Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7152795 www.bgdnes.bg

Роумингът поевтинява още

Роумингът в Европейския съюз отново поевтинява!

Евродепутатите гласуваха вчера нови правила за телекомуникациите с цел ограничаване на цените на разговорите в общността. Този път финансовото облекчение засяга обажданията от собствената страна към друга държава от ЕС.

В момента подобно позвъняване не се приема за роуминг, а за международно и се таксува по тарифата на съответния мобилен оператор, на който потребителят е абонат.

Реклама

Според новите правила, които влизат в сила на 15 май 2019 г., се слагат тавани на цените. От догодина обажданията от България към друга държава в ЕС трябва да струват максимум 19 цента на минута (38 стотинки) - независимо дали от мобилен или от стационарен телефон. Разходите за есемес са ограничени до максимум 6 цента (12 стотинки).

Още през лятото на 2017 г. тарифите за роуминг за обаждания от други държави от ЕС бяха премахнати. Потребителите на мобилни телефони в рамките на общността могат да правят обаждания, да изпращат текстови съобщения или да използват интернет по същия начин както в родината си. Тогава разговорите от домашните мрежи към чужбина не бяха засегнати от тези правила.

В битката за слагането на край на високите цени на разговори в ЕС евродепутатите смятат, че след 15 май 2019 г. по-добре ще бъдат защитени потребителите на смартфони, включително и тези, които използват интернет услуги като някои чат програми.

Друга промяна е, че съобщителната система за "обратна връзка от номер 112" ще стане задължителна във всички държави членки. Така ще се гарантира, че гражданите ще бъдат предупреждавани чрез есемес или мобилно приложение в случай на тежки извънредни ситуации и бедствия в техния район.

Промените са част от постигнатото в началото на юли т.г. споразумение за нов кодекс за електронните съобщения. Държавите членки имат две години да въведат новите правила в националното си законодателство.

Реклама
Реклама
Реклама