Рупда, специалист по личностно развитие: Българките са много силни

Приятел
Автор: БД Онлайн

Рупда, специалист по личностно развитие:

Българките са много силни

Рупда е НЛП специалист, практикува презаписване на невронните връзки към Института за лечение на травми. Тя е също терапевт по хипноза и е завършила ненасилствена комуникация при Дорсет Кембъл-Рос. Рупда е придобила и много сертификати за работа с хора, израснала е в близост до Ошо и неговите учения за човешка психология и осъзнатост. Рупда идва за четвърти път в България по покана на Наталия Кобилкина. Тя ще открие уъркшоп „Духът на жената" в помощ на всички, които искат да открият какво означава да бъдеш жена.

- Що се отнася до вашия опит и контактите ви, какъв тип жена е българката? Самоуверена ли е?

- Била съм 3-4 пъти в България и мисля, че жените там са отдадени на това, което правят, което означава, че те са заинтересувани да откриват още и още за себе си, да научават нови начини и техники. Те са склонни да напускат зоната си на комфорт и те са много любопитни. Те имат открит ум, което означава, че те склонни да посещават уъркшопове и да се учат.

От моя гледна точка българките са много леки и закачливи, но също така мислят трезво и са много силни. И тези, които идват на уъркшоповете са най-различни: от жени със собствен бизнес, до домакини, съпруги, майки, работещи жени и аз усещам, че всяка една от тях идва с желание и решимост да научи нови неща за себе си. Много високо ценя българките и се радвам всеки път, когато съм там.

- Къде е мястото на жената в съвременния свят?

- Моята история не е обикновена и моята перспектива за мястото на жената в съвременния свят може да бъде различна от тази на някого, отгледан по традиционния начин. Моята перспектива за мястото на жената в съвременния свят е там, където тя може да стои, навсякъде, където е готова да отиде, навсякъде, където може да открива нови приключения. Единственото нещо, което ни спира е вярването или мисленето, че не може да направим дадено нещо или че не ни е позволено да го направим. Така че за мен мястото на жената в съвременния свят зависи само от нея. Единствените пречки, пред които се изправяме са тези, които сами си създаваме. А ограниченията от външния свят, трябва да намираме начини да ги преодоляваме, да им се противопоставяме, да се движим над тях. Тъй че модерната жена има голям потенциал. Наистина всичко зависи само от нас.

- Забравила ли е модерната жена да бъде жена?

- Отново, тъй като моята история не е обикновено, моята перспектива е много различна. Моят фокус е върху това какво означава да бъдеш жена днес. Аз съм повече заинтересована да знам как да оказвам подкрепа на жените, как да им помагам да станат по-силни, как можем да показваме по-често нашата женственост, да сме във връзка с чувствата си, да бъде свързани със себе си. За мен това има много малко общо с традициите. Това има повече общо с начина, по който се чувстваме вътре в себе си.

- Разкажи ни повече за себе си! Кога започна твоето пътуване към откриването на себе си, към свързването със себе си?

- Това е много дълга история, но ще ви я разкажа накратко. Когато бях на 7 години, трябваше да се запиша на училище и имах големия късмет да отида в Тбяха много грижовни към мен и много ме обичаха. Това беше страхотно преживяване за момиче, което току-що тръгваше на училище, невероятното чувство да бъдеш обичана и да се грижат за теб.

И когато те медитираха всяка сутрин, аз се присъединявах към тях и тяхното пеене, въпреки че тогава нямах представя какви са мантрите им. Помня, че се чувствах като у дома си, чувствах се, че принадлежа към това място. Медитацията беше част от мен и исках още от нея. Така започна пътуването ми!

- Какво би казала на хората, които ще дойдат на уъркшоп за първи път?

- Хората, които идват на уъркшоп за първи път, много често се страхуват. Те могат да се страхуват или да се чувстват несигурни, защото не знаят какво ще се случи. Един от най-големите страхове, който излиза на повърхността е страхът от това, какво би могло да им се случи, ако започнат да разкриват себе си. Те може би се страхуват от това, че животът им ще се промени и какви биха били последиците от това.

Точно заради това хората остават в своята зона на комфорт, защото там се чувстват сигурни, но оставането в тази зона означава, че ние оставаме с каквато психологична или емоционална обремененост имаме. За повечето хора това означава депресия. Списъкът със страхове е дълъг, затова аз винаги окуражавам хората да направят следващата крачка, да имат волята да посетят един уъркшоп и да видят как биха се почувствали. Често те са напълно изненадани от това, че не е толкова страшно, колкото са си мислели. И точно това виждате същите хора и на следващия уъркшоп.

- Твоят път е бил повлиян от духовния учител Ошо. Ти казваш, че когато той е починал, си изпитвала самота и депресия. Как се върна към щастието? Как намери отново себе си?

- Когато Ошо почина, аз бях до него в Индия, бях на погребението му. Всъщност това беше кремация – индийският вариант. Аз стоях будна до него цяла нощ. Това беше силно преживяване, никога няма да го забравя. Бях в началото на 20-те си години и напуснах Индия, без да знам какво да правя с живота си. Чувствах се много объркана и несигурна. Някак си се озовах в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. Учих усилено и по цял ден четях, а междувременно работих на три места, за да не мисля за болката, която вътрешно изпитвах, защото с мечтата ми беше свършено, живеех в комуна в по-голяма чат от живота ми дотогава.

И естествено, след като станах работохолик и междувременно учих, аз изпитах много трудности и това доведе до силно чувство на депресия, където се чувствах много объркана и самотна, живеейки в Лос Анджелис. Място, с което вътрешно в себе си не се чувствах свързана. Знаех, че това място не беше отговорът. Това чувство и място просто ме насочваха към нещо. Аз не бях просто депресията, аз бях много повече от това. Ето защо чувствата, които изпитах тогава, макар и доста болезнени, бяха много важни за мен. Бях в това състояние около 5 години, докато живеех в Лос Анджелис. И това, което ми помогна, беше дълбокото и силно чувство, че аз съм много повече от депресията. Това, че вътре в тази тъмна стая вътре в мен имаше светлина.

Затова аз се фокусирах върху светлината, тази част в мен, която казваше: За какво си благодарна, Рупта? Въпреки, че се чувствах изгубена, самотна, объркана, без посока, аз продължавах да се фокусирам върху това за какво съм благодарна и се фокусирах върху това, което работеше, вместо върху това, което не работеше. По този начин аз винаги успявах да изляза от тази тъмна стая, в която се озовах. Разбира се, голямата стъпка беше, когато реших да отида на уъркшоп вместо да стоя в тъмната стая. Посетих уъркшоп за седем дни и бях напълно отдадена. Участвах в процес, където научих много нещо, които и до днес преподавам: медитация, движение, начини за разкриване на сърцето, сила, разбиране на чувствата и много повече…

Този уъркшоп беше повратна точка за мен, защото аз отново започнах пътуването си, след като Ошо напусна тялото си и аз започнах да ходя отново и отново на уъркшопове и тренинги и малко по-малко започнах и аз да организирам уъркшопове за хората. Точно това ми помогна и за това аз съм много благодарна!

- Ошо казва: Намери истинската си любов! Не се примирявай с по-малко! Мислиш ли, че това е вярно? Съществува ли чистата любов?

- Много често, когато Ошо говори за любов, той има предвид има предвид истинската любов вътре в нас. Това е най-чистата форма на любов – да обичаш себе си, да се научиш да обичаш себе си, да се научи да приемаш себе си, да прегърнеш себе си, да цениш себе си. Когато можем истински да обичаме себе си, тогава можем истински да обичаме друг.

- Ние всички се нуждаем от любов, но може ли любовта да бъде капан, затворен за другия човек във връзката?

- Когато говорите за любовта като капан, любовта сама по себе си е чиста. Любовта няма нищо общо с манипулацията, няма нищо общо с изискването, контролът, изневярата и лъжите. Любовта е чиста, така че тя не може да бъде капан. Ние всички се нуждаем от любов. От момента, в който се раждаме, ние се нуждаем от любовта на нашите майки и бащи. Любовта е чиста. Това, което правим, за да получим любов е съвсем друга история и разбира се ние можем да попаднем в много капани, вярвания и концепции относно това как трябва да изглежда любовта и това може да бъде затвор.

- Как може да запазим чистата любов в нашата динамична реалност?

- Това е добър въпрос. Да запазим любовта в ежедневието си не е лесно, защото ние срещаме много предизвикателства и тези предизвикателства ни дърпат в много различни посоки, най-вече мислено и емоционално. Да останем здраво стъпили на земята и свързани към любовта не е никак лесно. Как да запазим това? Моят съвет е да прекараме повече време в правене на нищо. Това означава да отделяме колкото се може повече време, ако можете всеки ден да седнете някъде и да медитирате или да бъдете сред природата, в парка, в гората, близо до река или до морето. Това е като медитация навсякъде, където може да бъдем спокойни за 5 минути на ден, за 10 минути на ден да стоим и да се фокусираме вътре в себе си, защото нашия фокус постоянно е върху нещата, които ни заобикалят. Какво прави той? Какво прави тя? Какво правят те? Какво е нужно да направя?

И когато спрем, забавим и сме спокойни за 5-10 минути на ден, ние може да се заслушаме в това, което се случва вътре в нас. И тогава медитацията може да започне. И често ние може отново да се свържем със сърцата си, да се свържем с любовта. За мен това е единственият начин, с който мога да запазя любовта. Просто като си взимам почивка всеки ден, за да бъда със себе си и да забавя темпото. Будистите правят това от хиляди години и за това си има причина. Аз съм много щастлива, че западната култура бавно приема медитацията, като начин да се свържем със себе си, да започнем да се ценим и да се обичаме.

- Какво би посъветвала жените, които няма смелостта да се почувстват наистина свободни в своята интимна връзка?

- Бих ги посъветвала да дойдат на моя уъркшоп „Духът на жената“, защото там те ще открият какво означава да бъдеш жена. Какво означава да бъдеш жена, която е отворила сърцето си. Какво означава да бъдеш жена, която си позволява да бъде интимна. Какво означава да бъдеш жена, която има кураж и смелост. Какво означава да бъдеш силна жена и да не се страхуваш да покажеш чувствата си и да се чувстваш уязвима.

Това е много силен уъркшоп, който обръща внимание на всички тези неща, пред които жените са изправени днес. Работата е вдъхновяваща и силна. Сега повече от всякога жените излизат от кухнята, излизат от дома си и са готови да откриват нови неща за себе си и могат да живеят страстен живот. Живот, в който да следват щастието си, надеждите и мечтите си. Живот, от който всички ние се нуждаем.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

  Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

  Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

  ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

  ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

  Тя е вълк в овча кожа, Благо е палячо! Обичах я, но ме предаде грозно Разделих се с нея Подготвяме мегавечер с боеве Един от най-добрите български ММА бойци Георги Валентинов се раздели със Златка Райкова. 25-годишният старозагорец се сгоди за русата фурия през пролетта. Това се случи на сцената в предаването "Като две капки вода".

  Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

  Гангстер плаче за памперс пред Темида

  Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

  Данъчни и руснак погнаха Ветко

  Данъчни и руснак погнаха Ветко

  Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

  Вижте най-тежката чалгарка

  Вижте най-тежката чалгарка

  ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

  Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

  Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

  В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

  Актуално

  Надежда Захариева търси стихове на улицата

  Надежда Захариева търси стихове на улицата

  Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

  60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

  60 млн. паунда дава "Юнайтед" за Пикфорд

  Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

  Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака:

Искам работа,
не подаяния

  Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака: Искам работа, не подаяния

  Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.

  Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

  Никол Шерцингер подкрепи фондацията на Рики Мартин за борба с трафика на хора

  "Гордея се с прекрасната работа, която вършиш, приятелю" С този надпис под снимка в инстаграм половинката на Григор Димитров- певицата Никол Шерцингер обяви, че се присъединява към фондацията на Рики Мартин, която се бори с трафика на хора. "За мен е чест да се присъединя към каузата, помагаща да променим сърца,

  Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

  Папи Ханс мачка голи дупета (СНИМКИ ОТ ПАРТИТО)

  Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

  Не пропускай

  Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

  Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

  Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

  25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

  25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

  25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

  Порнозвезда избяга от бой

  Порнозвезда избяга от бой

  Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

  Пауло ме предаде!

  Пауло ме предаде!

  Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.

  Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

  Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

  Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното