Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7150870 www.bgdnes.bg

За Темида кражба на 250 лева не е престъпление

Кражбата на 250 лева не е престъпление! Скандалното решение е на прокурор Стефан Радев от Варненската районна прокуратура. Той отказва да разследва изчезването на сумата от портмонето на Анелия Качакова от магазин в "Гранд мол" във Варна, тъй като случаят е с "незначителна обществена опасност и няма престъпен характер".

Потърпевшата споделя постановлението на прокурора за отказ от образуване на досъдебно производство в социалните мрежи, а решението предизвиква лавина от коментари. От тях лъснаха още случаи на абдикиране на държавното обвинение от задълженията му по закон.

Реклама

Анелия е издебната от джебчии на 2 октомври, докато разглежда стоките из магазин в мола. Вижда, че от дамската й чанта липсва портмонето, в което са личната карта, документите за автомобила, кредитна и дебитна карта и сумата от 250 лв. Качакова сигнализира на управата на търговския център, като малко по-късно портмонето е открито, а от него липсват само парите. Потърпевшата подава писмена жалба в Трето полицейско управление във Варна.

"При желанието ми да подам жалба в 3 РПУ гр. Варна ми беше отвърнато с голяма изненада - "Че за какво ще подавате жалба, като са ви върнали документите?", разказва обраната жена. Тя е шокирана от решението да не се търсят злосторниците с мотива, че "липсващата сума е значително под размера на минималната работна заплата за страната".

"Крадецът, който според прокуратурата не е такъв, е крал, краде и продължава да краде и в момента от някой ваш близък. А той краде, понеже прокурорът не смята за необходимо да разгледа записи от многобройните камери, записали бъркането в чужда чанта. Независимо че потърпевшият е указал точно и ясно къде и кога се е случило "деянието" и едва ли на прокурора ще му отнеме много време, за да го види", коментира потърпевшата.

Тя изтъкна, че джебчиите ще вилнеят, докато хората не подават жалби и разследващите не си вършат работата. "Крадците ще си крадат на воля все едни такива дребни сумички от по 250 лева ежедневно от следващия потърпевш, който няма да получи справедливост. И вместо да купи нещо за 250 лева на детето си, ще нахрани поредния джебчия, който според прокурор Радев не е престъпник", възмущава се Качакова в социалната мрежа.

Докато е сигнализирала за кражбата, друг от клиентите на мола също се оплакал от джебчийско посегателство. Илиана Цонева олекнала с 415 лв. "Историята е същата. Чистачка намерила портмонето ми хвърлено в кош за боклук в мола. Документите са вътре, само парите липсват. От охраната на мола ми звъняха да кажат, че имат снимки на крадците, как излизат от магазина с портмонето, как броят парите и го изхвърлят в коша. Напускат мола пеш, но лицата им ясно се виждали. Да видим какво ще стане накрая, но е много вероятно и аз да получа същото постановление", смята другата обрана жена.

Запознати припомнят десетките случаи, в които разследващите си спестяват работа, като отказват да нищят от разбити входни врати до кражби на катализатори от автомобили, като ги обявяват за формални и незначителни. Безнаказани се оказаха и десетки кражби от магазини във Варна, чиито собственици пропищяха преди време. Оказа се, че хората от близкия до Варна град Игнатието са превърнали дребните кражби в бизнес, благодарение на който са вдигнали лъскави палати и живеят в лукс. "Престъпленията се разследват по каналния ред и накрая всичко отива в канала, коментират юристи.

След раздухването на скандала от прокуратурата вчера отмениха разпореждането по случая и обявиха, че ще проверят всички прекратени производства за джебчийски кражби в последната година.

Реклама
Реклама
Реклама