Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7054099 www.bgdnes.bg

Лефер чакат по морето

През летния сезон много от риболовците са край морето на почивка. Това е и повод за практикуването на любимото им хоби във водите на Черно море. Край бургаския квартал Сарафово рибите са трудни. Дори местните риболовци се оплакват от слабата слука. Според тях причината е във все още много топлата вода. Рибата се е изтеглила навътре в дълбоко.

На буната, където се влива мръсната вода от Сарафово, има постоянно рибарско присъствие. Търсят се кефали и иларии. По думите на риболовците кълве само сутрин рано и късно вечер. За стръв се използват морски (блатни) червеи или миди. Монтажът е на тежко с крайна тежест и две или три куки, олекотени с тапички. Някои се похвалиха с единични кефали от по 2 килограма. Все пак там рибите са доста редки и всичко е въпрос на много търпение и голяма доза шанс.

Реклама

Любителите на попчетата също не са особено доволни. От брега се ловят изключително слабо по вълноломите и каменните кейове. Най-успешната стръв е скаридата. Разполагащите с лодка обаче се радват на далеч по-богат улов навътре в морето. Очевидно е, че едрите попчета са се изтеглили в по-студената вода. Монтажът отново е на тежко. За рибарите, предпочитащи плувката, на този етап няма реална възможност за риболов в района освен устията на вливащите се в морето реки.

С голямо нетърпение се очаква есенното раздвижване на рибата. Най-силният сезон обикновено настъпва в края на септември и през октомври. Разхлаждането на водата със сигурност ще издърпа пасажи от лефер. Рибарите очакват тази година да е силна за този вид риба. Дребният лефер, наричан чернокоп, също е ценен. На чепаре надеждите са свързани с пасажи от сафрид.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама