Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7050528 www.bgdnes.bg

Наш йога рекорд за Гинес

Повече от 20 минути стои в поза скакалец Таня Цекова-Шишова

"Още с първата тренировка подобрих световния рекорд по йога. Тогава издържах 3 минути и 11 секунди, а постижението, което беше записано в Книгата на Гинес, бе 2 минути и 27 секунди!"

Това разказа пред "България Днес" Таня Цекова-Шишова, която преди малко повече от месец ни даде нов повод за национална гордост. 26-годишното момиче разби на пух и прах предишното постижение от книгата на рекордите, заставайки в поза "скакалец" за цели 21 минути и 26 секунди.

Реклама

Младата девойка се е прибрала в България за няколко дни, иначе живее с мъжа си и малката си дъщеричка във Франция. Поводът е, че сертификатът от Гинес най-накрая е пристигнал в родината. Взимайки го в ръце, Таня грейва от щастие, защото осъзнава какво всъщност е успяла да постигне.

"По време на рекорда бях малко притеснена. Не исках да разочаровам никого и си повтарях, че трябва да се справя. Трябва да направя поне това, за което съм тренирала. 14 минути и 10 секунди мисля, че беше последното време, преди да поставя рекорда. И двамата с моя учител, благодарение на когото постигнах този рекорд, знаехме, че имам още потенциал, но исках да си запазя силите за самия рекорд", спомня си Таня.

Макар времето да е с почти 19 минути повече от предходното постижение, младата рекордьорка признава, че е можела да задържи още няколко минути отгоре. Заради проблеми в комуникацията спират времето й.

"Докато бях в позата, можех да говоря, но не беше много удобно, защото лежах върху гърлото и гърдите си. Първоначалната цел беше 20 минути, минах ги, а учителят ми ме пита дали ще пускам, аз му казах "Не!". Тогава той ми каза да не говоря, а само да му дам сигнал. Спряха ме предварително. Стана едно недоразбиране", спомня си Таня, която не съжалява, защото, макар и спряно, времето й е в пъти повече от предходния рекорд.

Преди да се захване с йога, Таня 15 години тренира художествена гимнастика, като последните 6 години е в националния отбор. Травма по време на тренировка уврежда гърба й и тя е принудена да спре.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама