Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7152931 www.bgdnes.bg

За 4,5 млн. Брендо продаде хотел "Ле Фльор"

Евелин Банев-Брендо е продал бутиковия си хотел "Ле Фльор", показа проверка на "България Днес". Срещу 4 559 691 лв., платени в брой, фирма на столични счетоводители се сдобива със седеметажната сграда на столичния бул. "Витоша", известна като перла в короната на Брендо. Впечатляващата сума постъпва по сметките на офшорка, за чийто скрит собственик спецченгета сочат именно кокаиновия крал.

Самата сделка е реализирана на 1 юни 2018 г. По това време Брендо вече е обявен за издирване от Интерпол заради влязла в сила присъда у нас за пране на пари. Подобна формалност не е пречка Банев да се разпореди с богатството. Според италианските власти ръководената от Брендо група е успяла да пренесе над 40 тона дрога от Южна Америка в Европа, а печалбата е над 100 млн. евро. Огромна част от парите впоследствие подземният бос влага в строителство на затворени комплекси и хотели у нас. Сред тях и "Ле Фльор", вдигнат през 2007 г. от фирмата "Б.М.А. Трейдинг", в която по това време акционери са Евелин Банев и съпругата му Моника Добринова. Инвестицията в строежа на бутиковия хотел е няколко милиона евро. Всяка една от 31-те стаи има уникален дизайн и свръхскъпо обзавеждане, изработено по поръчка в Италия и Франция.

Реклама

Малко след откриването на хотела срещу фамилията на Брендо започва разследване за пране на пари. За наркобоса се сеща и Комисията за отнемане на незаконно имущество. Това налага трескаво прехвърляне на собственост на подставени лица.

Докато чиновниците се сетят да наложат запор над "Б.М.А. Трейдинг", луксозният хотел е прехвърлен на офшорката "Корпора "Сървисес лимитед" от карибския остров Белиз. Впоследствие бутиковата сграда се озовава в ръцете на друга офшорка - "Гуан Холдингс Лимитед", регистрирана на Британските Вирджински острови. Собственикът и на двете чужди дружества е тайна, а техен представител у нас дълго време е юрист, близък до Брендо.

За да станат още по-объркани нещата, след като придобива хотел "Ле Фльор", "Гуан Холдингс Лимитед" продължава да се представлява в България от другата офшорка - "Корпора "Сървисес лимитед". Именно тя миналата година взема разрешение от Столична община за реконструкция на лоби бара, част от стаите, ресторанта и фоайето в хотела. По същото време управлението на ресторанта се поема от друга фирма, собственост на млада счетоводителка, която печели и европроект за обучение на персонала на стойност 64 240 лв.

Малко след края на строителните работи хотелът на Брендо отново сменя собственика си. Офшорката "Гуан Холдингс Лимитед" го продава на българската фирма "Адванст Билд Груп". Като собственици на дружеството към момента на сделката са посочени счетоводителите Пламен Младенов и Георги Георгиев с по 90 и 10 процента от акциите.

Репортер на вестника опита да се свърже с тях, но двамата не вдигнаха телефоните си.

От документите на купилата хотела "Адванст Билд Груп" става ясно, че акциите в нея са на приносител. От години този тип ценни книжа се използват за прикриване на реалните собственици на фирми, твърдят западни експерти и спецченгета. Причината е, че на самите хартиени книжа не пише техният реален собственик. Това позволява собственикът да се смени във всеки един момент, стига предишният да му връчи хартийките, без за това да се уведомяват властите.

Реклама

Заради възможността с такива акции да се перат пари, да се финансира тероризмът и избягване на данъци, наскоро те бяха забранени със специална евродиректива. У нас забраната влиза в сила през 2019 г.

Освен хотела двамата счетоводители Пламен Младенов и Георги Георгиев придобиват и резиденцията на Брендо на столичната ул. "Пушкин". Дълги години луксозният палат е собственост на фирма "Гуан България". Тя от своя страна е притежание на офшорката "Гуан Холдингс Лимитед", която е и предишен собственик на хотел "Ле Фльор". Няколко седмици преди продажбата на хотела фирмата на счетоводителите купува и "Гуан България".

Половин година след продажбата луксозната къща на Брендо продължава да се ползва от семейството му.

Реклама
Реклама
Реклама