Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7142670 www.bgdnes.bg

Пазят бялата лястовица на дядо Добри

Статуетката е в храм-паметникa "Св. Александър Невски"

"Бялата лястовица" на дядо Добри все още се пази в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Статуетката на "Господари на ефира" е в кабинета на домакина на светата обител Стефан Калайджиев и се съхранява на специално място - до лика на патриарх Неофит и макета на патриаршеската катедрала, показа проверка на "България Днес".

"Дядо Добри не говореше много и странеше от журналистите. Когато го популяризирахме, ми беше сърдит. С дядо Тихон (тогавашния предстоятел на катедралния храм – бел. авт.) изкарахме на показ неговите дарения и репортерите започнаха да го наричат най-големия частен дарител", разказва Калайджиев пред вестника.

Реклама

По подобен начин светецът от Байлово реагира и при идването на репортер на предаването. Разбирайки, че искат да му връчат награда за доброто дело, което върши, дядо Добри не желае да бъде сниман и оставя встрани наградата. Споделил по-късно, че не желае признания и каквито и да било подаръци. Статуетката е взета от домакина на обителта и до днес все още се съхранява там.

"Тепърва въздействието на дядо Добри върху хората ще расте. След кончината му неговата святост ще бъде още по-осезаема. Много хора се връщаха да му благодарят, че е променил в положителна насока живота и мирогледа им. Бяха благодарни и го търсеха често и по телефона в храм-паметника", разказва още Стефан Калайджиев и допълва, че има всички предпоставки той да бъде канонизиран за светец, но Бог трябва да определи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама