Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/7102676 www.bgdnes.bg

Музикантът Здравко Радоев: Аз направих Лили звезда!

Още я обичам, не можах да я забравя през годините

"Направих Лили звезда, създадох и Богдана Карадочева. Няма как да не ги обичам още, но като приятели, миналото няма как да ми отнемат." Думите са на една от живите легенди на българската забавна музика от средата на миналия век - композиторът Здравко Радоев. Пианистът, създал няколко групи и работил с най-големите родни звезди, макар и в напреднала възраст, изглежда впечатляващо добре, работи с компютър, ползва скайп, има профил във фейсбук, в който често пуска за приятелите си клипове на вечни песни, вписали се в историята на световната популярна музика. Инак вече го кара по-кротко.

Известно е, че първата музикантска любов на Лили Иванова е Здравко Радоев. Преди животът да го срещне с примата на родната естрада, музикантът се е завърнал от турне в Румъния с Леа Иванова. От Концертна дирекция му предлагат да направи оркестър за ново турне с млади изпълнители. "Тогавашната координаторка в дирекцията - Лидия Станчева, се беше наела да лансира никому неизвестната дотогава Лили и ми я изпрати заедно с Грета Ганчева на прослушване. Направо щях да падна от пианото, когато Лили изпя една лирична песен, която била чула от радиото и я кръстила "Тъжната песен на мексиканеца". Всъщност това беше станалото по-сетне емблематично парче от нейния репертоар - "Камино", връща се назад в годините Здравко Радоев.

Реклама

Разбрал, че преди това Лили е пътувала с Емил Димитров и неговия импресарио и текстописец Васил Андреев, се обажда на Васко, за да изрази възхищението си от Лили.

"Казах му каква страхотна певица съм чул, а той ми казва: "Я го зарежи това селянче, бе! То не може да пее, не знае къде да влезе, къде да излезе. Ние му даваме да продава билети на концертите... Същото ми каза и Делчо Делчев, саксофонист в оркестъра на Вили Казасян - разказва Радоев. - Тъкмо това ме амбицира да започна да работя с Лили. Всъщност истината е, че тогава й липсваше чувство за суинг, но сега отдавна не е така", смята композиторът.

В хода на съвместната работа между Лили и Здравко се заформя любовна история. "Нейната дарба ме накара да се откажа от турнетата с Леа Иванова, тя беше току-що приключила в Румъния и замина за "Фридрихщат Палас". Постепенно се сближихме с Лили, любовта дойде по-късно, но тя после се омъжи за Иван Пеев. Едва ли не аз самият провокирах чувствата й към него, затова бях разочарован, че Иван й предложи брак. Нещо, което аз не направих, защото смятах, че на този етап по-важни са музиката и кариерата. Между другото Иван беше влюбен в Лиана Антонова, която беше женена за друг музикант, и не му се отвори парашутът. Лили замина на турне с Ванко в Белград и след това ми сервираха новината, че ще се женят."

Здравко Радоев и Лили Иванова отново работят заедно, след като примата вече се е омъжила за следващия си съпруг - Янчо Таков.

"По това време имахме един полковник от УБО, който се грижеше за всичко - хотели, ресторанти, зали. Само защото е снаха на Пеко Таков", разказва Здравко. И до ден днешен той е убеден, че Лили е най-силна в баладите и затова след години се гневи, че се поддава на давленията на разни китаристи да променя стила си на пеене. "Лили направи грешка, която не прилягаше нито на годините й, нито на авторитета. Безсмислено беше да се мъчи да пее рокендрол и други глупости под влиянието на Асен Гаргов, Личо Стоунса и Иван Лечев", категоричен е Здравко.

Реклама

Пробив на родна сцена Лили прави с едно съвместно турне с шведската група "Северните тигри". "Леа Иванова им беше уредила турне в България. Ние, моят оркестър и Лили, бяхме подгряваща група. Но в София, след като свириха шведите, публиката започна да скандира името й, ама тя си беше тръгнала. Така Лили стана звезда за една нощ и оттогава българските композитори започват да се надпреварват да й предлагат свои песни - Ангел Заберски, Тончо Русев, Йосиф Цанков. Най-силното качество на Лили беше гласът й, а после - амбицията да бъде винаги на върха", категоричен е Здравко Радоев.

Днес музикантът не получава и лев пенсия от Концертна дирекция заради изгорелите архиви. Пенсиониран е с указ на Държавния съвет по предложение на Съюза на музикалните дейци, когато става на 50 години - това се случва през 1988 г. "Бяхме заедно с Емил Димитров, Васко Андреев и още един колега, но лично аз не съм подавал документи за пенсия, защото нямам такива, които да докажат трудовия ми стаж. Липсват ми 30 години!" - това е тъжната равносметка на големия музикант.

Богдана Карадочева беше талантлива, но мързелива

След раздялата с Лили музикантът се жени за Богдана Карадочева. Живеят заедно около две години и половина.

"И нея я направих звезда. Нещо повече, когато се запознахме, тя и семейството й живееха на един таван. Със заеми успях да купя апартамент, в който тя живее и в момента със Стефан Димитров, въпреки че е голяма реститутка. Този апартамент на "Витошка" е 130 квадрата. Когато го взех, Богдана беше на 19 години. След като се разведохме, я оставих там да живее с майка й. След десетина години имах едно гадже правистка, която ме накара да поискам частта си от този апартамент. И Богдана ми предложи 100 долара. Казах й с тези пари да ходи да купи уиски и бонбони - да се почерпим", смее се днес Здравко Радоев.

Въпреки всичко музикантът обича и Богдана. Той се влюбва в гласа и огромните й сини очи. "Тя е много талантлива, но и много мързелива. И с нея работих доста. Тя не можеше да пее съгласни букви, пък пееше на перфектен френски. Учим например нещо на пианото, аз й правя забележки, докато изпипваме някаква фраза, а майка й се намесва: "Я не й се карай, трябва да я носиш на ръце, тя ти е жена", разказва през смях Радоев. Той избира и подходяща за Богдана песен за участието й на "Златният Орфей" - "Свърши се" на Барбра Стейзънд, с която печели голямата награда на тази крехка възраст. С Богдана се разделят, когато тя започва да пее с Емил Димитров.

"Беше й интересно да бъде в неговата компания, известна и с щурите купони, които си правеха след концертите до късна доба. Разбрах, че има връзка с рокаджията Сашо Гривната и това окончателно доведе до разрива на нашия брак", обяснява Здравко.

Реклама
Реклама
Реклама