Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7095510 www.bgdnes.bg

Бойко на нож с Меркел заради хулите срещу България

Убийството на Виктория Маринова внесе сериозен хлад между Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел.

Вбесеният Борисов вчера обяви, че ще промени отношението си към Брюксел, и нахока българите, че сами са поругали държавата си с коментари за "поръчково убийство". Премиерът предупреди, че може и да оттегли подкрепата си за кандидата на Меркел за шеф на Европейската комисия Манфред Вебер. Той бе крайно остър в социалните мрежи по повод престъплението, което нарече "поръчково, умишлено и заради разследваща журналистика".

Реклама

"Сини и червени политици се скъсаха да очернят държавата ни в Брюксел, да обясняват и в САЩ какво се е случило в България. Мигар това не се случва и в други държави? За три дни прочетох чудовищни неща и нито едно вярно. Знам, че в момента много хора в Брюксел ме гледат, и умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили – да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът, те ни разсипаха. Ще си променя и за шпицен кандидата мнението (Вебер - бел. ред.). Внимателно съм чел всички. Затова до заседанието на ЕНП на 17 октомври няма да приема никой по темата Манфред Вебер и няма да разговарям с никого", отсече премиерът.

Начаса Вебер, който остро критикуваше "убийството на разследващи журналисти", смени тона. "Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме пълно доверие във властите, че ще намерят справедливост за семейството и близките", написа Вебер. Но без успех. "С нищо не сме заслужили, като държава говоря, така да бъде охулена само за няколко дни. Тук всички работиха не на 100, а на 1000%. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, но това е политиката", заяви премиерът.

Посланиците на килимчето

Премиерът Бойко Борисов привика вчера посланиците на страните членки на ЕС на килимчето в Министерския съвет. Повод за извънредната среща бе разкритият извършител на убийството на Виктория Маринова.

Пред дипломатите премиерът, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров са разкрили детайли за извършителя и мотивите за убийството. Борисов е призовал да се сложи край на негативната кампания спрямо България в социалните мрежи, а посланиците не са задавали никакви въпроси. Премиерът призова дипломатите, преди да "правят изказвания, да потърсят информация по официален път". Борисов изказал и възмущение, че никой не е направил опит да се свърже с българските власти за разясняване на случая.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама