Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7138872 www.bgdnes.bg

Гражданската със 100 лева нагоре

Средно със 100 лева е поскъпнала застраховка "Гражданска отговорност", показа проверка на "България Днес".

За увеличението на цената се заговори по-рано тази година, когато фалира компанията "Олимпик". Ако досега шофьор с 10-годишен стаж и автомобил с двигател 1800 кубика плащаше около 200 лева, то към днешна дата застраховката му е със стотачка отгоре. И това са сред най-евтините варианти, като някои застрахователни компании предлагат и суми над 400 и 500 лева, показа онлайн калкулатор за "Гражданска отговорност".

Реклама

"Има вероятност до края на годината застраховката да поскъпне още, така че който има възможност, нека да побърза и по-бързо да я сключи", коментираха пред вестника експерти.

Специалисти в бранша препоръчват гражданската отговорност да се сключи колкото се може по-бързо, за да се изпревари нейното увеличаване. Дори да има няколко месеца до изтичането на полицата, е по-добре да се вземе нова сега, когато тя ще излезе по-евтино, препоръчват експертите.

Проблемът възникна след решение на Върховния касационен съд, с което беше разширен кръгът на роднини с право на обезщетение при катастрофа с фатални последствия. Заради това цената на задължителната "Гражданска отговорност" се повиши с близо 40% през тази година, но не е достатъчна. Застрахователи дори говорят за достигане на нива от 700-800 лева, което да покрива щетите.

"За миналите пет години сме имали 3800 смъртни случая. Ако тази тенденция се запази след приетите промени и разширяване на кръга на тези, които имат право на обезщетение, сумата за покриване на подобни искове ще е около 900 милиона, което е непосилно за бизнеса. Затова застраховката трябва рязко да се вдигне" - коментират застрахователи.

В опит да реши проблема председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова предложи промени в Кодекса на застраховането - таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал в катастрофа. Идеята предизвика масово недоволство и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Реклама
Реклама
Реклама