Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7103911 www.bgdnes.bg

2018 г. - екстремна за швейцарските ледници

2018 г. е екстремна за швейцарските ледници, които въпреки големите снеговалежи през зимата са загубили 2,5 процента от обема си заради горещините през пролетта и лятото, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В доклад на Швейцарската академия на природните науки се казва, че 2018 г. е сред рекордно горещите години, допринесли швейцарските ледници да загубят една пета от обема си през последното десетилетие.

Реклама

След три години с малки снеговалежи, зимата на 2017-2018 г. се очертаваше като по-скоро благоприятна за осигуряване на добра "защита" на ледниците благодарение на изключителни снеговалежи. Покриващата ледниците снежна покривка на практика им пречи да се стопят.

До края на месец март имаше повече сняг от обикновено на над 2000 метра надморска височина и дебелината на снежната покривка бе най-голямата, регистрирана през последните 20 години, отбелязаха учените.

Но необичайните снеговалежи през зимата бяха последвани от екстремни температури и екстремна суша от началото на месец март. "Лятото (периодът юни-август) бе най-горещото след това през 2003 г. и 2015 г., но периодът април-септември е най-горещият, регистриран някога в страната", уточниха експерти от Швейцарската метеорологична служба. В разположения на 2540 метра надморска височина район Вайсфлуйох в Алпите, където се намира Швейцарският институт за изследване на снеговете и лавините, дебелината на снежната покривка не е надвишавала 1 см от 17 май до 4 септември. Това не се бе случвало, откакто се събират подобни данни от 81 години.

"Горещините и сушата станаха причина не само да се стопят огромни количества сняг, но и да се топят ледници. Топенето на сняг и лед никога не бе достигало подобно ниво, с изключение на 2003 г.", поясни експертът Матиас Хус.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама