Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6880827 www.bgdnes.bg

Спортът намалява риска от рак на гърдата

Най-често срещаният рак при жените е ракът на гърдата и представлява 30% от всички видове рак. В САЩ всяка година се регистрират 184 хиляди нови случаи. Вероятността от появата на болестта се повишава с напредване на възрастта. Макар че при повече от болните не съществуват каквито и да било рискови фактори, семейните и екологични такива оказват важно влияние върху потенциалното развитие на рака на гърдата. Хормоналните фактори също играят важна роля, но най-определящи са възрастта при първата менструация и продължителността на менопаузния период.

Рискът от рак е по висок, ако първата менструация е налична под 12-годишна възраст

Първата менструация е важен фактор при рака на гърдата. Забавянето й във времето намалява риска от рак с 20% за всяка следваща година. Заедно с възрастта при първата менструация е важен също и периодът на преминаване към редовен цикъл. Рискът намалява с 50%, ако периодът между първата менструация и преминаването към редовен цикъл е над 1 година. Рискът се повишава 4 пъти при жени, чиято първата менструация е под 12 годишна възраст и периодът на преминаване към редовен цикъл е под 1 година.

Реклама

 

Физическата активност в детска възраст забавя във времето първата менструация

Първата менструация на момичета, които се занимават с балет, лека атлетика или плуване, започва 3 години след другите им връстнички. Изследвани са момичета, които се занимават с балет и е установено, че средната възраст при първа менструация при тях е 15,4, докато при другите момичета е 12,5. Намалява рискът от рак при момичета, които се занимават със средна физическа активност, изразходвайки най-малко 600 калории на седмица.

 

Физическата активност намалява риска от рак с 60%  напомянт експертите от болници Liv

Физическата активност през пубертета и по-късно оказва влияние върху риска от развиване на рак на гърдата. Установено е, че рискът при жени, занимаващи се със спорт 4 часа или повече седмично, е до 60 % по-малък в сравнение с жени, които въобще не се занимават със спорт.

 

Ранната менопауза намалява риска от рак

Рискът от рак на гърдата при жени, при които менопаузата е започнала под 45 години, е наполовина по-малък в сравнение с жените, при които е започнала над 55 години. Следователно за жени, при които активният период е над 40 години, рискът е два пъти по-голям, отколкото при жени, чийто активен период е под 30 години. Закъсняването на менопаузата повишава опасността от рак с 3% за всяка следваща година. Менопаузата под 50 години намалява вероятността от развитие на заболяването.

 

Признаци

 

Ракът на гърдата може да предизвика някои промени, за които е нужно жените да внимават:

 

* бучка или подутина при гърдата или под мишницата

* чувствителност на върха на гърдата

* промяна във формата на гърдата или на върха й

* промяна във формата и размерите на гърдата

* придърпване навътре на зърното на гърдата

* люспесто образувание, зачервяване или подуване на кожата на гърдата, вид на портокалова кора

* теч от върха на гърдата

 

За консултация с експертите на болници Liv и допълнителна информация за всички специализирани услуги, които предлага лечебното заведение:

 

- e-mail: [email protected]

- телефон: 00905512202547

Посетете фейсбук страницата на Болници LIV - https://www.facebook.com/livhospitalbu/

Реклама
Реклама
Реклама