Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7143806 www.bgdnes.bg

Дебнат уж мъртвия Крал на хашиша

Криминалисти са по следите на мистериозно починалия Людмил Герасков, който е сочен като Краля на хашиша, научи "България Днес". Според разследващи наркобосът може да е инсценирал смъртта си, за да се спаси от наказателно преследване. Повод за съмнение им дава това, че "мъртвецът" бил кремиран изключително набързо, като така не остава никакъв шанс на ченгетата да установят самоличността на починалия.

Вестта, че Людмил Герасков е починал, идва от негови съседи, които го откриват паднал в двора на село. Те твърдят, че до трупа се търкаляла личната карта на Герасков. Полицията разчита на разпитите на комшиите, които са видели тялото. Единствено свидетелите могат да кажат дали наистина Краля на хашиша е мъртъв. "Имаме нещо предвид за изясняване на тази ситуация, но още не можем да го съобщим", заяви пред вестника наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

Реклама

Разследването - как и дали е починал Людмил Герасков, се води в Националната полиция. Оттам отказаха подробности, за да не дадат информация, която би осуетила разкриването на истината или евентуалното откриване на търсения бос.

Според прокуратурата Герасков е мозъкът на схема за контрабанда на над 14,5 тона хашиш на стойност над 73 милиона лева. Рекордната пратка пътува от Мароко през България за Белгия и Холандия, а групата е разбита при акция "Сахара". По случая на подсъдимата скамейка са синът на Герасков - Бойко, чрез когото дърпал конците, и още деветима. Още в началото на процеса преди повече от 3 г. става ясно, че тарторът е изчезнал, и затова той е обявен за международно издирване. Делото срещу него е отделено и се води задочно.

Докато съд, полиция и прокуратура се чудят жив ли е главатарят, синът му Бойко бе на крачка да излезе от ареста след 3 години и 6 месеца престой там. Специализираният съд го пусна срещу 30 бона гаранция, но прокуратурата се запъна и протестира промяната на мярката. Апелативните магистрати от горната инстанция са безмилостни и се произнасят, че Бойко Герасков трябва да стои зад решетките.

Те не се трогват от това, че той е с хепатит С, тъй като в панделата се лекувал адекватно. Съдиите изтъкват, че Герасков-младши е участвал в банда за наркоразпространение с международен мащаб. Отбелязва се, че той се е покрил и е задържан в Испания с европейска заповед за арест, като първоначално делото срещу него е било задочно.

Докато делото за хашиша се влачи в съда, през февруари 2017 г. е убит един от подсъдимите. Борислав Петров-Бобъра е разстрелян в таксито си в столичния кв. "Надежда". Маскиран килър с черни дрехи и качулка се приближава към жълтия автомобил, чупи стъклото на шофьорската врата и изстрелва 6 куршума. За разстрела са арестувани като поръчител Атанас Спасов и като извършител Стефан Георгиев.

Версията на криминалистите е, че Бобъра е очистен, за да не издаде връзките на Спасов с канала за контрабанда на хашиш. Обвиненията срещу Спасов и Георгиев са повдигнати през септември м.г., но вече повече от година разследването се точи и не влиза в съда. "Досъдебното производство още не е приключило, извършват се всички възможни и необходими процесуално-следствени действия. Срокът на разследването изтича през декември", поясни говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова.

Реклама
Реклама
Реклама