Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7041942 www.bgdnes.bg

Бодрум е царството на риболова

Средиземноморските риби обичат хляб, от лодка хващат трофейни лефери

Хиляди българи с въдици атакуват турското крайбрежие. Прекрасни средиземноморски риби налитат на кукичките, установи на място репортер на "България Днес". Едно от най-добрите места за риболов в южната ни съседка е курортът Бодрум. През септември морският сезон там продължава да тече с пълна сила. Редом със слънчевите бани мнозина разнообразяват почивката си с улов на риби.

Реклама

Бодрум е една от най-известните туристически дестинации в Егейския регион в последните години. Населението на града е 159 хил. души, а повечето хотели са разположени на някои от трите големи залива в курорта.

Градът е построен на едноименния полуостров Бодрум, на северозападния бряг на залива Гьокова, срещу гръцкия остров Кос. Курортният град с характерна архитектура е разположен на около 180 км на юг от Кушадасъ и на около 270 км от Измир.

От брега нашенците залагат основно на риболов на плувка или на бомбарда. Хващат се основно риби като морски кефали, спароси, сарпи и заргани. Всяка от тях има своите специфики. Кефаловите риби обожават хляб. Местните са ги приучили на комат, омотан в куки. Тази примамка се замята от плажовете или кейовете в района. Кефалите веднага надушват хляба и отиват да смучат, като не след дълго се закачат на някоя от куките.

На плувка най-добре се хващат спароси и сарпи. Първите риби са със специфичен черен белег край опашката и са доста вкусни. Те налитат най-добре на малко топченце омесен хляб. Сарпите се разпознават по напречните жълти ивици. Тази риба, наричана още салема, е вид бодлоперка. На дължина достига до 51 см и е изключително лакома. Кълве добре и на морски червей.

Зарганите в Средиземно море край Турция стават изключително едри. Те се ловят най-добре с подвижна примамка. Морски червей се закача и се замята с бомбарда, след което започва леко навиване. Зарганите не могат да устоят и налитат мигновено, ако ги има.

За любителите на по-екстремните изживявания местни предлагат риболов с лодка навътре от брега. Там може да опитате късмета си за истински трофейни риби, каквито са леферите, лавраците, дорадото и груперите.

Реклама
Реклама
Реклама