Педагожката Полина Алексиева: Учителите оцеляваме на подаяния

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Педагожката Полина Алексиева: Учителите оцеляваме на подаяния

Полина Алексиева

Заплатата ми беше 480 лева, а квартирата 400

КОЯ Е ТЯ

Полина Алексиева е сред малцината млади и перспективни учители, които не се притесняват да говорят открито за проблемите в гилдията. На 28 години и родом от Добрич, преподавателката напуска системата след едва 6-месечен престой в държавно училище в София. След това описва колко трудно се оцелява като учител у нас, с което взривява социалните мрежи. Сега продължава с педагогиката в частна музикална школа. Какви язви в образованието прогонват младите педагози и защо е чиста саможертва преподаването в държавно училище - четете в следващите редове.

- Здравейте, Поли! Разпалихте гореща дискусия в социалните мрежи, а и извън тях за перипетиите и неволите да бъдеш учител. Кои са най-големите язви на професията педагог? Разкажете ни и за вашия личен опит.

- Най-голямата язва на професията педагог е цялостното съвременно схващане на обществото за учителската професия. Нейното омаловажаване и изкривената представа. Общото кредо, че ако не ставаш за нищо, ставаш учител, е отдавна залегнало убеждение в българския манталитет. Представата на хората в обществото за учителската професия се свежда до това, че учителите работят по 4 часа на ден, имат големи отпуски и работата с деца е лесна. Не, не е лесна. Твърде отговорна е. Помислете вие как се грижите и притеснявате за вашето дете, сега си представете какво е да се притеснявате за 25 деца за един учебен час, в който, освен че трябва да организирате часа, трябва и да им поднесете материала авантюристично, като за един млад човек. Сега помислете и как правите това по 7 учебни часа на ден със 7 различни паралелки по 25 деца, всяка паралелка нуждаеща се от индивидуален подход. С учудване на края на работната смяна ще установите, че е минал едва половин ден, но вие се чувствате така, сякаш са минали два. И това усещане няма да е заради досада от тези занимания, а заради това, че сте дали 110% в класната стая на средно 130 деца с индивидуални нужди и потребности. Заради това, мили хора, учителите работят по половин ден и на смени, защото извършената работа се равнява поне на един цял работен ден.

- Държавата се зае с увеличение на преподавателските заплати. Достатъчно решение ли е, закъсняло или нещо друго?

- Разбира се, че е редно учителският труд да бъде подобаващо възнаграден. Това би помогнало за цялостната мотивация на учителите в добрата подготовка на подрастващите. Със сигурност би повлияло и на по-ефективни резултати. Така учителите ще бъдат стимулирани да се подготвят още по-добре за часа, а това ще рефлектира върху добрата подготовка и на обучаващите се. Така ще излизат по-успешно подготвени кадри, за които да има работни позиции тук, а не да бягат в чужбина. Защо го казвам? Защото децата виждат остарялото първо в училище. Прекарвайки най-много време в старите учебни сгради, учейки по застарели учебници, обучавайки се от изтормозени учители, които едва свързват двата края, са принудени да мислят от рано за бягство. Затова първо в училище трябва да се постараем да създадем подобаваща атмосфера, приятна за обучение, което да бъде приложимо днес и сега, и то в нашата собствена страна, а не навън.

- Професията е все по-застаряваща. Дава ли се шанс на млади и перспективни учители? Какво е отношението към наскоро дипломираните педагози, което остава скрито от очите на децата и родителите?

- Дава се шанс на всички млади учители, но този шанс е свързан с някакъв вид саможертва и в известна степен благотворителност, за която благотворителност не всеки млад човек е готов. Какво искам да кажа? За да можеш да помагаш на другите, трябва първо да си помогнал на себе си. Ако ти не успяваш да свържеш двата края, но учиш другите как да го правят, е, меко казано, лицемерно. И тук не става дума за това, че ти си безотговорен човек и заради това не свързваш двата края, а става дума за това, че условията в страната ни, за да практикуваш тази професия, са недостатъчно благоприятни и обещаващи. В Библията пише, ако имаш две ризи, дай едната на нуждаещия се, а не свали своята прокъсана риза и я дай на нуждаещ се. Ами ако ти нямаш риза, как да му дадеш? Ами ти? И за теб ли някой трябва да направи същото? И вместо ние самите да си раздаваме прокъсаните ризи един на друг, трябва държавата така да организира бюджета, че да има за всички. Не трябва да сме заставени да оцеляваме на подаяния. Да измисляме DMS-и, с които сами да си помагаме. Това е чудесно, че си помагаме, но не е ли това работа на държавата? И не си ли прехвърляме сякаш парченца от прокъсани ризи един на друг? И става така, че който не иска да свали своето прокъсано парченце в саможертва за някой друг, той моментално става лош, егоист, меркантилен, гадняр.

- Как се укротяват опърничавите тийнейджъри в клас? Действително ли има агресия от тях срещу педагози?

- Опърничавите тийнейджъри са изключително интересни. В тях има нещо бунтарско, не случайно. Имат изключително нестандартно виждане за нещата и много енергия. Ролята на учителя е да им помогне тази енергия да бъде вложена в правилното място. Да ги зарази с любопитство и интерес към предмета, по който преподава. Направили го, ще се учуди от резултатите, които именно тези ученици биха постигнали. Има агресия, да, те са в такава възраст, че е изключително важно за тях да се изразяват, ако не им се дава поле за изява, ако не им се обръща внимание, те ще се опитат да го привлекат по всякакъв начин. Още, бунтуват се изключително много срещу системата. Преповтарят заучени фрази, без да знаят какво означават, и ако няма някой помагач - родители, учители, който да ги навигира в тяхното търсене, биха сгрешили много бързо. Първо, заради младостта си и второ, заради непримиримия дух, който тя носи.

- Нека да кажем каква заплата взима един млад учител в софийско училище и как се оцелява.

- Заплатата на младши учител е 760 лв. След данъците и удръжките е 620 лв. Моята месечна заплата варираше около 480 лв. средно. Оцелява се трудно. Най-евтината квартира в София в момента е 400 лв. Нали съм млад човек, искам да инвестирам в самостоятелен живот и бъдеще. Да създам семейство и да практикувам професията си. Мисля, че го заслужавам, особено след 7 години учене и живот по евтини квартири и общежития. Не ми ли се полага? Наистина ли? Да ходя ли в ъгъла наказана, задето искам това?

- Как може да се мотивира един млад човек да остане педагог и чист мазохизъм ли е това?

- Може да се мотивира един млад човек да остане педагог, когато срещне подкрепа от страна на държавата, от страна на учителите, на учениците и родителите. По-добро заплащане, разбиране и уважение.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

  Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

  Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

  ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

  ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

  Тя е вълк в овча кожа, Благо е палячо! Обичах я, но ме предаде грозно Разделих се с нея Подготвяме мегавечер с боеве Един от най-добрите български ММА бойци Георги Валентинов се раздели със Златка Райкова. 25-годишният старозагорец се сгоди за русата фурия през пролетта. Това се случи на сцената в предаването "Като две капки вода".

  Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

  Гангстер плаче за памперс пред Темида

  Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

  Данъчни и руснак погнаха Ветко

  Данъчни и руснак погнаха Ветко

  Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

  Вижте най-тежката чалгарка

  Вижте най-тежката чалгарка

  ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

  Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

  Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

  В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

  Актуално

  Надежда Захариева търси стихове на улицата

  Надежда Захариева търси стихове на улицата

  Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

  60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

  60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

  Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

  Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака:

Искам работа,
не подаяния

  Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака: Искам работа, не подаяния

  Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.

  Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

  Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

  "Гордея се с прекрасната работа, която вършиш, приятелю" С този надпис под снимка в инстаграм половинката на Григор Димитров- певицата Никол Шерцингер обяви, че се присъединява към фондацията на Рики Мартин, която се бори с трафика на хора. "За мен е чест да се присъединя към каузата, помагаща да променим сърца,

  Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

  Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

  Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

  Не пропускай

  Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

  Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

  Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

  25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

  25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

  25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

  Порнозвезда избяга от бой

  Порнозвезда избяга от бой

  Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

  Пауло ме предаде!

  Пауло ме предаде!

  Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.

  Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

  Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

  Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното