Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7096443 www.bgdnes.bg

Запор на богатството на Чоков

За 4 милиона имане натрупал екскметът на Галиче

780 хил. лв. глоба за неплатени данъци отнесе осъденият за рекет бивш селски управник

Запорирани са богатства за 3,9 млн. лева на бившия кмет на врачанското село Галиче. Седмица след като е пуснат от ареста, за да се лекува, Ценко Чоков е изненадан от данъчни и разследващи, които са блокирали всичкото му движимо и недвижимо имущество. Освен запори на всичко, свързано с Чоков, е блокирано също имуществото на синовете му Спас и Мартин, както и на съпругата му Цветелина Нелова. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество пък е блокирала всички банкови сметки на фамилията, съобщава в. "24 часа". Вето за използването има на цялото движимо и недвижимо имущество, оценено на 3.9 млн. лв. Като последен удар Чоков получил и акт от НАП и е глобен за неплащани данъци със 780 хил. лв. Чокови имат само седмица, за да обжалват наложените запори пред съда.

Реклама

В края на септември апелативният спецсъд уважи молбата на бившия кмет на Галиче и го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние и предстояща операция. Според магистратите тази мярка дава възможност на подсъдимия Чоков да провежда адекватно лечение, за да може пълноценно и лично да участва в съдебните заседания. Съдът го задължи да остане в столицата, а не в родното си с. Галиче, за да не може да влияе и да оказва принуда върху свидетели по делото срещу организираната от него престъпна група, занимавала се с лихварство, отвличания, побои и палежи.

По тези обвинения на прокуратурата Ценко Чоков се изправи пред спецсъда. Магистратите му дадоха присъда от четири години и половина затвор през май. Наказанието на бившия кмет е за отвличане, побой и палеж на кола. Спецсъдът оправда скандалния бивш управник на врачанското село Галиче по повдигнатите му обвинения за лихварство и ръководство на организирана престъпна група.

Ценко Чоков изслуша присъдата на болничното легло, с което беше докаран със специална линейка от Централния софийски затвор в съда. Пак заради бившия кмет финалните пледоарии по делото се проведоха в специално пригодена зала в Централния софийски затвор, а той ги изслуша на легло.

На легло той чу - два пъти невинен - за организираната престъпна група и лихварство и три пъти виновен - за отвличане, побой и палеж на кола. Съдът се възползва от законовата възможност и увеличи наказанието му от 3 години на 4 и половина.

Според адвоката на бившия кмет на Галиче при безпрецедентната процедура на легло са били нарушени правата на клиента му.

От присъдата на Чоков, която със сигурност ще мине през още две съдебни инстанции, ще бъде изваден престоят му в ареста, който е близо две години. Така Чоков ще лежи две години и половина, ако присъдата му бъде потвърдена от по-горните съдебни инстанции.

Реклама

На четири години затвор заедно с баща си бе осъден и синът на Чоков - Мартин. Наследникът на кмета бе наказан от съда и с обществено порицание и глоба от 5000 лева. Магистратите признаха Мартин Чоков за виновен в три престъпления - закани за убийство, лихварство и побой. По обвинението на прокуратурата за участие в организирана престъпна група Мартин Чоков беше признат за невинен.

Съдът присъди Ценко Чоков и синът му Мартин да платят общо над 60 000 лева обезщетение по граждански искове срещу тях.

Финалът на делото дойде две години след спецакцията по задържането на Чоков, сина му и останалите от бандата. Оттогава кметът бе оставен в ареста. С изключение на десетина дни, през които беше на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция. Тогава заради оплаквания, че е започнал да сплашва свидетели, отново беше върнат зад решетките, а съдебният състав беше подложен на проверка от ВСС.

Ценко доби внук в затвора

Дядо на първороден внук стана зад решетките Ценко Чоков в началото на септември. Фамилията се увеличи с още един член - малкия Цветелин, чийто баща е по-малкият син на бившият кмет - Мартин.

Когато бебето се ражда, неговият татко е под домашен арест, след като бе признат за виновен за заплаха за убийство и лихварство. Мартин обаче е бил пуснат да присъства на изписването на детето си. Въпреки положението на таткото и дядото нищо не е помрачило щастието на младите родители от появата на сина им, разказват жители на Галиче. По думите им не по-малко радостен е и екскметът Чоков, за когото това е първо внуче, а още повече че най-новият член на фамилията е кръстен на него и на баба си Цветелина.

Реклама
Реклама
Реклама