Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7097551 www.bgdnes.bg

2 млн. евро искат иманярите за златен венец

Заловиха безценното съкровище, агент на ДАНС посредник в сделката

Безценен златен венец от IV в. пр. н.е. е бижуто от съкровището, което иманяри и агент на ДАНС са опитали да търгосат в Симеоновград за 2 млн. евро в понеделник.

Това стана ясно на пресконференция вчера в сградата на Специализирания съд в столицата. Обвинени за участие в престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности, са четирима души, сред които и служител на ДАНС от регионалното звено на агенцията в Хасково. От събраните доказателства по делото става ясно, че агентът от години се е занимавал с иманярска дейност, като в конкретния случай той е играел ролите на координатор, посредник и охранител между страните в гешефта.

Реклама

Както продавачите, така и купувачът са български граждани. По-късно през вчерашния ден спецпрокуратурата разгледа и мерките за неотклонение на арестуваните, като до приключването на редакционното време съдбата им все още не бе ясно. Любопитен е фактът, че след арестуването на иманярите продавачът сам предоставил на спецченгета останалата част от съкровището.

Така освен 400-грамовия златен венец в ръцете на властите попадат еднокилограмова торква (накит), както и две гривни от по 250 г. Предварителен лабораторен анализ показал автентичния характер на артефактите, огромното съдържание на злато, както и предполагаемия период на изработката.

Зам.-директорът на Института по археология към БАН Христо Попов потвърди, че предметите са уникални, като тепърва предстои да се установи дали те са тракийски, от източната част на Гърция или са персийски. Ясно е, че те са били притежание на изключително високопоставено лице. Засега на територията на страната ни са били откривани общо четири венеца от този период.

Зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че в момента се издирват и други артефакти.

"Най-вероятно това е само част от голямо съкровище. Допускам, че продавачът сам ни предостави накитите, за да може евентуално да укрие други безценности. Ще търсим дори и в "Римската каса", както отговаряше навремето един прочут иманяр на въпроса "Къде си скрил останалото съкровище". Става дума за земята."

Разплитането на случая започва в края на юли, когато била получена информация от ДАНС в ГДБОП, че се готви сделка с културно-исторически ценности. Няколко месеца полицаи под прикритие разработват случая, докато в понеделник не щракват белезниците на престъпната банда.

Реклама
Реклама
Реклама