

  Задържаният в Германия Северин Красимиров ще се опита да изкара смъртта на журналистката Виктория Маринова случайна нелепост, за да се отърве с по-ниско наказание, разкриха запознати пред "България Днес". Северин, който е по-известен като Селяйдин от ромската махала "Тракцията" в Русе, отрекъл пред немските разследващи да е изнасилвал тв водещата.

  Мъжът на ДесиСлава е за пример

  Мъжът на ДесиСлава е за пример

  Мъж за пример! Така може да се определи силната половинка на фолкпевицата ДесиСлава. Благой Найденов не позволява на майката на сина си да се преуморява, видяха папараците на "България Днес". Младият татко бе засечен да пренася кашони с перилни препарати в София. Пък знае ли човек, може след тежката физическа работа да реши да отмени певицата и в

  Северин се измъква като невменяем

  Северин се измъква като невменяем

  Задържаният Северин (Селяйдин) Красимиров може да се измъкне за убийството на журналистката Виктория Маринова! Извратеният 20-годишен младеж вероятно ще се опита да се изкара невменяем, за да отърве затвора, коментират юристи пред "България Днес". Синът ми е с умствена изостаналост, сподели майката на убиеца Надежда Красимирова пред Нова тв.

  Бианка показва новите цици

  Бианка показва новите цици

  Щерката на Пол Гаскойн - Бианка, разходи новите си цици за кеф на очевидците. Тя доскоро беше в клиника за повдигане на бюста си. Блондинката предизвика фурор с прилепнало по нея розово клинче. Компания й правеха гаджето й, футболистът Адам Бъртън, и техните кучета. Разходката беше запечатана от папараците на "Дейли мейл".

  Актуално

  Националист на съд за дрога в Барселона

  Националист на съд за дрога в Барселона

  На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

  Коне на ВИП терминала на летището

  Коне на ВИП терминала на летището

  Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

  Изнасилвачът на Вики в килия лукс

  Изнасилвачът на Вики в килия лукс

  Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,

  Мацката на Ляич се съблече

  Мацката на Ляич се съблече

  Нападателят на "Бешикташ" Адем Ляич си навлече завистта на куп свои бивши и настоящи съотборниците. Причината е сексапилната му приятелка. София Милошевич, която е манекенка, изненада с нова фотосесия. За нея тя е почти без дрехи по себе си и не оставя много на въображението. Снимките са черно-бели, а зад апарата е известен сръбски фотограф.

  Антония Петрова чака син

  Антония Петрова чака син

  "Мис България 2009"  Антония Петрова и съпругът й Ивайло очакват син. Щастливата новина съобщи бъдещата майка в социалните мрежи. Момченцето ще е първо дете и за двамата. Очаква се щастливото събитие да се случи в началото на 2019 г. "Семейство Батинкови ще се увеличи! Със съпругът ми Ивайло очакваме първородния ни син,

  Не пропускай

  Бричката изневери на Филип

  Бричката изневери на Филип

  Водещият на предаването "Бричката" Филип закара бричката на ремонт, видя "България Днес". Филип, който се появи в публичното пространство след участието си в риалити шоуто "Островът на изкушението" в момента върти радващото се на полулярност предаване, в което представя различни автомобили, проблеми с тях и съвети към шофьорите.

  Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

  Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

  Бившата учителка Венелина Петкова удушава бебето си 15 минути след раждането У дома остават тримата малчугани, чиято майка задуши своето четвърто дете 15 минути след раждането му на пейка в парк в Горна Оряховица. Това решиха социалните в града, научи "България Днес". "За децата няма риск, остават в семейството си", заяви лаконично Боряна Кирилова,

  Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

  Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

  Милиардерът Пол Алън, съосновал Майкрософт заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха семейството и компанията му, предава БТА. "С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт",

  Тони Стораро мачка Мис Силикон (СНИМКИ)

  Тони Стораро мачка Мис Силикон (СНИМКИ)

  Тони Стораро бе хванат в опасна близост със силиконова изкусителка. Фолкаджията се превърна в главно действащо лице на партито за рождения ден на плеймейтката Гергана Райчевска. Носителката на титлата "Мис Силикон" реши да отбележи празника си в популярна чалготека и купонът се превърна в римски пир.

  Никол Кидман е променила изцяло външния си вид за филмова роля

  Никол Кидман е променила изцяло външния си вид за филмова роля

  Холивудската актриса Никол Кидман се е преобразила до неузнаваемост за участието си в новата драма "Destroyer", в която е в образа на полицейски детектив с мъчителна история зад гърба си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Филмът бе представен на Лондонския кинофестивал. Носителката на "Оскар" е заменила русата си коса с къса прическа и е с изнурен