Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7161751 www.bgdnes.bg

Пламен Русев, идеолог на "Стара Загора - центърът на Вселената": Ще забогатеем като център на Вселената

Пламен Русев е роден в Стара Загора на 11 септември 1964 г. Завършил е изчислителна техника в Техническия университет в София и счетоводство и контрол в УНСС. Има специализации по индустриален мениджмънт в Австрия и управление на големи промишлени предприятия в Япония.

Преди около 15 години за пръв път представя идеята си Стара Загора да бъде обявена за център на Вселената. След решение на Общинския съвет той е все по-близо до реализирането на проекта.

Реклама

- Г-н Русев, след гласуването на Общинския съвет докъде стигна реализирането на проекта "Стара Загора - центърът на Вселената"?

- В момента все още сме в срока на конкурса, който е до края на месеца. Като правило предложенията се подават в последния момент. В случая няма закупуване на конкурсна документация, така че нямам никаква идея колко творци работят по свой идеен проект и колко предложения ще бъдат подадени. Скоро ще разберем.

- Какво ще представлява монументът?

- Все още не зная. Не мога да си го представя. Оставено е доста широко поле за изява. Ще има жури, което ще оценява предложенията по доста показатели - художествени, естетически, икономически, така че вариантите наистина могат да са непредвидими.

- Защо монументът ще бъде поставен точно на площадката пред регионална библиотека "Захарий Княжески"?

- Ами защото там е центърът на Вселената. Акцентът в идеята не стъпва върху неоспоримите факти, а по-скоро на правото на първия, който е разказал тази хубава приказка. Факт е, че хубавите приказки продават по-добре от неоспоримата реалност.

- Очаквате ли наплив от туристи?

Реклама

- Да, очаквам. За съжаление много трудно и до днес е да убедя някои хора колко работеща е подобна идея. Видял съм го като турист. От два качени един върху друг камъка и една съчинена легенда се създава туристическа атракция. Негово Величество Туристът чете, прави си програма и заминава на пътешествие. Хората отиват, записват се, снимат се, тагват се, купуват си спомени.

- Какво ви струваше целият проект през годините?

- О, доста нерви главно от неразбирането и страха, с който хората подхождат към нещо непознато. А и немалко средства. За съжаление повечето от хората не са пътували и видели какво се прави по света и... имаше насмешки, подигравки, злоба все добре познати човешки реакции. Имаше и много, които я оцениха и приветстваха. И така 15 години. Добре че градът ни има млад и широко скроен кмет и в негово лице намерих човек, който да види потенциала в тази идея. След неговото одобрение идеята трябваше да се представи и на Общинския съвет, който взима решение за реализацията на подобни проекти. За целта направих специален филм презентация на това как работят подобни туристически атракции по света. Fin del Mundo (Край на света) - Аржентина, Mitad del Mundo (Среда на света) - Еквадор, както и на някои български туристически закачки. Чест прави на общинските съветници, че оцениха високо идеята и с 41 гласа "за" от 45 присъстващи дадоха зелена улица на проекта. След решението на Общинския съвет сключихме договор за дарение между нас, инициаторите - Пламен Русев, Николай Далаков, и община Стара Загора. С него по сметката на общината преведохме сумата от 6000 лв., което е наградният фонд за класираните на първите три места участници в конкурса.

- Имате ли други идеи, които да реализирате в Стара Загора, за да привличате туристи?

- Да, имам. Някои от тях са свързани и с тази, но нека първо се случи тя. Ще видим ефекта от нея и тогава ще продължим да работим по сателитните идеи.

- Очаквате ли световна популярност на Стара Загора?

- Да, убеден съм че този монумент, какъвто и да е той, ще се превърне в символ за Стара Загора. Ще бъде навсякъде - върху фланелки, сувенири, постепенно ще се превърне в цяла туристическа индустрия. Общината ще продава сертификати с пореден номер и така с тази идея ще станем още по притегателен център за туристите. Няма да стане изведнъж, но в ерата на интернет новините се разпространяват много бързо.

- От космическа гледна точка как е доказано, че Стара Загора е центърът на Вселената?

- С правото на първия, заявил твърдението до доказване на противното.

- А къде се намира краят на Вселената?

- Едва ли някой може да даде толкова категоричен отговор, с който да ви убеди в конкретни параметри. Всичко, свързано с размерите на необятното, са само предположения.

- Вълнувате ли се от астрология?

- Не бих казал, че се вълнувам сериозно. Чета характеристики на зодиите, опитвам се да дешифрирам хората чрез проявленията на техния характер към коя зодия бих причислил, но дотам.

- Мнозина от малките деца мечтаят да станат космонавти. За какво мечтаехте вие?

- И аз съм мечтал за това. Участвал съм в създаването на апаратура, която летя с българския спътник "1300 години България". Тогава беше и полетът на българския космонавт Георги Иванов със "Съюз 33". Кой не е мечтал за това?!

- Вярвате ли, че в Космоса съществуват и други цивилизации, които могат да претендират, че живеят в центъра на Вселената?

- Да, вярвам. В пътуванията си по света съм се сблъсквал с много исторически артефакти, за които днес не може да се намери разумно обяснение как са създадени, след като дори и със съвременното ниво на науката и техниката не могат да се възпроизведат. Как са направени преди хиляди години, не е ясно. Това ме кара да мисля, че далеч не сме единствените обитатели на необятното. Може би трябва да проверим дали има депозирани заявки във Вселенското патентно ведомство. Ние вече сме патентовали нашия център на Вселената.

Реклама
Реклама
Реклама