Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7151591 www.bgdnes.bg

Суперментетата от Варна без воден знак

Бандитът Живко Щерев набутва братовчед художник

Фалшивите долари печатани на обикновена хартия, твърдят адвокатите на заловените

Суперментетата на американски долари, спипани у варненска банда фалшификатори, се оказаха отпечатани едностранно на обикновена копирна хартия, нямат и воден знак. Това твърдят адвокатите на задържаните трима мъже, заловени с ментетата.

Реклама

Бандата е разбита преди седмица след съвместна работа на родни антимафиоти и "Сикрет сървиз". В ареста попаднаха трима души: талантливият и уважаван варненски художник Илко Бърдаров, изпеченият бандит Живко Щерев и аверът му Иван Гетов.

Тричленната престъпна група е разбита, след като ченгета надушват, че в гараж в местността Евксиноград край Варна се печатат ментета от щатската валута. Следенето на заподозрените започва още през март миналата година, подслушвани са и със СРС-та, разкриват разследващи.

На брифинг, организиран от спецпрокуратурата, бе разкрито, че у тримата задържани са открити 1 350 000 щатски долари, в различна степен на завършеност на банкнотите. Ментетата са изработвани на стара печатарска машина "Хайделбер", а помещението е шумоизолирано - с възглавници и юргани.

"Мастилото, с което се правели банкнотите, имитирало магнитно мастило. Така фалшивите долари трудно биха могли да бъдат разпознавани дори от банкомат или преброяващо устройство", разкри тогава прокурор Евгения Деянова.

На противоположно мнение е защитата на обвиняемите. По думите им ментетата са прости копия на американски долари. Те са отпечатани на обикновена копирна хартия, с нискокачествено мастило, фалшивите банкноти не разполагали с абсолютно никакъв воден знак, твърдят адвокати в спецсъда. Там вчера бяха разгледани мерките за неотклонение на тримата задържани на втора инстанция.

С "подписка" излиза от ареста варненският майстор на графики и кандидат за рекордьор на „Гинес“ Илко Бърдаров. Съдиите се смилиха над него, след като стана ясно, че той е на 63 години и се грижи за 92-годишния си баща. Има чисто съдебно минало и никога през живота си не е бил арестуван. Срещу него няма и солидни доказателства, които да го свързват с бандата, разкриват разследващи. Иззетите от дома му флашки съдържали само цифри и лични снимки, разкрива служебно назначеният му адвокат Янева.

Реклама

"Няма да се укрия, няма и къде, искам да се извиня на семейството и колегите ми, че така ги посрамих. Моля, пуснете ме с по-лека мярка", трогна съдиите Бърдаров.

Магистратите останаха безкомпромисни към молбата на другия задържан Живко Щерев. Той остава зад решетките на следствения арест. В залата на спецсъда стана ясно, че зад гърба си има дълго бандитско минало. Той е осъждан вече 8 пъти, като голяма част от наказанията му са за престъпления срещу кредитната и паричната система, разкри прокурор Найденов.

"Откакто е излежал последната си присъда, няма други криминални прояви. Той се опитва да се разграничи от криминалното си минало", опита се да го защити адвокат Тодоров.

За да трогне магистратите, Щерев представи чрез своя защитник няколко епикризи за това, че съпругата му е тежко болна.

"Жената е претърпяла 2 инсулта, инфаркт, има и тежък диабет", разкри адвокат Тодоров.

"Няма кой да се грижи за нея, само две възрастни съседки на по 80 години ходят да й занесат храна. Няма кой да й дава лекарствата. Не знам дали изобщо ще я видя жива", опита се да трогне магистратите Щерев. Варненският фалшификатор опита да се оправдае, че всекидневните му разговори по телефона с другия обвиняем Илко Бърдаров, записани на СРС-тата по делото, са заради това, че са стари семейни приятели и братовчеди, а не защото са вършили нещо незаконно. Честите посещения на художника в дома му пък били именно заради болната жена на Щерев. Въпреки изнесените факти Апелативният специализиран съд реши да потвърди мярката му за неотклонение "задържане под стража", което я прави окончателна.

Не успя да трогне магистратите и третият задържан Иван Гетов. 40-годишният мъж се опита да финтира съдиите с това, че след като е бил задържан, жена му родила и той трябва да се прибере у дома, за да се грижи за своя наследник. По време на заседанието стана ясно, че Гетов вече има една присъда зад гърба си. Срещу него има и достатъчно улики, че има общо с фалшивите пари. Ментета на щатски долари били открити и в портфейла му.

Използва салфетки

Изпеченият фалшификатор Живко Щерев не за първи път се сблъсква с правосъдието по обвинения за изработка на пари менте. През 2002 година е задържан и осъден за първата разбита печатница за фалшиви пачки във Варна. Тогава той прави ментета на евробанкноти.

Интересното в случая е, че суперфалшификатите са изработени от обикновена хартия, предназначена за изработка на салфетки.

Реклама
Реклама
Реклама