Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7196405 www.bgdnes.bg

Фризьор е дилър на калашниците от „Арсенал“

Столичен фризьор се оказа тайният дилър на разбитата преди седмица банда оръжейни търговци. Тогава при операция на ГДБОП са задържани седем човека в момент на вътрешна сделка помежду си в казанлъшко село. Антимафиотите изземват 17 автомата "Калашников", 15 картечни пистолета и 12 цеви за оръжие.

Арабинът с българско гражданство Билял Хабиб е отговарял за набиране на клиенти, прибиране на парите и последвалата доставка на изнесеното от завод "Арсенал" оръжие, оборудвано със свръхмодерни заглушители, показа проверка на "България Днес". Неговото име така и не бе обявено официално от разследващите. Стана ясни единствено, че като своеобразен бонус към купувачите Хабиб им предлагал за продажба и фалшиви български, унгарски, израелски и канадски паспорти, дипломи за завършено образование и множество други документи. Свръхкачествените ментета се изготвят от четирима печатари, сред който и още двама чужденци, а Хабиб действа като посредник при пласиране на готовата продукция според шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Това става повод за повдигане и на второ обвинение срещу Хабиб наред с търговията с незаконно оръжие. С решение на спецсъда арабинът е оставен за постоянно в ареста.

Реклама

Голяма част от сделките за продажба на оръжие и менте документи се уговаряли след лична среща с Билял Хабиб, твърдят запознати. За да не бият на очи контактите на арабина с оперативно интересни лица, се осъществяват в притежавания от него фризьорски салон. Студиото за красота е в елитния столичен кв. "Гоце Делчев".

Оборудвано е с модерна техника, а клиенти са му са доста богаташи от района, обясняват съседи. По думите им пред салона почти всеки ден спират лъскави джипове на "добре облечени" бизнесмени. Яките мъжаги влизат вътре и покрай разкрасяването са се сдобивали с оръжие или менте документи според нуждите си, подозират разследващи. За голяма част от автоматите „Калашников“, оборудвани с модерни заглушители като на баретите, се предполага, че са изнасяни в чужбина. От ГДБОП са категорични, че единственото възможно предназначение на подобни оръжия е тероризъм. Дали контактите с чуждите главорези са правени лично от Хабиб тепърва ще се проверява.

Спецченгета припомнят, че арабинът има богата криминална биография. Твърди се, че службите са засичали негови контакти с подозрителни хора от Близкия изток.

Наред с това Билял Хабиб има и множество присъди за дейности, по които и в момента е обвиняем, разкриха магистрати.

Последното му наказание е от 2015 г. Тогава Хабиб е осъден на една години затвор от специализирания съд заради търговия с подправени документи. Авер на арабинът е обявеният от МВР за топфалшификатор търновец Мирослав Танков. В подземния свят Танков е известен и с прякора си Миро Алибабата по името на една от полицейските операции срещу него.

Реклама

Според обвинителния акт групата търговци на ментета е ръководена от Хабиб. Действали са от юни 2013 г. до залавянето си в края на същата година. При разбиването на бандата антимафиотите от ГДБОП изземват множество фалшиви лични карти, задгранични паспорти, дипломи за завършено образование и идентификационни документи на чужденци, пребиваващи у нас. Събраната информация показва, че ментетата се изготвят от Танков, а за пласирането отговаря Хабиб. Щабът на групата се помещава във фризьорския салон, спомнят си магистрати. По думите им по това време в студиото за красота работа съпругата на Хабиб Дарила. Заради участието на младата дама в срещите с клиенти тя също се сдобива с обвинение.

Две години след операцията делото приключва със споразумение в спецсъда. Тримата обвиняеми признават вината си в замяна на по-ниски присъди. Така единственият пратен на топло е тарторът Билял Хабиб. Съпругата му Дариела и топфалшификаторът Мирослав Танков се отървават с пробация и глоба от по няколко хиляди лева.

"Колегата" Попов остава на топло

За постоянно в ареста остава и столичният адвокат Ивайло Попов, свързан с другата разбита банда търговци на оръжие. При обиск в гараж, нает от юристи, спецченгетата откриха стотици автомати, картечници, пушки помпи, цеви за оръжие, запалки за гранатомет и сандъци с патрони.

За разлика от Хабиб Ивайло Попов не си прави труда да изнася оръжията на части от завод "Арсенал". Вместо това юристът чрез фирми на роднини внася легално пушкалата. По документи автоматичните оръжия се водят недействащи и са предназначени за продажба на колекционери. В действителност автоматите са си напълно действащи и се пласират на черния пазар. Подобна схема, ръководена от Попов, е разбита от ГДБОП и през ноември 2016 г. Тогава антимафиотите откриват 50 картечни пистолета "Узи", внесени по същата схема. Заради нелегалното оръжие адвокатът е осъден на три години затвор на първа инстанция, но остава на свобода до края на делото.

Реклама
Реклама
Реклама