Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6911110 www.bgdnes.bg

Из дебритe на Родопите: Благи призраци пазят село

С детски плач и стенания вардят имота си привиденията в Югово

Призраци с благ и милостив нрав пазят родопското село Югово, научи "България Днес".

Местните често разговарят с тях и дори ги почитат като истински светци. Тайнствените създания живеят в изоставена къща и много напомнят на дружелюбния призрак Каспър. Не проявяват агресия, освен ако някой не дръзне да наруши спокойствието им. Тогава из селото започват да се носят мистични шумове и зловещи стенания.

"Навремето обитаваха три къщи. Две вече са паднали, но остана една, в която са се заселили и до днес. В селото ги наричаме "Здравичките". Те са млади момичета, които пазят здравето на хората. Стават лоши, когато някой постъпи нередно. Преди 50-60 години този имот, който обитават, се продаде. Новите собственици решили да строят, но избягали, защото чули детски плач и стенания", разказва пред вестника управникът на селото Владимир Гаджуров.

Реклама

Почти всяка баба в Югово има история с привиденията. Една от тях дори ги е сънувала. Заръчали й да направи кукли от носни кърпи. Първоначално тя не обърнала внимание, но сънят се повторил. В крайна сметка решава да изработи играчките и така "Здравичките" спират да й се явяват.

Призраците се почитат най-вече на Архангелова задушница, първата събота от ноември. Тогава населението пали свещи и раздава храна. Ядене се оставя и пред дома на призраците. Много често на другия ден повечето неща са изчезнали.

През останалата част на годината със „Здравичките“ може да се общува в понеделник, четвъртък или събота, твърдят местните.

"От какво да се страхувам. То няма от какво! Даже е радостно да ги видиш, да ги чуеш. Не всеки е достоен да ги види обаче. Който ги е зървал, казва, че това са млади момичета, които не обичат да им се вдига шум", казва баба Латинка.

Привиденията предизвикват интереса дори на учени.

"Чувал съм шумове още като студент. Появяват се от нищото. Случва се предимно вечер. Покойната Мария Калайджиева ми е разказвала, че на младини минавала покрай въпросната къща на "Здравичките". В този момент цялото й лице се обрива. Свекърва й обяснила, че призраците са й се порадвали. Затова тя замесва вода и захар в тяхна чест и почервеняването от лицето й изчезнало на момента", разказва етнологът доц. д-р Константин Рангочев.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама