Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7105585 www.bgdnes.bg

Търсят главатар за новия ВИС

Последователите на покойните братя Васил и Жоро Илиеви търсят нов бос, който да възроди застрахователната империя ВИС! Това разкриха пред "България Днес" администраторите на една от фейсбук страниците, посветени на групировката.

"Ние сме млади момчета, студенти, с интерес към тези времена от 90-те години. Обсъждаме помежду си развитие на доста бизнеси занапред, включително и застрахователния", обясни младеж, представил се с фамилията Петров. Той уточни, че тъй като ентусиастите са още студенти и се обучават на тънкостите в занаята, засега изчакват със съживяването на ВИС.

Реклама

"Тронът все още е празен, кой ли ще бъде новият бос", питат се феновете на братя Илиеви под снимка на офис на дружеството. "Жоро Илиев-Главния няма кой да го замени", смятат една част от анкетираните. Други са на мнение, че достойните да оглавят новата империя са от обкръжението на Васил и Жоро, но вече и те също са сред покойниците, паднали жертва на мутренските войни.

Според привърженици на конспирациите холдингът все още действал, но скришом, а по улиците обикаляли тайнствени мерцедеси със стикери на холдинга от едно време. Освен това се търсели хора за работа в охранителната фирма на ВИС.

"Когато се стигне до дадени действия, бихме били склонни да преговаряме с всеки. Всеки легален бизнес ни интересува. Като цяло искаме да се разграничим от престъпни структури и личности и да бъдем честни бизнесмени", категорични са студентите, почитатели на формацията, основана на принципа "Вярност, инвестиции, сигурност".

Младежите организираха и допитване - бихте ли се застраховали във ВИС, ако създадем дружеството отново. "Веднага, стига да е ВИС, който знаем всички", отвръщат повечето потребители в социалната мрежа. Други заявяват, че само заради името не биха участвали, но биха сключили застраховка, ако за компанията се знае, че колите с нейните стикери не трябва да бъдат пипани. "Елате при нас, за да не дойдем ние при вас", шегува се фен във връзка с борческите маниери от времената на мутрите. "Ако вноската е по джоба ми, не виждам причина да не се застраховам при вас", категорични са последователите на висаджиите.

Купуват портрет на Васил Илиев

Възродителите на групировката са успели да се снабдят с втория автентичен портрет на Васил Илиев от 90-те години. Първият добива печална известност, след като е повреден при акция на СОБТ в офис на ВИС. В началото на 1994 г. баретите нахлуват при висаджиите след престрелка пред казино "Севастопол". Запознати твърдят, че един от офицерите счупва рамката и избожда очите на Васил Илиев. Преди няколко години се появиха информации, че творбата на авторката Людмила Поптошева е реставрирана и избодените очи на убития бос са нарисувани отново. Дори беше пусната обява в интернет, че картината с размери 100 на 80 см се продава.

Вторият портрет на Васил Илиев в момента също е обявен за продан, като обявената цена е 600 лева. Размерите му са 60 на 75 см. "Авторът на този ценен екземпляр Йордан Иванов е нарисувал портрета преди повече от 25 години с маслени бои. Картината е запазена, но има леки забележки, които са показателни и нормални за 25-годишната й история", разказва собственикът й.

Бизнес с тениски, стикери и ключодържатели

Ентусиастите за възраждането на ВИС вече започнаха зарибяването с рекламни материали. Покрай годишнините от убийствата на Васил и Жоро Илиеви и турнира по борба в тяхна памет предприемчивите бизнесмени се заеха да продават различни рекламни материали. Най-търсени са фланелките с ликовете на братя Илиеви и стикерите с логото на ВИС-2. Вървежни са още ключодържатели, календарчета и др. Сувенирите се разпространяват предимно в родния на мафиотите Кюстендил и в Перник.

Реклама
Реклама
Реклама