Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7176305 www.bgdnes.bg

Водно прасе преди Никулден!

Записан е нов световен рекорд за най-голям шаран, уловен с въдица! Рибата прилича повече на охранено прасе, отколкото на воден обитател. Издърпана е само преди няколко дни от холандеца Мишел Схунмакерс, научи "България Днес".

Чудовищният шаран тежи точно 51,2 кг. Хванат е в езерото Евро Аква в Унгария. Това е абсолютен световен рекорд и първият шаран на планетата с тегло над 50 килограма. Исполинът е дълъг 113 см, но формата му е по-скоро кръгла. Има и огромен тумбак. Любопитното е, че шаранът е гол и без люспи.

Реклама

Най-дъртият шаран налапал кукичката с примамка от протеиново топче. Щастливият въдичар признава, че всеки ден подхранвал мястото с десет килограма захранка. Замятал на разстояние 50 метра от брега.

Колосалната риба веднага беше официално призната за новия световен рекорд. След кратка фотосесия шаранът отново се озова във водата на свобода.

Предишният рекорд се задържа малко повече от година. На 21 октомври 2017 г. беше хванат шаран с тегло 49 килограма.

Любопитното е, че световният рекорд за шаран, уловен от жена, също принадлежи на Холандия. Въдичарката Лизет Буендерс държи върха с риба с тегло 38,2 от езерото Херон във Франция.

В България най-големият шаран се казва Сиси. Той бе уловен през 2013 година от язовир "Ивайловград" и тогава тежеше 29,6 кг. Впоследствие той бе пренесен и пуснат жив в частно езеро.

Реклама
Реклама
Реклама