Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6925507 www.bgdnes.bg

Триизмерна брахитерапия - eфективно облъчване

Брахитерапията е вид лечение, което се прилага в непосредствена близост до тумора. Най-често се използва при лечение на гинекологични ракови заболявания (матка, шийката на матката, вагина), рак на белите дробове и рак на кожата.

 

Както компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс, брахитерапията също може да се прилага с триизмерно изображение, базирайки се на анатомията на напречното сечение. С успешното разпространение на триизмерната брахитерапия се намалява сериозно рискът от възникване на странични ефекти.

Реклама

 

Брахитерапията се прилага главно по три начина:

 

–                    Интракавитарна брахитерапия (кухинна брахитерапия): Извършва се с помощта на апликатор, който е разположен вътре в естествените празни пространства от органите на пациента (матката, шийката на матката, бронхите и т.н.)

–                    Интерстициална брахитерапия (брахитерапия вътре в тъканта): Може да се прилага с помощта на поставените апликатори вътре в тъканта на пациента или радиоактивни източници, изпращани от вътрешността на иглите. Също така може да се направи чрез засаждане вътре в тъканта на радиоактивните източници (постоянна простата и LDR-брахитерапия)

–                    Контактна брахитерапия: Прилага се чрез отдалечаване от другите органи по време на операция (IORT), при повърхностни тъкани (кожа) или в повърхностна интраоперативна лъчетерапия.

 

3D-брахитерапия в гинекологичните тумори

 

Конкретната брахитерапия се прилага чрез доближаване на радиоактивни източници до облъчваната зона при извършване на лечение на гинекологичен рак, от страна на лекари в различни дисциплини. Брахитерапията в света се прилага най-често при гинекологичните ракови заболявания. Брахитерапията се осъществява като единствен лечебен метод, в комбинация с външно лъчелечение, при пациенти, неподходящи за операция или след операция при рак на матката (ендометриален), шийка на матката (цервикален) и рак на вагината.

 

В последните години при брахитерапията се наблюдава развитие от 2-измерен метод към 3-измерен. 3D-брахитерапията се прилага въз основа на получени данни, снети от компютърната томография и магнитен резонанс, като допринася за успешно лечение на гинекологични ракови заболявания и осигурява запазването на околните здрави тъкани в подходящ вид.

Реклама

 

Кожна брахитерапия (с Leipzig апликатор)

 

При лечение на ранен стадий кожен сквамозноклетъчен рак и базално-клетъчен кожен рак с подходяща повърхност и дълбочина, брахитерапията се използва успешно.

Особенно при тумори, разположени около лицето, които биват отстранявани чрез хирургическа намеса, могат да доведат до козметично увреждане, докато при брахитерапията обикновено това се наблюдава в по-малка степен. Пациенти със заболяване на рак на кожата в ранен стадий, а именно намиращ се в лицето, могат да бъдат лекувани чрез брахитерапия по преценка на пластичен хирург.

 

Триизмерна брахитерапия при белодробни (бронхиални) ракови заболявания

 

При радиотерапия на белодробни ракови заболявания на пациенти, неподходящи за външно лъчелечение, може да се направи брахитерапия чрез поставени тръби вътре в главните дихателни пътища.

 

Видове апликатори

 

При брахитерапията, с цел доближаване на радиоактивния източник до облъчващата област на пациента, се използват така наречените “апликатори”като различни помощни средства.

 

За контакти и допълнителна информация за всички специализирани услуги, които предлагат Болници Liv:

 

- e-mail: [email protected]

- телефон: 00905512202547

Посетете фейсбук страницата на болници LIV https://www.facebook.com/livhospitalbu/

Реклама
Реклама
Реклама