Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7142278 www.bgdnes.bg

Птицепроизводителят Борислав Спасов: Губим по милион на седмица

Борислав Спасов е производител на гъши дроб и член на Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици. Спасов активно участва в протестите в последните дни срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради блокирането на животни заради епидемията от птичи грип.

По данни на БАБХ в момента у нас има регистрирани 22 огнища на птичи грип, сред които 5 големи ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а засегнати са 993 000 птици, които вече са унищожени.

Реклама

- Г-н Спасов, има ли епидемия от птичи грип у нас?

- Да, в България има птичи грип, но положението не е това, което фалшивите проби изкарват. Всеки стопанин се пази по възможно най-добрия начин, но в никакъв случай не е това, което лабораториите изкараха през последните 10 дни.

- Смятате ли, че пробите са манипулирани?

- Аз твърдя, че има манипулации на пробите.

- Според вас с каква цел се манипулират?

- На принципа "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем".

- Значи ли това, че някой иска заличаване на вашия бранш?

- Такива отговори не мога да давам. Но мога да кажа, че когато един бранш се атакува по този начин - с 99% позитивни проби, ефектът ще бъде заличаване. Такъв е ефектът, а целта каква е не знам.

- Какви загуби сте понесли в отрасъла към днешна дата?

- Нямаме информация от всички кланици и производства и затова не може да бъде направено точно изчисление. Но само едно ще кажа... Около 35 000 животни се колят на седмица, а оборотът от едно животно е 30 лева. Така загубата за седмица надвишава 1 милион и 200 хиляди лева.

- Появи се информация, че хиляди патенца умират, блокирани в люпилните, защото стопаните нямат достъп да ги хранят и поят с вода.

- Да, и в момента продължават да умират. В обектите ми по-миналата седмица са загинали блокирани 15 500 патета, а от тази седмица още 20 500 умират. Тези дни това ще се случи с още 30 000 птици. Не можем да им даваме храна и вода. Стопаните нямат абсолютно никакъв достъп до животните си. Това изобщо не е хуманно!

- Докъде сте готови да стигнете в протестите си?

Реклама

- Нещата, които трябва да се случат, не могат са чакат с дни. Те трябва да станат в рамките на часове. Днес и утре (сряда и четвъртък Ц бел. ред.) са дните, в които трябва да се намери решение. Да разсечем Гордиевия възел, който се получи с този пълен колапс на бранша. Както казах, пробите, които излизат, са 99% позитивни. Това означава само едно - тотален колапс. Трябва да се случи нещо бързо, ясно и точно. Иначе пораженията стават непоправими и необратими.

- Откривате ли прилики между проблема с измирането на птици сега и чумата по животните в Странджа през лятото?

- Това е много интересна асоциация, която аз правя. Но тогава бяха само 20-30 стопани с десет ферми. Не мога с точност да твърдя какъв е бил ефектът от действията на Българската агенция по безопасност на храните тогава. Но сега са атакувани 270 ферми с хиляди животни в тях.

- Коментирате ли с ваши колеги дали са готови да стигнат до крайности, за да бранят животните си?

- В последните 2-3 дни хората бяха в лека наркоза, защото не знаеха какво точно им се случва. Но вече осъзнаха какво става и никак не са доволни. Със сигурност са готови на мощен отпор. Мога да кажа за себе си, че ще се боря докрай. Някои хора са по-неразумни от мен и може да стигнат и по-далеч.

- България как присъства на чуждия пазар като производител на гъши дроб?

- Ние сме втори в света производител на гъши дроб. Само Франция са пред нас. Изнасяме основно за държави от Европейския съюз - Франция, Испания и Белгия, а при определени условия имаме право да изнасяме и за Азия, където пазарите са много добри и печеливши.

- Ситуацията в момента има ли негативен ефект върху износа?

- Абсолютно! В момента сме практически блокирани. Лично аз имам стока, която чака 10 дни да излязат някакви лабораторни проби. Добре, че успях преди това за заколя животните. В момента произведената стока, която трябва да се изнася, стои в хладилници.

- Този престой отразява ли се на качеството и цената?

- Разбира се! Голяма част от месото - т.нар. магре, се изнася прясно. Но ако е замразено, цената пада.

- Каква реакция очаквате от държавата в създалата се ситуация?

- Надявам се на бърза реакция. Но надеждите не хранят. Да се отмени заповедта от 30 октомври т.г. за засилен надзор над птицевъдните обекти, защото е безумна. И отмяна на тези компрометирани проби, които блокираха държавата. Пробите се правят основно в Пловдив, а част от позитивните се препращат към София. Историята с пробите започна при малките преживни животни и продължава и при нас.

- Очаквате ли обезщетения?

- Европейската директива казва, че при открито огнище на птичи грип и претърпени щети от стопанина да се получават обезщетения, за да може да продължи да съществува. През 2016 г. по-голяма част от стопаните бяха обезщетени. Засега не знам какво ще се реши.

Реклама
Реклама
Реклама