Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7102173 www.bgdnes.bg

Разследват дали евентуалният труп на Кашоги не е разтворен в киселина

Турската полиция разследва твърдения, че може да е била използвана киселина, за да бъде разтворен евентуалният труп на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, така че да бъде прикрито предполагаемото му убийство, пише "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Според публикация в новинарския сайт "Хабертюрк" тези твърдения се разглеждат сериозно от полицията и разузнавателната служба на Турция МИТ.

Реклама

Съмнения, че саудитците в консулството в Истанбул вече са се отървали от трупа, бяха изказани по-рано от Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация и приятел на саудитеца.

"Полицията и МИТ разглеждат това твърдение сериозно. Те разследват дали трупът на Кашоги не е бил разтворен в киселина", пише "Хабертюрк".

Турция и Саудитска Арабия се очаква днес да извършат съвместна "инспекция" на саудитското консулство в Истанбул, съобщи източник от турското външно министерство.

Такъв обиск представлява извънредно събитие, като се има предвид, че консулствата и посолствата се ползват с неприкосновеност по силата на Виенската конвенция. Остава неясно обаче какви доказателства, ако изобщо има такива, биха останали след двете седмици, изминали от изчезването на журналиста, посочва Асошиейтед прес.

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Турските власти и годеницата му заявиха, че той така и не е излязъл от там.

Има подозрения, че Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит.

Саудитска делегация пристигна преди дни в Турция за съвместно разследване на изчезването на Кашоги.

Реклама
Реклама
Реклама