Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7103854 www.bgdnes.bg

Баретата чукна половин век

Соченият за наркобос Златомир Иванов-Баретата чукна половин век! След рождения си ден в понеделник вчера той трябваше да се изправи пред спецсъда по делото за източване на милиони от ДДС. Златко дойде в храма на Темида с видимо намален брой гардове, видя "България Днес".

След покушението срещу него пред Съдебната палата през януари 2013 г. той използваше двайсетина телохранители. Сега за живота му бдят едва десетина здрави мъжаги. Както обикновено, те ограждат съдилището на столичната ул. "Черковна" от всички страни, оглеждат съмнителните типове, дори и с бинокли.

Реклама

Кримигероят се бе снабдил с голямо количество бонбони, с които почерпи в съдебната зала за юбилея си. "Как беше рожденият ден, добре ли изкарахте", поинтересува се любезно съдия Елена Попова. "Като за 50-годишнина...", отвърна й известният представител на ъндърграунда, като даде да се разбере, че отбелязването е било по-скоро скромно и пенсионерско, отколкото с пиене до зори.

С новата десетилетка, в която влиза, Баретата е сменил стила си. Той вече не пъчи мускули изпод тясна фланелка, а се издокарал със сако. Сложил е и цайси, които му придават по-сериозен вид. На няколко пъти Златко с мъка се взираше в телефона си, което доказва, че очилата не са му само фешън аксесоар, а наистина е вдигнал диоптрите с напредването на възрастта.

Златомир Иванов е на подсъдимата скамейка заедно с Милко Милков-Понса, Росен Драгнев-Капитана, Кирил Илиев и Иван Колев. Според обвинението Баретата е тартор на банда за данъчни престъпления, които се извършвали по три схеми. Фирмите на Понса и Баретата приспадали дължимия ДДС чрез кухи дружества, регистрирани на наркомани и цигани. Втората врътка била съставяне на дубликати на реални фактури, в които се добавяла нула зад десетичната запетая. Най-голямата част от далаверата е чрез фиктивна сделка за продажба на бизнес сграда. Чрез предварителен договор и фирма посредник Баретата и аверите му са прибрали 2,4 млн. ДДС, твърдят от прокуратурата. В схемите била включена фирмата "Темпо Ойл", за която се смята, че е контролирана от Баретата, пише в обвинителния акт. В края на веригата пък били фирмите „Понсстройинженеринг" и "Понс холдинг" на Милко Милков.

Вчера пред съда показания даде Надежда Алексиева, която е помагала за движенето на финансите на "Темпо ойл" и групата фирми около дружеството. Фирмата се занимаваше основно с внос на горива и продажба на едро на бензиностанции, поясни служителката. През 2011 г. управителката Албена Даскалова й представила Росен Драгнев, като уточнила, че той ще помага за финансите. Капитана започнал да урежда доставките на горива. Колев събирал като инкасо парите от обектите на фирмата - 4 бензиностанции в София, 3 в Стара Загора и една в Казанлък. Алексиева е виждала 1-2 пъти в офиса да идва Златомир Иванов, с когото се поздравявали. Той я питал как са нещата, а тя му отвръщала, че всичко е наред.

Фирмата имала договор за директни доставки с "Еко ойл" и "Джет ойл" от Гърция и дружество за газ от Румъния. "Имахме малко доставки, защото не разполагахме с данъчен склад, а акцизна стока не може да се държи другаде, това е нарушение на закона. Затова пращахме камионите директно към обектите. Имахме 3 камиона и 2 газовоза, отделно бяхме наели още две големи цистерни", разказа финансистката. Тя разкри, че са се случвали технически грешки с документите, като вместо 500 лева да въведе фактура с 5 хиляди лева.

Малко преди покушението срещу Баретата Даскалова и Драгнев се скарали и тя му прехвърлила собствеността на фирмата. Дори дни преди стрелбата, на 24 януари, се е провело общо събрание на фирмата, на което е взето решение да се прехвърлят 500 хиляди лева от капитала на дружеството на нов собственик. По този начин са щели да се намалят задълженията на "Темпо", чрез приспадане на стоков кредит, обясни Алексиева.

Реклама

Тя разказа как от декември 2012 г. Росен Драгнев си взел отпуска и изчезнал безследно. Докато го нямало, я уволнили, а няколко денонощия преди стрелбата по Златко той й се е обадил в малките часове на нощта. Казал, че нещата са се променили, но ще преразгледа опцията отново да работят заедно. "След това давах показания в СДВР. Същия ден Драгнев ми звънна и ми каза, че съм го провалила", каза служителката пред съда.

Изчезнал и мъртъв

Заради мистериозното си изчезване Росен Драгнев-Капитана бе съден задочно, а след като се появи, процесът започна наново. Към момента единствено той и Иван Колев са задържани. През лятото на 2012 г. в село до Гълъбово е открит опосканият труп на Тихомир Танев-Сачмата, който е бил собственик на кухото дружество "Танев пропъртис". Тялото е намерено обезглавено, без части от ръцете и краката, като се предполага, че е било изядено от диви животни.

Реклама
Реклама
Реклама