Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7143871 www.bgdnes.bg

Башар Рахал в сексистки клип

Актьорът Башар Рахал заглежда неприлично младо момиче в клип на студентската телевизия "Алма Матер".

Видеото цели набирането на кадри за медията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с призива "Годината, в която стана известен".

Реклама

В клипа Рахал, който е директор на студентската телевизия, е седнал на столче и обявява с мегафон в ръка, че стартира кастинг в цялата страна за набирането на водещи, актьори, сценаристи, редактори и организатори.

Във видеото актьорът иска от своя асистентка кафе, която му го носи, дотичвайки по къса рокля и широка усмивка. След това му носи и сметанка, а Рахал не се свени да огледа задните й части, заявявайки: "Ето, Цвети вече стана известна". Сцените са заснети пред статуите на Христо и Евлоги Георгиеви, които са най-големите частни дарители в историята на българското образование.

"Клипът е унизителен за жените и промотира стереотипното мислене за издигане на жената в кариерата и особено в областта на журналистиката. Изобщо цялата концепция за "ставането известен" е проблемна. Говорим за студентска телевизия, тоест, вместо да залага най-високи стандарти на етика и професионализъм, новото ръководство нормализира примитивен сексизъм сред бъдещите журналисти", коментира Мария Черешева, зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Журналисти от родни медии изказаха възмущението си в социалните мрежи. Основен акцент в коментарите им беше позицията, че журналистиката не е момичета в къси поли и носенето на кафета. Видеото беше определено като сексистко.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама