Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7097043 www.bgdnes.bg

Стръвници нападат в Родопите

Родопчанинът Панайот Парев, който беше нахапан от мечка преди две години, вече движи ръката си и е преживял шока от нападението.

Това разказа пред "България Днес" кметът на родопското Сивино Асан Даракчиев. През последните седмици населеното място преживя три нови мечи нападения и местните хора отново преживяват старите си страхове.

Реклама

"Панайот вече е по-добре здравословно. Оперира си сухожилията на нахапаната ръка и започна дълъг период на раздвижване. Вече нормално я използва и се чувства добре. Агресивните мечки няма как да бъдат отстреляни, защото са защитени от закона", обясни Даракчиев. Парев преживя кошмар през юни 2016 г., когато отиде за гъби в гората и попадна на мечка с малко мече. Майката искала да защити малкото си и затова нападнала мъжа - качила се на гърба му и го захапала за рамото. Мечето започнало да издава стонове и майката се отказала от жертвата си, което спасило живота на Панайот.

Само за последния месец в Смолянска област са регистрирани 13 мечи нападения, сочат данните на Регионалната инспекция по околна среда и водите. Най-много посегателства от защитените животни са регистрирани на територията на община Баните, където периодично мечка е нападала животни в Давидково, Сливка и четири пъти в Дебеляново.

Три пъти мечка е нападала овце в района на Сивино. Там е и един от най-фрапиращите случаи, като при един от тях дивият звяр се е промъкнал в рамките на селото, успял да пробие оградата на частен дом и отмъкнал овца от обора на стопаните и я замъкнал на 100 метра от плевнята. "Хората са били буквално на метри от мечката, но не са разбрали, че влиза в дома им. При друг инцидент мечка е влязла при стадо от 500 овце и е убила едно животно. Хората са притеснени, но знаят, че няма какво да се направи", обясни кметът на Сивино.

"Мерките на държавата са да се платят обезщетения за убитите животни и дотам. Местните знаят, че е опасно и не ходят в гората. Повечето са възрастни хора и предпочитат да си стоят в къщите. Много често се случват мечи нападения, така че в един момент свикваш. Дано няма нападения на хора, че тогава е страшно. Предполагам, че става въпрос не само за една мечка, а за няколко", завърши Даракчиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама