Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7158173 www.bgdnes.bg

Даниела Стаменова, жената с ампутирани крака: Искам работа, не подаяния

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина."

Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка. Животът й е низ от трудности, перипетии и изпитания, които със силна воля успява да преодолява. Единствената й опора е нейният син, който неотдавна завърши училище и се грижи за нея. Помага й с придвижването от леглото до инвалидната количка, както и за всичко останало.

Реклама

"Никой не откликва на молбите ми за работа. Макар и в неравностойно положение, аз мога да шия много добре. Трябва ми само шевна машина и материали, за да създавам дрехи. След това мога да ги предлагам за продажба в интернет или в магазините, където взимат на консигнация", разказва Дани.

Електронна шевна машина, която ще й свърши работа, е от порядъка на около 1000 лв. Само преди дни жената плаща 180 лв. за сметки, които едва събира. Оцелява със социалната си пенсия от 136 лева. Само лекарствата и продуктите от първа необходимост надвишават сумата.

"Пусках молби до бюрото по труда. Мога да върша надомна работа и искам да го правя. Не чакам подаяния, а искам аз да изкарвам честно и достойно прехраната си. Като разберат в каква ситуация съм, явно не желаят да се обаждат", споделя още препатилата жена.

Със задружни усилия на близки и дарители успява да събере 7000 лв. за протези. Оказва се, че заради дългото залежаване и престоя в инвалидната количка гърбът й е изкривен и тялото й вече не може да се приспособи към тях. Лекарите й дават мрачна прогноза, че няма да може да ходи въпреки силната й воля.

"Чувствам се в безизходица. Много е трудно. Боря се колкото мога", въздъхва Даниела.

Близо пет години жената е безработна. Освен да шие Даниела може да опакова, глади, чисти. Всичко, което може да се върши с ръце.

Който желае да се свърже с Дани, може да го направи на телефон 0877 89 26 51.

Реклама
Реклама
Реклама