Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7186901 www.bgdnes.bg

Тайно връщат Митьо Очите у нас

Двойна охрана ще пази Димитър Желязков при влизането му в родния арест

В пълна секретност и при засилени мерки за сигурност ще бъде екстрадиран у нас Митьо Очите, научи "България Днес".
Димитър Желязков се намира в Турция от лятото на тази година. Той бе задържан край петзвездния хотел "Рамада" в центъра на Истанбул по силата на европейска заповед за арест, след като е заподозрян като лидер на банда за рекет, изнудване и палежи. Местни ченгета надушват, че издирваният с червена бюлетина Желязков е отседнал в стая, регистрирана на името на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. След като е задържан, Митьо Очите е незабавно изпратен в затвора "Малтепе", където ще остане до връщането му у нас.
Операцията по екстрадицията на Желязков ще бъде проведена в пълна тайна. Точната дата и час са известни само на екипа, отговарящ за връщането на Димитър Желязков. Причина за това са опасения за сигурността както на арестанта, така и конвоиращите го ченгета. Двойно повече служебни лица от обичайното ще придружават Желязков до вкарването му в родния арест, лаконични са от полицията.
"Получено е разрешение за екстрадицията на Димитър Желязков. Връщането му ще бъде извършено през следващите няколко дни. Кога точно ще стане, няма да бъде съобщено. Официална информация ще бъде разпространена едва след като той вече се намира на наша територия", категорични са от прокуратурата.
Турски медии разкриват, че процедурата по екстрадицията на Очите е към своя финал. Според местните закони разрешението минава през два етапа - съдебен и административен. Първата фаза вече е приключена. Истанбулски магистрати са потвърдили, че се допуска Желязков да бъде върнат у нас.
Следващата фаза на процедурата е свързана с разрешение, което трябва да бъде дадено от министъра на правосъдието. Той полага подпис под документа за екстрадиция, но това става едва след като решението бъде съгласувано с негови колеги. Екстрадицията се одобрява и от министерствата на вътрешните и външните работи на Турция, разкриват процедурата дипломати.
"С турския ми колега говорихме по много теми - международни и такива, които са от интерес за нас и Анкара. Съдебно решение за екстрадиция на Димитър Желязков е постановено. В Турция този процес не е като у нас, а по-скоро като този в Сърбия. Там е повече като политическо решение", разкрива главният прокурор Сотир Цацаров, който бе на официално посещение в Истанбул миналата седмица.

Димитър Желязков бе спипан от турски ченгета на 3 срещу 4 август

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама