Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7186085 www.bgdnes.bg

Адвокат върти склад за бойно оръжие

Стотици автомати и картечници открити в гараж на столичния юрист Ивайло Попов

Втора схема за продажба на незаконно оръжие е спретнал столичният адвокат Ивайло Попов. Това стана ясно от специален брифинг на ГДБОП и спецпрокуратурата в сряда. Ченгета разкриват, че в подземен гараж, ползван от юриста, е кътано рекордно количество оръжия.

Реклама

Внушителният боен арсенал включва: 65 автомата "Калашников", 37 картечници "Скорпион", 43 пистолета, 8 кг черен барут, 2 сандъка със запалки за гранати с 3 конски сили мощност, над 400 цеви за оръжие, 2 пушки помпи и 14 дръжки със спусък за РПГ, както и около 50 000 бойни патрона, каза шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов.

По думите му задържаният Ивайло Попов е стар познайник на полицията и прокуратурата. Преди 2 г. е бил като част от банда, държала 50 картечни пистолета "Узи". На първа инстанция той е осъден на 3 години затвор, но делото му не е приключило и той е на свобода.

Разследването срещу Ивайло Попов започва през ноември 2016 година. Тогава е разбита банда, у която са открити 50 автомата "Узи".

Задържани са нароченият за тартор на бандата тогава Йордан Йорданов, брат му Веселин Йорданов, баща им Данаил Георгиев, стругарят Тодор Йорданов. В ареста попадат гаджето на боса - атрактивната блондинка Маргарита Тодорова, и аверът му Георги Яначков. Още тогава се говори, че истинският бос на групата е на свобода и това е търговецът на оръжие и столичен адвокат Ивайло Попов. Солидни доказателства за това не са открити. Попов се сдобива с обвинение едва няколко месеца по-късно и е приобщен към групата.

Делото срещу членовете на бандата с "Узитата" е приключено. Всички се признават за виновни и се споразумяват за по-леки присъди с прокуратурата. Йордан Йорданов е наказан с година и 10 месеца затвор, а баща му Данаил Георгиев получава наказание от 1 г. и 3 м. решетки. С условна присъда от 2 г. се измъква гаджето на боса Маргарита. Братът на тартора Веселин Йорданов и стругарят Тодор Йорданов също се отървават от решетки. Те са осъдени на 3 години условно.

Реклама

Срещу съдействие Георги Яначков се споразумява с прокуратурата и получава 2 години условно още преди делото да е влязло в съда.

Единствено Ивайло Попов отказва да признае вина и желае делото срещу него да се гледа по общия ред. Така през март тази година той получава 3-годишна ефективна присъда.

От спецпрокуратурата доказват, че Ивайло Попов внесъл законно у нас 50 картечни пистолета "Узи" с цел да ги пласира като колекционерски оръжия. Преди да бъдат продадени, те трябвало да бъдат обезопасени - преработени в негодни за стрелба. Вместо това Ивайло заедно с неговите авери заличили номерата им и ги подготвили за продажба на черния пазар, твърдят от прокуратурата.

За внос на пушкалата са ползвани фирми с легален лиценз за търговия с оръжия. Собственици на дружествата са майката и приятелката на Ивайло Попов.

Тежките обвинения и течащото дело не се оказват достатъчна причина прокуратурата да поиска постоянен арест на Ивайло Попов. Така юристът без проблем успява да продължи по същата схема незаконната си дейност.

"По време на първото му задържане у него не са открити никакви оръжия, нито в дома му, нито в жилища, свързани с него, затова работата по случая продължи", разкриват от полицията.

Така се стига до акцията и повторното залавяне на Ивайло Попов в петък. Ченгета го изчакват да влезе в ползван от него гараж в столичния кв. "Редута". На излизане от подземието е задържан. Ченгета нахлуват в блока и попадат на модерна техника за наблюдение.

"Всеки етаж е оборудван с камера и прожектор", разкриват униформените.

Влизайки в гаража на кооперацията, ченгетата изпадат в шок. Пред тях се открива гледка на огромно количество оръжия и боеприпаси, използвани единствено от спецчастите у нас. Броят на открития незаконен боен арсенал е рекорден за България. Ченгета прекарват цяла нощ в описване на нелегалната стока, разкриват разследващи.

Хора от блока дори не подозират за това, че гаражът е използван за оръжеен склад.

"Имаше постоянно движение на лъскави коли, но нищо необичайно", разказва човек, който живее на първия етаж в блока.

1000 лв. за калашник със заглушител

Хиляда лева за ДКалашниковУ със заглушител е офертата на друга от разбитите от ГДБОП банда оръжейни търговци, научи "България Днес". При операцията антимафиотите задържат седем души. Сред тях и няколко ирански граждани. Групата действа по съвсем друг начин. Вместо да внася оръжие и да прави врътки с фиктивното обезопасяване, те разчитат на служители във военния завод "Арсенал", за да се снабдяват със стоката. В близост до Казанлък е и складът, където се съхранява задигнатото оръжие. При акцията на ГДБОП от там са намерени 17 автомата "Калашников" и 15 пистолета и 12 цеви за оръжие. Всяко от оръжията върви в комплект със заглушител, навит на дулото. При последвалия анализ експерти установяват, че устройството за тиха стрелба е специален високотехнологичен модел. Изработват се по нарочна поръчка от антитерористични отряди към полицията и специалните части на армията. Заради изключително добрите му характеристики продажбата на заглушителите се контролира изключително строго. Това, оказва се, не е пречка за нелегалните търговци. Как точно става изнасянето на автоматите и пистолетите и до момента е загадка, призна шефът на ГСБОП Ивайло Спиридонов.

"И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод "Арсенал", но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължиФ, посочи Спиридонов.

Антимафиоти признаха, че нямат идея и от кога е действала разбитата група.

Източници на вестника от подземния свят твърдят, че седмината задържани пласират оръжието от поне три години. Клиенти им са предимно хора в София.

"Бяха изключително нагли и не си даваха особен труд са крият дейността си. Техен посредник открито предлагаше на хора в ловни дружинки и клубове за "Оф роуд" да си купят калашник със заглушител за 1000 лева. Щом дадеш парите, до седмица ти доставяха пратката на адрес", разказа пред вестника човек, който е присъствал на подобна сделка.

Хора от подземния свят твърдят, че годишно по този начин са се пласирали стотици оръжия. В някои от случаите сделките са големи. Впоследствие закупените автомати и пистолети са изнасяни в чужбина. Твърди се, че за това отговаряли задържаните иранци.

Разследващите тепърва ще търсят доказателства кои хора или групи са получатели на автоматите с модерен заглушител в чужбина. От ГДБОП са категорични, че единственото възможно предназначение на подобни оръжия е тероризъм.

Спецченгета припомнят, че още през 2015 година във френски медии се появи информация, че атентатът срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо" е извършен с българско оръжие.

Бонус с фалшиви документи

Покрай казанлъшката банда за оръжие спецченгетата разбиват и група фалшификатори на документи. По време на разследването става ясно, че двете групи използват като "търговски представител" един и същи бандит. Използвайки контактите си с подземния свят, той предлагал на колеги както оръжие, така и подправени документи. Ментетата са изготвяни в собствена печатница.

Арестувани по разследването за печатане на фалшиви лични карти били 5-има, като трима от тях - чужденци. При обиските са открити готови израелски, унгарски, италиански, канадски визи, както и подправени документи на арабски език и много други.

"Всички ние разбираме компилацията на банда за огнестрелни оръжие с група за фалшиви документи - какво могат да постигнат", каза Спиридонов.

Реклама
Реклама
Реклама