Педагожката Полина Алексиева: Учителите оцеляваме на подаяния

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Педагожката Полина Алексиева: Учителите оцеляваме на подаяния

Полина Алексиева

Заплатата ми беше 480 лева, а квартирата 400

КОЯ Е ТЯ

Полина Алексиева е сред малцината млади и перспективни учители, които не се притесняват да говорят открито за проблемите в гилдията. На 28 години и родом от Добрич, преподавателката напуска системата след едва 6-месечен престой в държавно училище в София. След това описва колко трудно се оцелява като учител у нас, с което взривява социалните мрежи. Сега продължава с педагогиката в частна музикална школа. Какви язви в образованието прогонват младите педагози и защо е чиста саможертва преподаването в държавно училище - четете в следващите редове.

- Здравейте, Поли! Разпалихте гореща дискусия в социалните мрежи, а и извън тях за перипетиите и неволите да бъдеш учител. Кои са най-големите язви на професията педагог? Разкажете ни и за вашия личен опит.

- Най-голямата язва на професията педагог е цялостното съвременно схващане на обществото за учителската професия. Нейното омаловажаване и изкривената представа. Общото кредо, че ако не ставаш за нищо, ставаш учител, е отдавна залегнало убеждение в българския манталитет. Представата на хората в обществото за учителската професия се свежда до това, че учителите работят по 4 часа на ден, имат големи отпуски и работата с деца е лесна. Не, не е лесна. Твърде отговорна е. Помислете вие как се грижите и притеснявате за вашето дете, сега си представете какво е да се притеснявате за 25 деца за един учебен час, в който, освен че трябва да организирате часа, трябва и да им поднесете материала авантюристично, като за един млад човек. Сега помислете и как правите това по 7 учебни часа на ден със 7 различни паралелки по 25 деца, всяка паралелка нуждаеща се от индивидуален подход. С учудване на края на работната смяна ще установите, че е минал едва половин ден, но вие се чувствате така, сякаш са минали два. И това усещане няма да е заради досада от тези занимания, а заради това, че сте дали 110% в класната стая на средно 130 деца с индивидуални нужди и потребности. Заради това, мили хора, учителите работят по половин ден и на смени, защото извършената работа се равнява поне на един цял работен ден.

- Държавата се зае с увеличение на преподавателските заплати. Достатъчно решение ли е, закъсняло или нещо друго?

- Разбира се, че е редно учителският труд да бъде подобаващо възнаграден. Това би помогнало за цялостната мотивация на учителите в добрата подготовка на подрастващите. Със сигурност би повлияло и на по-ефективни резултати. Така учителите ще бъдат стимулирани да се подготвят още по-добре за часа, а това ще рефлектира върху добрата подготовка и на обучаващите се. Така ще излизат по-успешно подготвени кадри, за които да има работни позиции тук, а не да бягат в чужбина. Защо го казвам? Защото децата виждат остарялото първо в училище. Прекарвайки най-много време в старите учебни сгради, учейки по застарели учебници, обучавайки се от изтормозени учители, които едва свързват двата края, са принудени да мислят от рано за бягство. Затова първо в училище трябва да се постараем да създадем подобаваща атмосфера, приятна за обучение, което да бъде приложимо днес и сега, и то в нашата собствена страна, а не навън.

- Професията е все по-застаряваща. Дава ли се шанс на млади и перспективни учители? Какво е отношението към наскоро дипломираните педагози, което остава скрито от очите на децата и родителите?

- Дава се шанс на всички млади учители, но този шанс е свързан с някакъв вид саможертва и в известна степен благотворителност, за която благотворителност не всеки млад човек е готов. Какво искам да кажа? За да можеш да помагаш на другите, трябва първо да си помогнал на себе си. Ако ти не успяваш да свържеш двата края, но учиш другите как да го правят, е, меко казано, лицемерно. И тук не става дума за това, че ти си безотговорен човек и заради това не свързваш двата края, а става дума за това, че условията в страната ни, за да практикуваш тази професия, са недостатъчно благоприятни и обещаващи. В Библията пише, ако имаш две ризи, дай едната на нуждаещия се, а не свали своята прокъсана риза и я дай на нуждаещ се. Ами ако ти нямаш риза, как да му дадеш? Ами ти? И за теб ли някой трябва да направи същото? И вместо ние самите да си раздаваме прокъсаните ризи един на друг, трябва държавата така да организира бюджета, че да има за всички. Не трябва да сме заставени да оцеляваме на подаяния. Да измисляме DMS-и, с които сами да си помагаме. Това е чудесно, че си помагаме, но не е ли това работа на държавата? И не си ли прехвърляме сякаш парченца от прокъсани ризи един на друг? И става така, че който не иска да свали своето прокъсано парченце в саможертва за някой друг, той моментално става лош, егоист, меркантилен, гадняр.

- Как се укротяват опърничавите тийнейджъри в клас? Действително ли има агресия от тях срещу педагози?

- Опърничавите тийнейджъри са изключително интересни. В тях има нещо бунтарско, не случайно. Имат изключително нестандартно виждане за нещата и много енергия. Ролята на учителя е да им помогне тази енергия да бъде вложена в правилното място. Да ги зарази с любопитство и интерес към предмета, по който преподава. Направили го, ще се учуди от резултатите, които именно тези ученици биха постигнали. Има агресия, да, те са в такава възраст, че е изключително важно за тях да се изразяват, ако не им се дава поле за изява, ако не им се обръща внимание, те ще се опитат да го привлекат по всякакъв начин. Още, бунтуват се изключително много срещу системата. Преповтарят заучени фрази, без да знаят какво означават, и ако няма някой помагач - родители, учители, който да ги навигира в тяхното търсене, биха сгрешили много бързо. Първо, заради младостта си и второ, заради непримиримия дух, който тя носи.

- Нека да кажем каква заплата взима един млад учител в софийско училище и как се оцелява.

- Заплатата на младши учител е 760 лв. След данъците и удръжките е 620 лв. Моята месечна заплата варираше около 480 лв. средно. Оцелява се трудно. Най-евтината квартира в София в момента е 400 лв. Нали съм млад човек, искам да инвестирам в самостоятелен живот и бъдеще. Да създам семейство и да практикувам професията си. Мисля, че го заслужавам, особено след 7 години учене и живот по евтини квартири и общежития. Не ми ли се полага? Наистина ли? Да ходя ли в ъгъла наказана, задето искам това?

- Как може да се мотивира един млад човек да остане педагог и чист мазохизъм ли е това?

- Може да се мотивира един млад човек да остане педагог, когато срещне подкрепа от страна на държавата, от страна на учителите, на учениците и родителите. По-добро заплащане, разбиране и уважение.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Бившият съпруг на жертвата за извратения Северин: Омерзен съм от гаврите с Вики!

  Бившият съпруг на жертвата за извратения Северин: Омерзен съм от гаврите с Вики!

  Омерзен съм! Това коментира пред "България Днес" Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата русенска журналистка Виктория Маринова, по повод разкритията на разследващите за бруталните гаври на душманина й. Вчера стана ясно, че обвинителният акт срещу 21-годишния Северин Красимиров е внесен в съда. Той ще се изправи пред Темида по 3 обвинения -

  Моделка изхвърли Пенант

  Моделка изхвърли Пенант

  Бившият футболист на "Арсенал" и "Ливърпул" Джърмейн Пенант се раздели окончателно със съпругата си Алис Гудуин. Новината за краха на брака им разкри самият той. Спортистът и моделката така и не успяха да поправят пукнатините във връзката им след неговото участие във "ВИП брадър". Там Пенант имаше горещ флирт с една от съквартирантките си.

  Сиян Генов, плоскоземец: ИЗМАМА са снимките на кръглата Земя

  Сиян Генов, плоскоземец: ИЗМАМА са снимките на кръглата Земя

  Човек не може да падне от ръба на планетата ни  КОЙ Е ТОЙ Сиян Генов е на 32 г. от Варна. Той е холистичен нутриционист, или иначе казано - специалист по здравословно хранене. Преди години започва да разучава материалите и теорията за плоската Земя и оттогава е върл привърженик идеята. Наскоро излезе статистика, според която 8% от българите вярват,

  Мис България 2010 Ромина Тасевска: Не съжалявам, че избрах семейството пред кариерата

  Мис България 2010 Ромина Тасевска: Не съжалявам, че избрах семейството пред кариерата

  Ромина Тасевска е Мис България 2010. Омъжена е за халфа на "Славия" Дарко Тасевски. Двамата имат три деца - дъщеря Дария и синове Давид и Антонио. През последните осем години тя се бе посветила на семейството и последва съпруга си в Израел и Тайланд. Сега взеха решение да се завърнат в България. - Ромина,

  За милиони няма закони

  За милиони няма закони

  Пореден пример на нагло паркиране засне столичанин, който сигнализира за това в социалните мрежи. Този път шофьорът на скъп немски автомобил се беше настанил върху разделително островче в близост до оживено кръстовище в

  Яна Маринова с тайнствен мъж

  Яна Маринова с тайнствен мъж

  Яна Маринова отиде на среща с тайнствен мъж, видя "България Днес". Красивата актриса, по която въздишат поне две поколения българи, се видя със стилно облечен джентълмен, който шофира тузарско возило. Двамата прекараха известно време в заведение, а след това Маринова пое сама пеша по тротоара, докато мъжът отпраши с колата си.

  Актуално

  СВАТБАТА НА СОФИ МАРИНОВА И ГРИНГО (ВИДЕО)

  СВАТБАТА НА СОФИ МАРИНОВА И ГРИНГО (ВИДЕО)

  Ексклузивни кадри на най-вълнуващите за Софка и Гринго моменти! Вече мнозина я определят като сватбата на годината! Танци, веселие и много популярни личности на едно място - певци, музиканти, актьори и куп интересни хора от светския живот! Наздравици за булката и младоженеца вдигнаха Глория и дъщеря й Симона, Джена, Андреа, Константин, Илиян,

  Жената на Тоти се завръща

  Жената на Тоти се завръща

  Една от най-сексапилните футболни съпруги Илари Блази се завръща на екран, гръмнаха медиите в Италия. Половинката на легендата на "Рома" Франческо Тоти ще води ново предаване. Този път тя ще е лице на хумористично шоу. Преди това бившата манекенка бе водеща на "ВИП брадър" в продължение на няколко години.

  Тервел Пулев със счупена ръка след мача с Мич Уилямс

  Тервел Пулев със счупена ръка след мача с Мич Уилямс

  Българският боксьор Тервел Пулев се оказа, че е със счупена ръка след мача му с амриканеца Мич Уилямс. Това стана ясно от публикавана от него снимка във Фейсбук, на която е с гипс. "След вчерашната емоция се събудих и все още лявата ми ръка беше с оток и болки. Затова се прегледах и се потвърди предположението ми,

  Три от четирите мотора на кораба край Норвегия работят, теглят го на буксир

  Три от четирите мотора на кораба край Норвегия работят, теглят го на буксир

  Круизният кораб "Вайкинг скай" с над 1300 души на борда, аварирал вчера в опасни води край западния бряг на Норвегия, успя да задвижи три от четирите си двигателя и ще бъде изтеглен на буксир до пристанище, съобщиха норвежките спасителни служби, цитирани от Франс прес. "Три от четирите мотора работят, което означава,

  "Сънди таймс": Готвят мащабен преврат за отстраняването на Тереза Мей

  "Сънди таймс": Готвят мащабен преврат за отстраняването на Тереза Мей

  Единайсет министри от кабинета на британският премиер Тереза Мей искат тя да се оттегли, твърди политическият наблюдател на "Сънди таймс" Тим Шипман, цитиран от Ройтерс. "Тази нощ се подготвя мащабен преврат в кабинета за отстраняването на Тереза Мей като министър-председател", каза той. Той цитира думи на неназован министър: "Краят е близо.

  Не пропускай

  Безмилостен! Окървавен Кубрат победи Богдан Дину с нокаут (Видео+снимки)

  Безмилостен! Окървавен Кубрат победи Богдан Дину с нокаут (Видео+снимки)

  Най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев победи румънеца Богдан Дину с три нокдауна в седмиця рунд. Това е професионалният дебют за българина зад океана. До този момент всички мачове на Пулев бяха в Европа. Първи рунд и двамата започнаха по- предпазливо. Богдна Дину нанесе ляв прав още в началото на мача.

  С 4 хеликоптера вадят пътниците от авариралия круизен кораб край Норвегия (Снимки, видео)

  С 4 хеликоптера вадят пътниците от авариралия круизен кораб край Норвегия (Снимки, видео)

  Морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" с около 1300 пътници и екипаж на борда е изпратил сигнал за помощ, тъй като се е приближавал към брега, носен от вълните. По-късно обаче екипажът успял да запали един от двигателите и корабът е закотвен на около 2 км от сушата. Пътниците са издигани един по един от палубата и

  Хиляди протестират срещу Брекзит в Лондон (Снимки, видео)

  Хиляди протестират срещу Брекзит в Лондон (Снимки, видео)

  Стотици хиляди хора на протест срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава Ройтерс. Недоволните излязоха в центъра на Лондон с призив за нов референдум за Брекзит, информира Би Ти Ви. Сред лозунгите могат да се видят надписи като „най-добрата сделка не е Брекзит” и „ние изискваме ново гласуване".

  Зам.-министърът на спорта Ваня Колева също подава оставка

  Зам.-министърът на спорта Ваня Колева също подава оставка

  Ваня Колева подава оставка като заместник-министър на младежта и спорта, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Колева напуска поста по искане на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. По-рано днес министърът на правосъдието Цецка Цачева също подаде оставка, която бе приета от премиера Борисов.

  Фейгин с историческо 17-о място

  Фейгин с историческо 17-о място

  Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.