Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7103040 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Овчаров: Съкровището е истинско,другото са празни приказки

Кадмий е естествен примес в златото

"Златният венец, торквата и двете гривни са напълно автентични. Определено думите на адвоката на обвиняемите иманяри, че щом в артефактите е имало кадмий, те били фалшификат, са пълни глупости и приказки за пред съда. Естествено е в самородното злато да има примеси, все пак то не върви само", категорично заяви пред "България Днес" археологът проф. Николай Овчаров. Коментарът му е по повод арестуваните преди седмица в момент на сделка иманяри и агент на ДАНС, които се пробваха да продадат златно съкровище от IV век пр. Хр. за колосалните 2 млн. евро в Свиленград. След задържането и осветляването на акцията пред съда обвиняемите казаха, че сами са направили артефактите и те са фалшификат. Според проф. Овчаров това е нормалната теза на защитата и арестуваните, тъй като те нямат друг ход, освен да твърдят, че артефактите са менте.

"От събраната до момента информация и предварителните лабораторни проверки напълно се присъединявам към мнението на моите колеги доц. Христо Попов и доц. Милена Цонкова, които заявяват, че предметите са автентични", споделя археологът. Според думите му има хипотетична възможност да се направи фалшификат, но за подобна майсторска изработка са необходими изключителни знания в областта на арехеологията, изкуството, химията, бижутерията и прочие.

Реклама

"Тези хора нямат подобен потенциал, да не говорим и за ресурса, който е необходим - все пак става въпрос за повече от 1,5 кг злато", допълва проф. Овчаров. Според него уникалните артефакти са от т.нар. елинистическа култира, а не тракийска. Става дума за изкуство от периода на управление на Александър Велики до създаването на Римската империя на Октавиан Август. В тази епоха изкуството се е унифицирало. Характерни за произведенията са съчетание между източните традиции и достиженията на европейското изкуство. В откритите артефакти също се наблюдават източни мотиви в изработката, но това не означава, че то е правено в Иран, да речем, казва професорът. Той изказва мнение, че спасените накити може да са изработени и в ателиета на Балканския полуостров и по-специално в градовете на Северна Гърция.

"Може да е било притежание и на тракийски владетел, но може и да не е. На този етап не се знае дори дали съкровището е открито в нашите земи или е трафик. Нека да оставим специалистите да си свършат работата и да направят анализите, но аз съм категоричен, че съкровището е автентично", заключава Овчаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама