Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6843332 www.bgdnes.bg

Пластичната хирургия на Болници Liv: Ключът всеки от нас да се чувства, но и да изглежда по-добре advertorial icon

Да се чувстваме, но и да изглеждаме по-добре. Това е една от целите на всеки, позволяваща ни при правилната й реализация, да бъдем една стъпка напред в съвременния напрегнат социален живот.

Естетичните интервенции и корекции правят визуалните и практически промени, за да изглеждаме здрави и да се чувстваме по-добре.

Структурата на тялото ни, природните ни дадености, очакванията ни и начинът на живот на всеки от нас са различни. Ето защо специалистите на Болници Liv препоръчват интервенции, които спомагат не само лицето, но и цялото тяло на всеки пациент да придобие подходящия вид и търсената форма, като за целта се изготвя подробен персонализиран план за оптимални резултати при естетичните интервенции.

ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЯ: ПРОЦЕДУРИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ БОЛНИЦИ LIV

1) ФЕЙСЛИФТИНГ

Лифтингът е хирургическа процедура за подобряване еластичността на отпуснатата кожа по лицето и шията. При нея се премахват отложените мазнини под брадичката, ако ги има. Така се подсилва подкожната тъкан.

Идеалните кандидати за лифтинг са хората, които имат увиснала кожа на лицето и шията, но като цяло нямат здравословни проблеми в тази насока. Тази операция обикновено се извършва при мъже и жени на възраст над 40 години. По време на лифтинга могат да се извършват и други пластични операции, свързани с носа, клепачите, челото и повдигането на веждите, за да изглежда лицето красиво и по-младо. Може да се предложи инжектиране на материали за пълнене (мазнини, хиалуронова киселина и други) или пилинг (механичен, химически, чрез лазер) за премахване на фините бръчки на лицето.

Как се извършва операцията?

Процедурата може да се проведе под обща или локална анестезия и интравенозна седация (чрез съдов достъп). Операцията продължава 2 – 2,5 часа при нормални условия. Възможно е да бъдете освободен в рамките на същия ден. Ако са необходими допълнителни процедури (нос, клепач и т.н.), операцията може да бъде удължена. Фейслифтингът оставя незначителни белези, които се движат по линията на косата и в естествените контури пред и зад ушите. Ако се отделя мазнина от областта под брадичката, остава белег от 3,5 мм. От друга страна, ако при процедурата се добавят хирургически операции на клепачите и челото, в клепачите и линията на косата на челото се наблюдават допълнителни белези. Тези белези обаче обикновено са невидими и лесно могат да бъдат скрити.

Какво да очакваме след операцията?

Ранният следоперативен период обикновено е сравнително комфортен, въпреки че може да има подуване на лицето, синини, изтръпване и скованост. Те ще изчезнат спонтанно в рамките на 3-5 дни. В областта на главата се поставя специална превръзка, като очите, носът и устата се оставят отворени. Рядко може да се наложи поставянето на тръба, наречена дренаж, за да се предотврати натрупването на кръв в тъканите. Въпросният дренаж се премахва в рамките на 2 дни. За превръзките периодът е същият. Извършва се общ контрол, косата се измива и превръзката се поставя отново, ако е необходимо. Конците се отстраняват след 5-7 дни.

Връщане към ежедневието

Операцията има добри видими резултати. Повторна корекция рядко е необходима. Пациентите могат да се върнат на работа след една седмица. Те трябва да избягват тежки тренировки и излагане на прекомерна слънчева светлина, както и да се предпазват от външни въздействия в продължение на 2 месеца. Тъй като разстоянието между областта зад ухото и скалпа се стеснява при пациентите от мъжки пол, те трябва да бъдат внимателни, когато се бръснат. В определени случаи може да е необходима депилация на тази област. Препоръчва се пациентите от мъжки пол да не се бръснат в продължение на 3 седмици. Новата форма, придадена на кожата на лицето и шията, може да издържи от пет до десет години или дори за цял живот, в зависимост от тялото на пациента.

2) ЛИФТИНГ НА ГОРНА УСТНА (BULLHORN LIPLIFT)

Лип лифтингът е процедура за преструктуриране и увеличаване видимостта на яркочервения контур и пълнотата на горната устна. Възможно е да се намали прекомерната големина на горната устна, постигайки по-ярък цвят, а съответно дори и намаляването употребата на червило. Макар че в днешно време се използват много техники за усъвършенстване на устните, най-ефективният е хирургическа интервенция без анестезиране на пациентите. Въпреки че не е ефективна интервенция за уголемяване на устните, тя осигурява на пациентите по-плътни и по-ярки устни, като увеличава видимостта на червения контур на устните.

3) АБДОМИНОПЛАСТИКА (ОПЕРАЦИЯ ЗА ПРИБИРАНЕ НА КОРЕМА)

Мъжете и жените, чиито тела са правилно оформени, но кожата на стомаха е увиснала и не реагира на диети и упражнения, са кандидати за тази операция. Абдоминопластиката е изключително полезна, особено при жени, които са имали многобройни раждания и чиято кожа около коремната област е увиснала, наранена е, а коремните мускули са отслабени. Пациентите, които имат намерение да отслабнат, трябва да отложат тази операция. Също така е полезно за жените, които възнамеряват да раждат, да отложат операцията до следродилния период.

Има два вида подобни операции:

Пълна операция за прибиране на корема (абдоминопластика)

Мини коремна операция (мини абдоминопластика)

Абдоминопластиката е хирургическа интервенция, при която се премахват прекомерната мастна тъкан и увисването на средната и долната част на коремната област, а коремните мускули се затягат. Това обаче не е лечение на затлъстяване. Затлъстелите пациенти трябва да отслабнат възможно най-много преди операцията. Значително подобрена визия на стомаха и корема може да се постигне с тази операция, но тя ще остави постоянен белег. Има много техники, използвани от пластичните хирурзи за тази интервенция. Абдоминопластиката може да се извършва заедно с операции за възстановяване на контурите на тялото (пластични операции на гърдата, липосукция) или други операции (на матка, овариални операции и други).

Докато пълната абдоминална пластика може да продължи 2-5 часа в зависимост от обхвата на намесата, мини абдоминиопластиката трае 1-2 часа. Често е необходимо да се направи разрез от едната тазобедрената става до другата, точно над срамната област, както и кръгъл втори разрез около корема. Линията на разреза при мини абдоминопластиката е по-къса и може да не е необходимо да се променя значително областта на корема.

През първите няколко постоперативни дни може да има коремни отоци и болки, които могат да бъдат облекчени с болкоуспокояващи. Необходимо е да останете в болницата средно за 1-3 дни. Пациентите могат да се върнат на работа след 7-14 дни. Въпреки че белезите могат да се влошат през първите 3-6 месеца, това е нормален процес и може да отнеме от 9 месеца до една година и половина, за да се изгладят белезите и да избледнеят. Въпреки че белезите не изчезват напълно, те лесно могат да бъдат прикрити, предвид зоната от тялото, в която са ситуирани. Процедурите с мини или пълна абдоминопластика осигуряват отличен резултат за пациентите, които имат слаби коремни мускули и прекомерно увисване. При повечето пациенти отличните резултати могат да бъдат запазени през годините с редовни физически упражнения и диета.

4) ЛИПОСУКЦИЯ

Какво представлява липосукцията?

Липосукцията е операция, при която отлаганията на мазнини в определени области се отстраняват от тялото чрез смукателни техники със специален вакуум или специални игли. Определено не е операция за отслабване, а операция, която преформулира контурите на тялото. Докато мастните натрупвания с високи обеми, които са устойчиви на диета и физически упражнения, се елиминират, броят на съществуващите мастни клетки също се намалява.

Как се прави?

Предпочита се комбинация от локална анестезия и седация (чрез съдов достъп). В малки ограничени области може да се прилага само местна анестезия. Продължителността на операцията е 1-5 часа, в зависимост от състоянието на областите, в които ще се прилага вакуум. Дупките за достъп на канюли обикновено не се зашиват или се поставят 1-2 шева. В някои случаи в зоната се вкарват специални тънки тръби (дренаж), като се използват дупките на канюлата. Тези канали се използват за изпразване на натрупания серум. Възможно е да напуснете болницата в рамките на същия ден или 24 часа след операцията, в зависимост от степента и обхвата на интервенцията. В постоперативния период не се наблюдават усложнения. Болката е тъпа и може да се облекчи с лекарства. В края на операцията се поставя специална превръзка върху областите, където се прилага вакуумът, а пациентът носи специален корсет. В постоперативния период също се прилага превръзка. Пациентът продължава да носи корсета в продължение на 5-6 седмици. В областите, където е приложен вакуумът, може да се види пурпурен цвят. Може да има изтръпване, подуване и други подобни симптоми, но те ще изчезнат в рамките на 3 седмици. Хирургическите белези стават едва доловими визуално в рамките на 2-6 месеца.

Кои са подходящите области за липосукция?

Възможно е да се отстранят отлаганията на мазнини от много части на тялото, като тази под челюстта, бузите, врата, горната вътрешна страна на ръката, гърдите, гръдния кош, корема, талията, бедрата, вътрешната част на коляното и прасците с вакуум. Освен това, липосукцията се използва като допълнителна процедура при други операции, извършени за преструктуриране на контурите на тялото (коремна пластика, редукция на гърдите и т.н.).

Причинява ли липосукцията видими белези?

Входните отвори на канюлите (металните тръби, използвани при липосукцията) обикновено са 2-4 мм. Оставените от тях белези са едва забележими и по-скоро незначителни.

Колко мазнини могат да бъдат отстранени в една процедура? Може ли липосукцията да се повтори?

Най-много 4-5 литра мазнини могат да бъдат премахнати, без да се повредят равновесието и функциите на тялото на пациента. Има обаче хирурзи, които отстраняват повече количества, като осигуряват течност и кръв. Следователно решението зависи от хирурга.

5) VASER ЛИПОСУКЦИЯ (ултразвуково опосредствана липосукция)

VASER липосукцията е нова технология, разработена в допълнение към класическия метод, при който мазнините се разграждат на части с високочестотни звукови вълни преди вакуумиращия процес, за да се предотвратят усложнения като кървене и натъртвания по повърхността на кожата. Проблеми като променлив външен вид на кожата и кървене, които биха могли да се срещнат при използването на класическия метод на липосукция, не са налични при VASER липосукцията, тъй като мастните отлагания биват разбити на парчета с помощта на ултразвукови вълни и преминават в течна форма. В зависимост от еластичността на кожата на всеки човек, носенето на корсет за около 2-3 седмици в постоперативния период повишава ефективността на резултатите. Това са специални медицински корсети и не могат да бъдат забелязани под дрехите. През пролетта и лятото се използват специално проектирани перфорирани корсети, които позволяват на въздуха да циркулира. Обикновено пациентите могат да си вземат вана в рамките на 1 или 2 дни след VASER липосукция. Корсетът може да се носи отново след като го махнете преди баня.

Пластични операции като увеличаване на гърдите, редукция на гърдите или мастопексия, коремна пластика, лифтинг на лицето могат да се извършват в комбинация с процедурите на VASER липосукция. Освен това, тъй като структурата на мастните клетки не е нарушена, те могат да бъдат инжектирани в определени части на тялото, като лице или крака.

Увеличаването на теглото е неизбежно, ако пациентите не обръщат внимание на диетата и упражненията и превърнат преяждането в навик след осъществената интервенция, но увеличаването на теглото ще бъде равно във всички части на тялото и мастните образувания не се натрупват в определени части. Докато пациентите обръщат внимание на диетата си, се осигурява желаната форма, здравословен и комфортен външен вид.

Какви са предимствата на VASER липосукцията?

За разлика от другите методи на липосукция, ултразвуковите вълни, използвани при метода на VASER липосукцията, са насочени само към мастните клетки и защитават някои важни тъкани (съединителните, вените, нервите и т.н.). Съответно, след осъществената липосукция се наблюдават по-малко болка, натъртвания и подуване в сравнение с другите методи. Пациентите могат бързо да се върнат към ежедневието си. В допълнение, мазнините, отделени по време на процедурата, се изваждат чрез специални канюли. Отстранените мазнини не са с влошено качество, и отново чрез ултразвукови звукови вълни могат да бъдат инжектирани в други части на тялото, когато е необходимо. При други методи на липосукция, мастните тъкани могат да се повредят поради използвана прекомерна топлина или други причини.

Кои са идеалните кандидати за VASER липосукция?

Този метод, одобрен от FDA, е ефективна процедура, при която мастните клетки в различни части на тялото, включително корема, бедрата, ръцете, краката, коленете, бузите, брадичката, гърдите и т.н. биват разбити. Освен това е много ефективен за лечение на гинекомастия (големи размери на гърдите), наблюдавана при мъжете. VASER липосукцията е безопасен метод с нисък риск от усложнения, който обикновено е подходящ за всички хора, които не могат да се отърват от излишната мазнина, въпреки диетите и упражненията.

Кога мога да се върна към ежедневието си след VASER липосукция?

При тези интервенции, процесът на зарастване и заздравяване е доста бърз, поради факта, че усилията са насочени основно към обработването на мастната тъкан и не водят до увреждане на мускулите, вените и съединителната тъкан. Наблюдават се по-малко натъртване, кървене и зачервяване. Съответно пациентите могат да се върнат към ежедневието си в рамките на 3 дни. Пълното отстраняване на отока в тялото и възстановяването на кожата като структура, се извършва средно от 3 до 6 седмици, в зависимост от пациентите. За да се премахне отокът от тялото, могат да се използват различни масажни терапии и билкови продукти.

6) ХИРУРГИЯ НА КЛЕПАЧИТЕ

Поради стареенето и гравитацията, горните и долните клепачи и веждите могат да увиснат с течение на времето, а мастните тъкани получават обем и водят до образуването на торбички, особено в долните клепачи. Освен че влошаватвъншния вид, увисналите горни клепачи могат да възпрепятстват зрението на човек, тъй като покриват горната част на окото. Пластичната хирургия на клепачите премахва прекомерната кожа и мастните тъкани. По този начин тя осигурява на пациентите по-добър външен вид. Въпреки че се появява белег в горната част на клепача, той може да се види само от много близко разстояние, тъй като белегът ще бъде съобразен с извивката на клепача. Белег ще се появи под миглите на долния клепач, но ще изглежда като нормална линия на кожата. Клепачите са частите от тялото, по които остават най-малко белези.

Хората, които са над 30-годишна възраст и не страдат от други здравословни проблеми, чиито горни и долни клепачи са започнали да се свиват, обикновено са идеални кандидати за тази операция. Хирургията се извършва под локална анестезия. В зависимост от оплакванията на пациента, може да се коригира само долният или само горният клепач или пък и двата. Средната продължителност на операцията е 1 – 1,5 часа. Възможно е да се върнете у дома още на същия ден. Обикновено не се наблюдава проблем в ранния следоперативен период. По очите могат да се появят отоци и кръвонасядания. Освен това може да се почувства усещане за сухота, изгаряне и замъглено виждане. Сълзите могат да се увеличат и светлината може да раздразни очите за известно време. През първите няколко следоперативни дни пациентите може да не са в състояние напълно да затворят очите си. Това са очаквани усложнения, които ще изчезнат спонтанно през първата седмица. Шевовете се отстраняват след 3-5 дни.

Операцията осигурява на пациентите добри резултати. Те могат да се върнат на работа след 3 дни и да носят контактните си лещи след една седмица, ако използват такива. Тъй като новата форма на клепачите все пак се засяга от гравитацията, положителният ефект от интервенцията може да продължи няколко години или дори цял живот, в зависимост от самия пациент.

6.1.) ЛИФТИНГ НА ВЕЖДИ

През годините кожата в областта на веждите се отпуска под влиянието на гравитацията. Тъй като увисналите вежди и тъканите под тях осъществяват известен натиск върху клепачите, те оказват негативен ефект върху чисто естетичния им външен вид. Чрез разрез, направен от скалпа, веждите могат да бъдат получат нова структура и визия. Процедурата може да се извърши и ендоскопски.

Реклама
Реклама
Реклама