Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7109259 www.bgdnes.bg

Внимание! Паламудът приижда

Сафрид и чернокоп ловят на поразия рибарите по морето! Това са двата най-масови вида през тази есен, установи проверка на "България Днес".

Много перипетии съпътстват риболова в Черно море от септември насам. Сезонът тръгна силно, даже и подрани значително. Още от началото на есента се заговори за прииждащи пасажи от сафрид. Рибките не бяха едри, на места преобладаваше граца (дребен сафрид), но ги имаше повсеместно по нашето крайбрежие. Е, не съвсем край брега - налага се влизане с лодка, за да се натрупа по-сериозен актив.

Реклама

После се появи чернокоп и вниманието на рибарите се насочи към него. Все пак е риба от по-високо ниво в сравнение със сафрида. И двата вида се ловят на чепаре, само че когато наедрее, чернокопът започва и да отнася куките на по-фино стъкмени чепарета, а това налага усилване на линията.

Заради тайфуна, връхлетял Гърция и впоследствие леко засегнал Южна и Източна България, морето се развълнува трайно и риболовът секна за изнервящо дълъг период. То и не беше разумно да се влиза с лодки при бурното море, което даже взе жертви - удавиха се двама рибари от Свети Влас.

В последно време отново има оптимистични нотки от страна на любителския риболов по Черноморието - пак хващат чернокоп и сафрид, а има и първи симптоми за прииждане на големи пасажи паламуд. Отделно се ловят и кефалови риби, барбуни, попчета.

Като че ли тази година разочарова зарганът. И при него имаше някакви ранни фойерверки - с хващани по десетина и повече риби в ранните сутрешни часове още през топлото септемврийско време. Но когато се захлади и му дойде истинското време, този неуморен скитник изчезна. "Каишите", както ги наричат някои зевзеци, си останаха рядък улов и май така ще е до края на активния сезон. А той може да продължи и до декември, ако времето е благосклонно.

За зарган се замята с бомбарди и морски червей за стръв. Това е класически подход, но с примамките може и да се импровизира. Какъвто и подход да се приложи, за успех е нужно постоянство. Ако днес го има, утре може и да не се появи. Вдруги ден вероятно пак ще е на линия.

Професионалните рибари започнаха да вадят риба с мрежи. Показателно е, че по рибните борси в големите градове цената на едро пада дори за видове, които се котират високо. Но и там не се изпада в еуфория. Засега има изгледи сезонът да се приеме като добър, но с някои периоди на неудачи, които няма как да се подминат...

Цени на рибната борса във Варна                                                                     Калкан - 30-35 лв./кг

Лефер - 30 лв.

Ципура - 15 лв.

Лаврак - 13 лв.

Веян паламуд - 10 лв.

Пресен паламуд - 7 лв.

Сафрид - 7 лв.

Чернокоп - 5 лв.

Барбун - 5 лв.

Морски кефал - 3 лв.

Илария - 2 лв.

Реклама
Реклама
Реклама