Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6911164 www.bgdnes.bg

Почитат в църква загиналия капитан

Капитан Пламен Пантилеев, един от двамата загинали в падналия хеликоптер на авиобаза "Крумово", ще бъде почетен с паметна плоча в новострояща се църква.

"От близо 2 години строим храм в кв. "Гара Бяла" и бяхме решили да поставим гранитни плочи с имената на загиналите при ужасната катастрофа с автобус през 2006 г. За мен Пламен е герой и изключителен човек, затова ще поставя плоча и в негова памет. Нека името му да се помни и да се знае колко добър човек беше. На откриването на храма ще му отдадем нужната почит", коментира пред "България Днес" кметът на Бяла Димитър Славов.

Реклама

Загиналият пилот е родом от русенското градче и заедно с кмета са били съученици от 9-и до 11-и клас. В техния клас е и Венелина, която по-късно става съпруга на Пантилеев.

"Изключително добър човек, няма такива вече като него. Постоянно беше до семейството си. Прибираше се в родния си град, за да помага на родителите си. Те имат ферма за крави и Пламен идваше да ги подкрепя. Последно го видях преди 7-8 месеца. След училище пътищата ни се разделиха, но си останахме приятели. Всички го знаят като умен човек и не мога да си отговоря защо все на добрите хора се случва да ни напуснат рано", заяви видимо натъжен Славов.

Той предложил на семейството на Пантилеев да организира погребение в Бяла, но пилотът ще бъде изпратен с почести в последния си път в Пловдив. Там семейството щяло да бъде по-близо до гроба му. "Говорих с малкия му брат Венци, за да го попитам дали имат нужда от подкрепа. Но справят се хората - те са трудолюбиви и не са сиромаси. Родителите на Пламен са в шок и не искат сега да разговарят с никого. Разбирам ги, изгубиха един прекрасен син, който правеше всичко за тях", каза още управникът.

В авиокатастрофата загина и вторият пилот Стоян Неделчев, а бордният инженер Алексей Каменов оцеля и в момента е във ВМА.

"Трагично беше, когато ми се обадиха. Не само за роднините, но и за нас, за колегите, защото съпреживяваме всеки миг от техния полет. Всяко летателно средство има черна кутия. Тя беше свалена. И се започна разчитането на параметрите на полета. Има три версии за катастрофата - коментира началникът на авиобаза "Крумово" ген. Димитър Иванов. - Едната е за повреда на вал в опашния въздушен винт, но се разглеждат още възможности за грешка на пилотите и външни фактори, довели до инцидента", каза още ген. Иванов.

Той определи положението с летателната подготовка на летците в армията като "убийствено".

Реклама
Реклама
Реклама