Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7143495 www.bgdnes.bg

Мръсни номера стряскат "Левски"

Треньорския щаб и футболистите на "Левски" треперят преди гостуването на "Черно море" утре. Причината е не силата на противника, а притеснението от мръсни номера от страна на домакините.

"Сините" изреваха от варненци след двубоя за Купата на България преди седмица. "Левски" отпадна след изпълнение на дузпи. Тогава те обвиниха "моряците", че умишлено са наводнили терена на стадион "Тича" преди началото на срещата. Това доведе до две сериозни травми на основни играчи на тима на Славиша Стоянович.

Реклама

Защитникът Холмар Ейолфсон скъса кръстни връзки и менискус и бе опериран в Барселона. Той ще е извън игра до края на сезона. Капитанът Иван Горанов напусна терена с болки в ребрата и съмнение за спукано ребро. Впоследствие се оказа, че се е разминал само с натъртване.

"Разговарях с колегите, теренът е бил наводняван, нашите футболисти не са подготвени и това ни коства контузия до края на сезона", заяви изпълнителният директор Красимир Иванов.

Именно заради страха от повторение на номера треньорът Славиша Стоянович е изправен пред сериозна дилема. Той се чуди дали да пусне капитана Иван Горанов в двубоя утре или да го запази. Защитникът пропусна победата над "Ботев" (Пд) с 4:1 заради травмата в ребрата, въпреки че бе готов да играе на обезболяващи. Състоянието му вече е далеч по-добро, но наставникът се притеснява да не се получи нов сакатлък. Ако реши да запази Горанов, Стоянович отново ще заложи на Луи Нганиони. Французинът дебютира срещу "Ботев" и се понрави с изявите си.

Не е ясно и на кого ще заложи треньорът на вратата. В последните срещи титуляр беше Божидар Митрев, но той допусна ужасяваща грешка при гола на "Ботев". Заради поредица от гафове преди него на пейката седна Мартин Полачек.

Въведение на англичаните

Англичани са първите използвали гадния номер с наводнения терен в международен план, за да прецакат противника, който е далеч по-техничен. Правят го от "Челси" през 1966 г. за полуфиналния реванш срещу "Барселона" от турнира за Купата на панаирните градове. След цяла нощ поливане теренът на "Стамфорд Бридж" прилича на блато. Съдията остава изумен откъде са локвите, след като над Лондон цяла седмица не е валяло. "Челси" бие с 2:0, но на "Ноу Камп" "Барса" ги разбива с 5:0.

Реклама

Терен с бабуни за Гунди

В онези години номера с терена се прилагат и у нас. За мача "Ботев" (Враца) Ц "Левски" от 1965 г. домакините действат по обратния начин - оставят игрището сухо и неравно.

"Домакините бяха избрали всички възможни средства, които ги облагодетелстваха. Имаше строга забрана да не се полива твърдият като бетон терен, който същевременно е неравен, целият в дупки и бабуни", пише във в. "Народен спорт".

За капак гостите от София са оставени без капка вода в съблекалнята. Врачани стигат до 1:1 срещу Гунди и компания.

Реклама
Реклама
Реклама