Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7032892 www.bgdnes.bg

Жоро Милионера излиза по-рано от зандана

Скоро крадецът тайно ще пипне парите си

Георги Енев съкратил присъдата си със 160 дни до момента

По-рано от зандана ще излезе именитият обирджия Георги Енев, прочул се, след като изпразни инкасо автомобил. Това разкриха пред "България Днес" източници от затвора в Пловдив, където той излежава 12-годишна присъда за историческата кражба.

Жоро Милионера успява да свие 1 471 058,52 лв. на 22 юни 2012 година. Той карал инкасото за фирмата, в която е назначен на договор. С него бил и колега, на когото Енев дал 20 лева да му купи дюнер. След като колегата тръгнал за храна, Жоро обещал да обърне инкасото в близката пряка, но духнал. Полицията нямаше и да го открие, ако Жоро Енев не се бе предал на 5 юли 2012 година, когато се появи по джапанки и бермуди в полицията с адвокат.

Реклама

На 29 януари 2014 г. ВКС го осъди на 12 години зандан. Парите така и не бяха открити, а натискът над Енев да пропее се оказва безсмислен. Енев няма нищо против да излежи присъдата си, а после да си прибере парите, тъй като само той знае къде са.

Към 5 юли 2018 година Жоро Енев вече е излежал половината си присъда. Приспаднати са му около година и половина, които той прекара в следствения арест. Още над 5 месеца е съкратил с упорит и отдаден сериозен труд в зандана. Енев работи усърдно близо 4 години, които съкращават престоя му значително. Три работни дни му се водят за два излежани. Към момента Енев е изработил над 800 дни, коментираха запознати от администрацията на затвора. На практика му остава да лежи по-малко от 4 години, като вече може да ползва опцията и да поиска от съда да излезе по-рано.

"Не му се чува гласът. Работи изключително съвестно и отговорно, като не влиза в абсолютно никакви пререкания с останалите затворници. Гледа да си излежи присъдата и да излезе", коментират инспекторите, които вероятно ще изготвят документите му за съда.

От тяхното становище до голяма степен ще зависи и решението на съдиите. То се прилага към досието от затвора на Милионера, в което няма нито едно провинение до момента. Именно инспекторите дават оценка дали у Енев е настъпила превъзпитателна промяна и дали осъзнава вината си.

"Не е конфликтен, не противоречи на останалите. Избягва скандали. Досега не е наказван за нарушения на режима", обясняват от ръководството на затвора.

Самият Енев призна вина и заяви, че съжалява, пред магистратите, които произнасяха присъдата му. Това също ще му донесе червени точки в борбата за свобода.

Реклама

Макар обикновено да мълчи като риба, от няколко дни Жоро Милионера разговаря по телефона с мистериозен адвокат, разкриват още от пловдивския зандан.

"Ако се консултира с точния човек, вероятно ще напише молбата си около септември. Жоро много чете и внимава във всяко едно свое решение. Такива са ми впечатленията", коментират служител на реда.

"България Днес" потърси адвокат Георги Кутрянски, който защитаваше Милионера по време на делото, за да разбере дали той е мистериозният адвокат от разговорите.

"Към момента не ме е търсил, но моят съвет е да изчака, защото, ако сега поиска свобода, е твърде вероятно да не го пуснат. Поне това показва моята практика - нужно е да лежи малко повече. Около 2/3", лаконично обяснява Кутрянски.

С работата като бригадир на 40 лишени от свобода Енев обаче почти е постигнал въпросните 2/3, нужни му, за да е убедителен пред съда.

Жоро Милионера работи зад решетките, откакто чу присъдата си. Цанил се за дърводелец, но не му се отдавало. След това бил прехвърлен в цеха за пластмасови изделия. Именно там го повишили в шеф заради респекта на останалите пандизчии, които оценяват престъплението, което е извършил, като истински подвиг. Уважавали го заради кариерата му в армията - Жоро е бивш рейнджър с две мисии зад граница. Страхопочитание освен масивната му фигура будела и непреклонността му да разкрие къде са парите, собственост на три банки, които не са намерени до ден днешен.

Погрижил се за майка си

Жоро Милионера е планирал обира дълго време, разкриват още криминалистите. Поводът да задейства схемата идва на 15 юни 2012 г. Шефовете на инкасо фирмата го наказват за това, че излязъл със служебен автомобил в работно време. Шефовете му го лишили от месечния бонус. Това провокира Енев да действа по-рано по плана, тъй като имал вноски по кредит за 20 795 евро. Малко след като изчезва с парите, непознат мъж идва при майка му Донка и й дава 25 бона.

Ченгетата така и не откриват мистериозния пратеник, за когото правят дори фоторобот. Предполага се, че Енев е бил запознат със закона и е предвидил наказанието, което може да получи. Вероятно с въпросните 25 000 лева е искал да подкрепи родата за времето, когато ще е затворен.

Реклама
Реклама
Реклама