Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7075313 www.bgdnes.bg

Ловците: Искаме си глиганите!

Тази събота официално се открива груповият лов на дива свиня! По закон пушките трябваше да пукнат през първия уикенд на октомври, но по изключение тази година това ще стане седмица по-рано.

Не всички ловци обаче ще се радват на първи лов. Забрани са наложени в някои райони на страната във връзка с усложнената обстановка с африканската чума. Няма да се провежда лов на дива свиня на териториите по границата с Румъния, област Варна и курортите около нея и около огнището на АЧС в с. Тутраканци. Там се разрешава единствено индивидуален подборен отстрел. В ловностопанските райони на зоните до границата ще се провежда групов лов на дива свиня, но без кучета.

Реклама

Заповедта предизвика недоволството на сдруженията от крайдунавския регион - Бяла, Русе, Тутракан, Силистра, Кубрат. Те излязоха на протест и блокираха движението към Дунав мост при Русе и към ферибота Никопол - Турну Мъгуреле. Според ловците в проблемните райони груповият отстрел трябва да е дори по-интензивен. По поречието на река Дунав има естествени езерца, около които са се локализирали големи групи диви свине. Ако няма групов лов за отстрела им, при миграцията те ще станат проводници на заболяването.

Искаме си глиганите! С този лозунг дружинките поискаха промяна в регламента. Близо 10 хил. ловци са засегнати от новите ограничения. Според хората с пушки популацията на диви свине ще се концентрира около река Дунав. Това ще доведе до сериозни поражения върху селскостопанската продукция, а щетите ще са за милиони левове, обясниха пред "България Днес" ловците.

През ноември е размножителният период на дивите свине и те ще могат да преминават безпрепятствено реката и да се връщат обратно. Това допълнително ще увеличи риска от проникването на африканска чума, тъй като огнищата на заразата в съседна Румъния са над 500, припомнят ловците.

"Проектозаповедта на министъра няма да реши проблема, защото прасетата ще се умножат, ако бъдат оставени", коментира областният управител на Русе Галин Григоров.

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев вече предложи на Съюза на ловците и риболовците буферните зони с ограничения за групов лов на диви свине да бъдат намалени двойно.

Реклама
Реклама
Реклама