Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6714291 www.bgdnes.bg

Учени откриха птици, които пеят на сън

Аржентински учени установиха, че вид финка, зебровият амадин, пее на сън и раздвижва гласовите си мускули, пише в. "Дейли мейл".

Откритието било направено от екип от университета в Буенос Айрес. Специалистите констатирали, че по време на сън мозъкът на тези птици им дава команди, които активират мускулите на пеенето, както когато са в будно състояние. При изследванията било установено, че споменатите движенията варирали, което идва да покаже, че птиците изпълнявали различни версии на една и съща песен, информриа БТА.

Реклама

Аржентинските учени пускали записи на песни на финките докато са в сънно състояние. Именно тогава били наблюдавани необичайните им реакции.

Зебровите амадини активирали единствено вокалната си мускулатура, но не и респираторния си тракт. Поради тази причина те не издавали звуци, докато пеят на сън. По време на експериментите учените прикрепили електроди към мускулите, използвани при пеене. Ако се пусне въздух в гласовия орган на финката, тогава може да се чуе и звукът от песента й в сънно състояние.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама