Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6909145 www.bgdnes.bg

Христо Бонев-Зума: Белгия ще бъде изненадата

Белгия може да поднесе голямата изненада на предстоящото световно първенство по футбол. Прогнозата направи пред "България Днес" легендарният Христо Бонев. 71-годишният бивш нападател е участвал на два шампионата на планетата като играч и на едно като треньор.

"Не мога да съм твърд в прогнозите си кой от сегашните участници ще спечели купата. Всички, които играят в Русия, вече са спечелили. Футболистите на Белгия играят в някои от най-големите клубове в Европа. Можем да очакваме голямата изненада от тях. Правилото за Германия, че всички се борят, а накрая немците вдигат трофея, важи с пълна сила. Аз ще стискам палци за тях, защото имам много приятели от времето, когато играехме. Учил съм 1 година в германската школа в Кьолн и все още поддържам взаимоотношения с Бекенбауер, с Оверат и др. Латиноамериканските страни при всички положения също могат да бъдат печеливши", прогнозира Зума.

Реклама

"Дано Лео Меси най-накрая успее да вдигне световната купа с Аржентина, защото заслужава. Ние винаги се опитваме да търсим с черни краски някоя лоша черта, когато говорим за велики футболисти като него, Роналдо или Неймар например. Удоволствие е да наблюдаваш тези изключително големи звезди. Меси е закусвал с Господ и накрая ще бъде почерпен с едно кафе каймаклия", убеден е 71-годишният Бонев. Той говори подробно за причините защо вече 20 години не сме виждали България на световни финали.

"Правителството на Русия прави много за спорта. Ние имаме премиер спортист, и то известен с изявите си във футбола и тениса. Но изглежда държавата няма достатъчно средства, с които да подпомага футбола. Вярвам, че след европейското ни председателство ще се намери начин това да се промени. Путин и Бойко се целунаха в Кремъл, дано са си казали да помагат заедно за спорта. Боби Михайлов полага усилия за спортните бази в България. Но що се касае до самото развитие на играчите от детско-юношеска възраст, те не са подготвени добре. Нашите национали проблясват в даден момент, но след това се издънват срещу слаб противник. Това говори за несериозно отношение. А когато облечеш фланелката с герба, трябва да дадеш 200% от себе си, ако уважаваш и обичаш родината си. Докато нашите момчета не променят напълно манталитета си, трудно ще очакваме класиране на световно първенство", обяви Христо Бонев. Той върна спомените си за първенствата, на които е участвал.

"Еуфорията около световното ме връща години назад, когато бях в отбора за финалите през 1970 година в Мексико и четири години по-късно в Германия. Тогава най-силното поколение играчи за мен бе събрано в този състав. Последният спомен, макар и с мъка в душата, бе участието във Франция през 1998 година, където вече бях треньор. Българският речник е много беден, за да изразя всичко, което чувствам за тези мигове. Дори и на сегашната си възраст горя от желание да изляза на терена и да играя, но възможностите ми стигат само дотам да седна на дивана и да гледам телевизора", каза с чувство за хумор Зума. Бонев е последният треньор, който ни класира на световно първенство. По терените на Франция завършихме 0:0 с Парагвай , загубихме от Нигерия (0:1) и Испания (1:6).

"През 1998 година моята ситуация беше най-трудна. Върнах се от Кипър, за да видя роднините си. По изрично желание на Иван Славков, Бог да го прости, прекъснах договора си с АПОЕЛ, където бях станал шампион и вдигнах купата. Много хора се чудеха защо не си гледам живота, но когато става въпрос за България, аз винаги съм бил готов да дам всичко. Беше много трудна квалификационна група. Русия имаше силен отбор, но въпреки всичко ги победихме в София с гола на Трифон Иванов. Лошото е, че и за него трябва да кажа Бог да го прости. Във Франция отидох с големи имена, достигнали най-големия успех на българския футбол, но вече преминали зенита си. В първия мач с Парагвай пропуснахме да ги победим. След това срещу Нигерия Краси Балъков на два пъти излезе сам срещу вратаря. Не казвам, че заслужавахме да продължим, но беше напълно реално. Все още ме боли за последния мач, който загубихме с 1:6 от Испания. Този двубой вече нямаше никакво значение за нас. Познавайки добре психиката на големите ни звезди, този резултат не ме учуди", казва Бонев.

"Най-голямо е вълнението за играчи, треньори и ръководители, които ще вземат участие на мондиала. Футболистите са тези, които ще изпитат най-голямо удоволствие, защото това е дарба от Бог. Няма как да направиш робот, който да играе футбол. Това или го имаш, или не. Световното първенство е най-големият форум в света. Поздравявам всички състави, които се класираха в Русия. Те създават емоции на стотици милиони фенове на планетата", завърши Зума.

Реклама
Реклама
Реклама