Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7100495 www.bgdnes.bg

Цар Киро с нов трон

С нова колекция от тронове се е сдобил "циганският монарх" Кирил Рашков - Цар Киро, който е подсъдим заедно с още трима за разпространение на дрога, държане на живак и антични ценности.

За придобивката от луксозни столове, които символизират властта на династията, се похвали наследницата на Рашков - дъщеря му Събка. Тя пусна снимки с два от троновете в инстаграм. На кадрите самата Събка позира права, а до нея на тровете са се настанили дойенът на фамилията Цар Киро и един от внуците му. Столовете са с внушителни размери, тапицирани са с червена кадифена дамаска, а масивната им дървена част искри от злато. Освен двата трона, на които са се настанили Рашков и наследникът му, циганският бос е снабдил с такива кресла и останалите членове на фамилията си. Между тях обаче има една съществена разлика. Само на върха на трона на цар Киро има златна корона. Наследниците му се наслаждават на същия модел "тронове", но върху тях липсва основният владетелски символ.

Реклама

Кирил Рашков се кичи с титлата "цар", въпреки че е детрониран от циганския съд Мешерето още преди години. Ромите не го признават за свой водач и го наричт "самозванец". Рашков изобщо не се притеснявал от този факт и продължавал да се изживява като коронована особа. По тази причина той държал и да притежава символи на властта - един от които е помпозният му трон. Златното кресло е сравнително ново, тъй като предишното му бе изхвърлено на боклука. Това стана след бунтовете в пловдивското село Катуница, където бе крепостта на фамилията, стопанисвана от вече покойния син на Рашков. Палатът беше опожарен и разграбен след размириците в селото преди около седем години. Те избухнаха, след като като 19-годишният Ангел Петров бе прегазен с бус, пълен с хора на Рашков.

Циганската фамилия бе принудена да напусне Катуница и се установи в Пловдив. Там доайенът на клана побързал да създаде подобаващ, според разбиранията и вкуса си, интериор за своята "царица" Костадинка, "принцове и принцесите", разкриват запознати. Думите им се потвърждават от клипче, направено на фамилно тържество. От записа се вижда, че всички от семейството използват еднакви луксозни кресла. Те са разположени около богато отрупана с най-различни блюда маса, край която снове бяла прислужница с униформа. Членовете на клана се веселят под звучите на жива музика, в изпълнение на певица под акомпанимента на тъпани и зурли. Старт на тържеството дава самият цар Киро, удобно разположен в мекия си трон, а до лявото му рамо седи в същото кресло жена му "царица" Костадинка. Според запознати фамилното тържество се вихри в един от луксозните имоти на клана, от който като на длан през огромни френски прозорци се разкрива чудна гледка към едно от тепетата на Пловдив.

Самият Кирил Рашков е видимо доволен от факта, че всичките му деца и внуци са край него. Въпреки че лицето му грее в широка усмивка, циганският цар е доста отслабнал от болежките, които го застигнаха, откакто стана подсъдим. Цар Киро страда от сериозна болест на сърцето. Заради здравословните си проблеми Рашков ходи няколко пъти на лечение във Франция. От неговото обкръжение тогава коментираха, че лекарите ще сменят с ново повреденото сърце на Киро. Говореше се, че сложната хирургична интервенция ще бъде извършена в Париж. Според запознати трансплантацията все още не е направена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама