Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6865962 www.bgdnes.bg

Историкът Божидар Димитров: Ноевият ковчег е в Македония

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник II степен от декември 1985 г., почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. От 1973 до 1990 година сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство. Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов (юли 2009 - февруари 2011).

- Г-н Димитров, в международния обмен се появи информация, че Ноевият ковчег е открит закотвен в Северен Кавказ. Твърдението е на чеченския изследовател Марат Макажо.

Реклама

- От вас научавам.

- Как ще коментирате информацията за находката?

- Това не е възможно. Ноевият ковчег е открит или ще бъде открит някъде в планините на Македония.

- Какво ви кара да мислите така?

- Не знам дали знаете, но Ной е македонец. Той е изработил ковчега от най-хубавото дърво - пелистерски бор. Събрал е всички животни и е заплавал по времето на световния потоп. След това се е закачил на Пелистер - най-високия връх в Баба планина. И оттам е тръгнал животът по света. Нека чеченците да не се хвалят и да си гледат ислямската съпротива, защото по този въпрос всичко е ясно.

- С ирония ли говорите?

- Не, няма никаква ирония. Всичко на този свят тръгва от Македония и стига до английската кралица. Можете да проверите, че е точно така. Наскоро дори откриха първия мамут или динозавър, който се оказа по техните земи (бел. ред. - от края на април т.г. палеонтолози от България и Македония разкопават вкаменени останки на праисторически слон, за който се смята, че предхожда мамута). Всичко започва и свършва с Македония.

- Българите нямаме ли някаква история, която да ни свързва с Ноевия ковчег?

- Не. Ние сме българи татари, които сме дошли много по-късно, покорили сме храбрия македонски народ и сме се помъчили да го асимилираме. Но той се е борил и е успял да постигне независимост с помощта на югославската комунистическа партия.

- В началото на този век се популяризира идеята да се построи копие на Ноевия ковчег, което да бъде разположено на родното Черноморие и да се използва като туристическа атракция. Дали е жива още тази идея?

Реклама

- Това не е мой проект. Моите идеи са реални - да възстановя Голямата базилика в Плиска, да възстановя църквата "Свети Четиридесет мъченици" - направих го, да възстановя Земенския манастир - направих го. Това са моите цели. Неща, които могат да се случат реално.

- Преди 10 години бе обявено, че край Созопол е открита лодка еднодръвка, която е от времето на Ной. Кажете ни истината за плавателния съд.

- Това беше шега, която много от хората така и не разбраха. По това време имаше един американец, който търсеше нефт и газ в Черно море. Говоря за времето от първото правителство на СДС, когато премиер беше Филип Димитров. Налагаше се да се плати за периметъра, на който да се работи. За да избегне това плащане, американецът започна да обследва дъното с нашия кораб "Калиник". И дъното на Черно море беше изучавано с идеята да се намери Ноевият ковчег. На борда му имаше 30 висококвалифицирани специалисти по търсене на нефт и газ, но нито един археолог. Тогава се пошегувах, че ни взима за мезе. И когато намерихме една лодка от праисторически времена, шеговито я обявих за спасителната лодка на Ной. Много хора продължават да вярват, че това е така. Очевидно човек в България не бива да се шегува с такива неща, защото хората им вярват дори години по-късно. Имам примери как и други мои шеги са били разбирани буквално.

- Агенцията по вписванията отказа да регистрира движението "Български надпартиен съюз Кан Кубрат". Какви действия ще предприемете оттук нататък?

- Направо правим партия и се подготвяме за учредителна конференция. Това ще се случи до 2-3 седмици. Надеждите ми са до края на месец май партията да е факт. И вече ще имаме не движение, а партия.

- Ще участвате ли на избори?

- Нямаме друг избор. Тласнаха ни към това решение. Добре, нека да е партия. Добре, нека да участваме в избори. Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка - съставени от президента "професорски правителства". В тях ще влизат хора, които са супер специалисти в конкретна област, но и мениджъри. Както направи цар Борис III между 1935 г. и 1943 г. и България отбеляза рязък скок в своето развитие.

- Държите ли на плановете си за промяна на Конституцията и преминаването на държавата ни към президентска република?

- Абсолютно! Иначе няма никакъв смисъл да се занимаваме и да ставаме една от многото партии.

Реклама
Реклама
Реклама